Náš zápasový týden - jak vypadá fight week v MMA

20. 10. 2022 9:27:28
Blížíme se ke konci zápasového týdne. Teď už nás čeká jen vážení, zápas proběhne v neděli. Jak probíhaly přípravy a jak vypadal poslední týden?

Průběh závisí na dané organizaci, destinaci, situaci a pozici zápasníka, takže je to velice individuální. Někteří zápasníci na místo konání dorazí i o dva týdny dopředu, aby měli dostatek času na aklimatizaci a prostě aby se dostali do pohody a možná si i trochu užili. Jiní pracují až do posledního dne a na zápas dorazí přímo ze šichty. Neznámí zápasníci nemají kromě shazování váhy a ladění formy na práci nic jiného. Ti slavní se kolikrát nezastaví, protože je čekají rozhovory, focení a natáčení. Ale opět záleží, jak si to kdo nastaví.

Právě teď jsme v Abu Dhabi na turnaji Road to UFC. Je to taková asijská verze Dana White’s Contender Series s tím rozdílem, že aby borci získali smlouvu, musí vyhrát všechny tři zápasy. Organizačně vše začalo již začátkem září. UFC je obří firma, kde má každý jasně danou práci a zodpovědnost za splnění svých úkolů. Celkem jsem dostávala emaily od asi pěti různých lidí. Jedna paní řeší nástupovou hudbu. Další pán řeší ubytování, někdo jiný letenky, pak jsou tu další organizační záležitosti, lékařská vyšetření, očkování a/nebo PCR testy... všechno má na starost jiný člověk. Bylo úplně jedno, s kým jsme mluvili, všichni byli moc ochotní, všechno obratem vyřešili a vždycky pomohli. Nikdy se nám nestalo, že by nám někdo řekl, že je to náš problém, a ať si to vyřešíme sami. Věty typu “To jste nám nemohli říct dřív,” jsme také nikdy neslyšeli.

Přípravy

Zápasník a trenér mají hrazenou jak letenku, dopravu z letiště na hotel a zpět, tak jeden hotelový pokoj se snídaní. Nedávno se psalo o zápasníkovi Tai Tuivasovi, který si letenky hradí sám, protože takový těžkotonážník se do ekonomické třídy špatně vejde, létá teď tedy na vlastní náklady první třídou. Pravděpodobně dostane peníze ve výši normální letenky a zbytek si doplatí. Všechny potřebné lékařské prohlídky před a po zápase jsou zpětně proplaceny. Manžel má jen základní pojištění, které toho příliš nehradilo, za prohlídky před prvním zápasem jsme tak zaplatili přes 20 000 Kč. V Číně ale magnetická rezonance mozku s výsledky v anglickém jazyce vychází velmi draze, někteří zápasníci tak odlétají na přípravu do Thajska, kde si nechají udělat také všechny prohlídky, které vychází daleko levněji. Ne všichni mají hned u sebe tolik peněz a náhrady kolikrát dorazí až za měsíc za dva. Jinak ještě dodám, že manžel má uzavřené připojištění, které myslí na věci spjaté s jeho “profesí”, aby se někdo nepozastavoval nad tím, jak nezodpovědní jsme. Co se týče léčebných výloh po zápase, všechno hradí UFC. V Číně, ale i v dalších organizacích různě po světě má zápasník smůlu, všechny náklady spadají na jeho hlavu. Ve smlouvě, kterou jsme měli v Číně, stálo, že léčbu platí pořadatel, jinde byla připsána spoluúčast. My jsme to naštěstí nikdy nemuseli řešit, ale hned několik přátel takové štěstí nemělo. V okamžiku zranění najednou smlouva z nějakého důvodu neplatila, musela se změnit nebo prostě náklady odmítli uhradit s tím, že se nedá prokázat, že se to stalo na zápase. Tam měl třeba podle videa roztržené obočí, ale kost si mohl zlomit až potom... a podobné perly. Nejenomže borci nastupují do zápasu s tím, že se možná zraní, na nějakou dobu je to vyřadí ze zápasení (budou bez peněz) a pokud půjde o vážnější zranění, tak i z normálního života, ale také operace a následná léčba může přijít na pěkné peníze.

Přílet a aklimatizace

Na letišti v Dubaji nás po půlnoci vyzvedl řidič a odvezl na hotel na ostrově Yas, který spadá pod město Abu Dhabi. Slavný Fight island... Cesta autem trvala hodinu a půl, do postele jsme se tak dostali až někdy po druhé hodině ranní. Čínský institut pod UFC připravuje jídlo svým svěřencům na míru podle toho, jak jsou na tom s váhou. Druhý den ráno jsme si zašli na snídani a Lu Kai si tam přinesl své krabičky. Míchaná vajíčka s guacamole (pomazánka z avokáda) a takový zvláštní jogurt. Ráno v 9:30 byl první trénink s Číňany. Náš trenér David byl hodně překvapený, jak jsou tréninky vlažné. Jen oťukávání a samé hry. UFC PI v Šanghaji k tréninku přistupuje hodně vědecky, důležité je tréninky nepřepálit a udržovat borce v dobré náladě. To je pro Lu Kaie vítaná změna oproti týmu juda, ve kterém se dřel přes deset let. Na druhou stranu je to na jeho vkus až příliš vědecké a sám si po oficiálních trénincích ještě přidával další. Dva týdny před zápasem ale i on ubírá na intenzitě, i když stále trénuje dvoufázově. Poslední týden už jen hodina denně. Razí heslo, že před zápasem je nejdůležitější pohoda a dobrá nálada. Pokud si někdo kondici a techniku nepřipravil doteď, stejně už to nestihne. On je pod tlakem celé tři měsíce přípravy, poslední týden už chce být v klidu. Odpoledne měl naplánovaný půl hodinový rozhovor pro UFC. Další dny už plynou celkem podobně. Ráno v 9:30 a odpoledne kolem 17.h trénink. Lu Kai většinou chodí jen jednou, váhu má bez problémů. Ve čtvrtek si plnil své mediální povinnosti pro Čínu - několik rozhovorů a natočení pozdravů pro fanoušky. Podařilo se nám zajet i na pláž k moři, povalovat se chvíli u bazénu a obhlídnout zdejší nákupní centrum. Jinak jsou kolem dokola jen obří zábavní parky, takže vlastně ani není kam jít...

Závěr týdne

Ve čtvrtek večer dopije zbytek vody podle plánu a začíná postupné odvodňování. Celý pátek nebude jíst ani pít a kolem osmé hodiny večer začínáme. UFC půjčuje všem zápasníkům na požádání infrasauny, do kterých se člověk může lehnout. Tu využíváme většinou hned v začátku na první kolo, kdy v ní zůstává tak 20-40 minut, podle toho, jak se cítí. Na zbytek váhy už jen horkou vanu. Většinou kolem půlnoci jdeme spát, když se podaří usnout. Lu Kai je vždycky z váhy nervózní, třebaže nikdy problémy neměl, a tak vstáváme po 4. hodině ráno, aby měl jistotu, že na osmou hodinu už bude na požadované váze 66.3 kg. V osm hodin si ho zaměstnanec UFC odškrtne, stále ale nesmí pít ani jíst až do veřejného vážení, které proběhne v 9 hodin. Už dva měsíce se nenajedl opravdu do syta a v den vážení to bude přibližně týden, co neměl žádné sacharidy. Proto musí po vážení nejdříve zavodnit, jídlo si rozdělit a postupně dávkovat. Nejdůležitějším úkolem soboty bude se najíst, narůst. Lukai uzavírá celou kartu semifinále Road to UFC hlavním zápasem dne, takže skončíme až někdy večer. Druhý den ráno v 8:45 už odlétáme. Z fotografií to vypadá, že jsme na dovolené, ale ve skutečnosti si zápasník moc neužije. Tím, že musí trénovat, dělat váhu a je z toho všeho unavený, většinu času stejně tráví na hotelu. Když teď má kolem sebe více lidí, mám čas se i někam podívat. Dřív, když jsme byli jen sami dva, jsem byla stále s ním pro jistotu, kdyby bylo potřeba něco zajistit, kdyby se mu udělalo špatně a podobně.

Autor: Kateřina Krumpálová | čtvrtek 20.10.2022 9:27 | karma článku: 13.13 | přečteno: 338x

Další články blogera

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma článku: 25.42 | Přečteno: 920 | Diskuse

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma článku: 23.50 | Přečteno: 583 | Diskuse

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma článku: 19.90 | Přečteno: 629 | Diskuse

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma článku: 37.44 | Přečteno: 2989 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 203 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1507

V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...