Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slavné čínské politické duo a cenzura

Číňané, podobně jako my, mají ve zvyku si v obtížných životních situacích pomáhat humorem, často také metaforami. Někteří se vládě vysmívali i na Twitteru a ač anonymně, musí za to pykat.

V posledních měsících se na čínském internetu objevovala spousta negativních komentářů mířených na vedení a jejich způsob řešení problémů. Některé komentáře jsem uvedla ve starším článku: https://krumpalova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=787786 Někde to kritikou přetékalo, ale jiné oblasti byly na nějakou dobu naprosto odstřižené od světa (https://krumpalova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=787959). Od skončení sjezdu čínské komunistické strany se to množství výrazně snížilo. Před pár dny jsem narazila na článek o tom, že se Čína chystá zpřísnit opatření a více bojovat proti virtuálnímu šikanování. To je určitě chválihodná snaha, protože mnoho takových případů končí velice tragicky. Jenže po úvodním aplausu a chvále se i tato snaha s největší pravděpodobností ukáže opět jen jako velice účelový nástroj, jak ovládat a ovlivňovat lidi a veřejné mínění.

Původních negativních komentářů je už na čínském Tik Toku (Douyin) velmi málo. Nejvíce podezřelá bývají ta videa, kde jsou statisíce shlédnutí, ale třeba jen stovka komentářů. Pár negativních se tam občas objeví, ale většina samozřejmě ozpěvuje vládu a zemi. Mnoho z těch účtů je hodně pochybných, jen pár nic neříkajících videí. Nejzábavnější čtení i teď bývá pod videi z čínského ministerstva zahraničních věcí. Tomu vládne slavné duo přejmenované na ??? (Xingfú jiě - Štastná sestra) a ??? (Tou le ge - Potajmu se radovat).

Štastná sestra, vlastním jménem ??? (Huá chun yíng) je od roku 2021 náměstkyní ministra zahraničních věcí, odpovědná za tisk, protokol a překladatelské práce. Proslavila se mimo jiné svým prohlášením, v reakci na americkou kritiku Číny kvůli útlaku ujghurských muslimů: ???14????,??????14????,????????14????,????????????????????????????????????????- Jsem také jedna z 1,4 miliardy, moji kolegové jsou také jedni z 1,4 miliardy a reportéři čínských médií jsou také jedni z 1,4 miliardy. Jak to, že my necítíme útlak? Proč se dnes cítíme tak šťastní, v bezpečí, pyšní a hrdí na to, že žijeme v Číně? (zdroj: http://sg.china-embassy.gov.cn/fyrth/202108/t20210819_8918863.htm). Tohle video koluje čínským internetem a je terčem kritiky i výsměchu do teď. Odtud vznikla její přezdívka a lidé jí na internetu neřeknou jinak.

“Potajmu se radující bratr”, vlastním jménem ??? (Zhao Lijian), má jako každý z čínského vedení mnoho funkcí, působí mimo jiné jako zástupce ředitele informačního odboru čínského ministerstva zahraničních věcí a je také jeho mluvčím. V proslovu z minulého roku se vyjádřil ke kritice WHO a tomu, jak Čína zvládá covidovou epidemii: https://www.bilibili.com/video/BV1Q44y177vX/ . Ve zkratce řekl, že čínský lid dosáhl strategického vítězství v boji proti nové epidemii covidu. “Včetně vás, zde sedících zahraničních novinářů, kteří můžete během pandemie žít v Číně, potají se radujte.” Nevybíravé stížnosti a obvinění proti takzvané čínské epidemii jsou jen fraškou. … Ano, zatímco třeba v ČR vláda přijala různá pandemická opatření, v Číně jsme v té době, až na počáteční asi měsíční karanténu (v závislosti na oblasti), žili celkem normálně. Po půl roce online výuky jsem chodila normálně do práce, jezdila metrem, chodila na trénink, do restaurací, do kina. Jenže od letošního jara je situace o dost jiná. Střídavé karantény, kdy nikdo neví, kdy a jak skončí, rušení akcí, všudypřítomné roušky, vynucené desinfikování domovů i ulic… Co se v Číně děje, jsem hodně popisovala v minulých článcích. Takže i z tohoto prohlášení se stalo krátké video, na které často narážíme, pan Zhao je všem pro smích. Jako ostatně celé ministerstvo zahraničních věcí.

Instagram, Facebook, Twitter a podobné aplikace jsou v Číně zakázány a užívání dokonce trestáno odnětím svobody. Hodně cizinců v Číně, ale i Číňanů na těch aplikacích své účty má a problém není, pokud samozřejmě nešíří protistátní myšlenky. Twitter mají i Šťastná sestra (1.8 milionu sledujících) a její kolega (1.9 milionu), své účty využívají pro propagaci Číny v zahraničí. Oba dva vystupují proti zhýralému a pokryteckému západu, ale nic není tak černobílé. Paní Hua jako mnoho dalších vysoce postavených politiků v Číně poslala svou dceru studovat do USA, kde pro ní také koupila dům (https://www.bannedbook.org/en/bnews/comments/20210512/1544800.html). Pan Zhao působil od roku 2015 do 2019 na ambasádě v Islamabádu, v Pakistánu. Během té doby prý na Twitteru vystupoval pod jménem “Muhammad Lijian Zhao”, teď už je zpátky u svého jména a často na svém účtě kritizuje Spojené státy. Jeho příspěvky cenzurovány nejsou, zatímco je hned několik případů, kdy oficiální účty zahraničních organizací na čínských platformách cenzurovány či úplně smazány byly. Na pozoru musí být i obyčejní Číňané.

V roce 2019 při návratu domů ze studia v zahraničí zadržela čínská policie dvacetiletého studenta Luo Daiqing, který si na anonymním účtě na Twitteru dělal legraci z prezidenta Xi. Čína spoléhá na chytré technologie, ale také na udavače, jednotlivce nebo organizace. Takovou je podle mnohých také Konfuciův institut, který má sledovat a ovlivňovat čínské studenty v dané zemi. Americká Národní asociace učenců v roce 2017 publikovala studii na toto téma a navrhovala, aby všechny americké univerzity Konfuciovy instituty uzavřely (https://www.nas.org/reports/outsourced-to-china/full-report). Další pochybnou organizací se zdá být Asociace čínských studentů a učenců (https://foreignpolicy.com/2018/03/07/chinas-long-arm-reaches-into-american-campuses-chinese-students-scholars-association-university-communist-party/) a samozřejmě samotné ambasády. Číňané nemohou moc věřit ani jeden druhému. Někteří studenti se v zahraničí účastnili prodemokratických akcí, byli vyfoceni a jejich snímky zaslány rodině v Číně, na kterou začala vyvíjet nátlak policie. Hodně zajímavý článek o čínských sledovacích technologiích je zde: https://www.nytimes.com/2021/12/31/technology/china-internet-police-twitter.html .

Jednou z mála aktivistů, kteří nyní otevřeně vystupují proti čínské komunistické straně, je Horror Zoo (Twitter: ???DongWuyuan Zoo), žijící v australském Melbourne, která v popisku svého účtu rovnou píše “lovena čínskou vládou od 23.4.2020”. Původně měla účet, na kterém si anonymně dělala legraci z prezidenta Xi. Policie kvůli tomu tlačila na její rodiče, aby ji přiměli k návratu a i její vlastní otec ji za její přesvědčení odsoudil. S největší pravděpodobností se se svou rodinou už nikdy neshledá. Před dvěma lety na svém účtě napsala: "K 31. výročí masakru na náměstí Nebeského klidu jsem se rozhodla vystoupit ve skutečné identitě a postavit se čínské vládě. Jsem aktivistka generace 90. let a v současné době žiji v Melbourne v Austrálii. Na protestech jsem nosila masky, abych skryla svou identitu. Nicméně, před několika týdny mě našla policie a moji rodiče v Číně byli opakovaně obtěžováni. Tváří v tvář diktatuře se každý může stát menšinou pronásledovaných. Vyzývám, aby se k protestům přidalo více mladých lidí. Jednoho dne bychom mohli svrhnout režim ČKS."

 

Autor: Kateřina Krumpálová | pátek 11.11.2022 21:49 | karma článku: 21,69 | přečteno: 626x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2990x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik