Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH

Zrušení hotovosti je cesta do etatistického pekla. Děkuji nechci.

0 0
možnosti
JK

Madam nemluvte do toho čemu nerozumíte. Je pravda, že v ČR jsou mince k ničemu, protože si za ně nic nekoupíte. Ovšem hotovost je důležitá pro zachování alespoň špetky soukromí. Když Vám to v Číně tak vyhovuje tak tak zůstaňte a do nás tady se nemontujte.

1 0
možnosti
PN

Ona vam pani Krumpalova slapla na kuri oko? Na vasem miste bych zacal u sebe, ona se totiz pani Krumpalova do vas nemontuje a ani nic nekritizuje, jen popisuje soucasny stav v Cine. Montujete se vy do ni a pokud vam vadi, co pani Krumalova pise, nemusite to cist. Hezky den.

0 0
možnosti

Já jsem zatím platbám venku přes chytrý telefon nepřišel na chuť. Připadá mi dost otravné šermovat těžkým "pádlem" před čtečkou, nehledě k tomu, že mobil vždy u sebe nemám. Používám debetní kartu ve formě nálepky. Mám ji nalepenou na obalu občanky, kterou nosím pořád v pouzdru na krku. Je to mnohem pohodlnější. Obávám se ovšem, že banky z úsporných důvodů začnou karty vytlačovat a nahrazovat mobilní aplikací.

P.S. Tu ironickou poznámku na konci jste si mohla odpustit. Sama přiznáváte, že v Číně ještě hotovost pořád funguje. Švédové ji chtějí zrušit ú p l n ě.

1 0
možnosti
TD

Nosit občanku s nálepkou v pouzdru NA KRKU je podle Vás pohodlnější než mobil v kapse? No, proti gustu...

Jinak nejpohodlnější je platit hodinkami. Když nemáte smart watch, tak při troše štěstí můžete tu nálepku zkusit nalepit např. na řemínek klasických "hloupých" hodinek, nezkoušel jsem to, ale ta nálepka by měla jít ještě zmenšit, čip určitě nezabírá celou plochu. A nebo jde přidat na klíče, nemusí se ani lepit, stačí do ní provrtat dírku a přidat na kroužek.

0 0
možnosti
Foto

Já tak nějak pořád bezhotovostnímu styku odolávám.

Když platíte bezhotovostně, tak o vás banka nebo mobilní operátor vědí přinejmenším, kde nakupujete. S trochou smůly mohou vědět i více. A všechny transakce se uchovávají po nějakou dobu, takže hodně štěstí s nějakými tajnůstkami nebo soukromím obecně.

Lidé rádi přijímají zásahy do soukromí a svobody, když výměnou za to získají nějaké to pohodlí navíc. Žel jsem se tomu také úplně nevyhnul, například používám Facebook a vyhledávač Google (asi by byl lepší DuckDuckGo) ... Pokud chce někdo více soukromí, tak by měl v první řadě zrušit počítač a mobil, a ideálně se ještě odstěhovat někde do hor.

Ale aspoň části zásahů do soukromí se bráním, nepřijímám to všechno jako nevyhnutelnost. A doufám, že zákony časem lidem právo na soukromí vrátí, ostatně pokouší se o to GDPR, ale víme, jak provozovatelé webů reagují.

1 0
možnosti
DP

Na jedne strane je tvrzeni, ze ve Svedsku bude v roce 2023 vsude bezhotovostni placeni (uz je hodne mist, kde tady hotovostni placeni odmitaji, treba u naseho zubare nebo v MHD, vetsina samoobsluznych pokladen), ale na druhe strane vladni organizace nabada verejnost, aby pro jistoto, kdyby neco "kleklo", meli presto v zasobe nejakou tu hotovost, nejlepe v bankovkach mensich denominaci, ovsem jak se k nim dostat, bankomaty zadne mensi dominace nevydavaji a v bance cloveka odkazou na bankomat, takze bludny kruh s temi mensimi dominacemi.

0 0
možnosti
TD

My máme doma "měšec" plný mincí 10 Kč, 20 Kč a 50 Kč. Dohromady je tam asi 2 nebo 5 tisíc Kč. Byl to svatební dar a v dobách míru a elektrické hojnosti slouží jako dekorace. Až nastane blackout a zombie apokalypsa, tak si budeme každý den odsypávat. A když bude nejhůř, tak sáhneme dětem na jejich pokladničky, tam je poslední litr... :-)

0 0
možnosti
PV

P21a31v46e36l 93V25é96b10r

8. 4. 2021 10:14

Platit mobilem (nebo jinak bezhotovostně) je rychlé, pohotové a pohodlné. Má to ale jedno (nebo více) ale: To hlavní "ale" je další ztráta soukromí a možnost kontrolovat (a řídit) vaše platby. Kdykoliv se někdo mocný tohoto světa rozhodne, může vás zbavit možnosti platit. Zablokuje účet a je to - a ani nemusíte vědět kdy a proč. Zjistíte to až při pokusu o placení.

Už toto stačí na to, abych byl přesvědčeným zastáncem možnosti hotovostní platby. Možnost výhradně bezhotovostní platby je prostě jenom další ztráta kousku (no ... kousku ... velkého kusu!) svobody, schovaná za líbivý kabátek pohodlí.

6 0
možnosti
SJ

když mi někdo zablokuje účet, tak je mi úplně jedno jestli platím bezhotovostně nebo hotovostně, tu hotovost nedostanu z bankomatu. Je to vývoj, celý svět spěje k bezhotovostnímu kontaktu. Akorát to trošku omezí šedou ekonomiku a korupce bude složitější. Dokud budou mocipáni potřebovat hotovost na "nekalé" účely, tak tu hotovost bude.

0 0
možnosti
Foto

Moje manželka mi onehdá napsala: "Nemohla jsem nakoupit. klekl mi mobil." Stačí tedy, když dojde k blackoutu mobilu a jste mamydlení.

0 0
možnosti

Nemohu si pomoci, mně to přijde jako další krok k "orwellovskému" systému absolutní kontroly.

6 0
možnosti
Foto

A myslím si, že je to jeden z důvodů, proč je v tom právě Čína tak rychlá.

3 0
možnosti
LK

A pak přijde blackout a jste namydlená. A to nemluvím o tom, jak jednoduché bude ovládání lidí.... chce to jen trochu představivosti ....

4 0
možnosti
TD

1. blackout nejspíš nepřijde

2. když přijde, tak bude trvat jen krátce

3. při blackoutu bude "namydlený" úplně každý

1 0
možnosti
PK

No to jsou věci, ale je to rozhodně z hlediska hygieny vhodnější způsob platby, jen to dobíjení, to bych asi taky občas zapomněl.

Jinak díky za průběžné info z velké dálky:-)R^

2 1
možnosti
FD

Jen se z té hygieny nepotento.Pak si na vás každý bacil dovolí a z alergií nevylezete!

2 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik