Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šanghaj v karanténě - lidé se zbláznili

Rozhodně nejsem pro žádné přehnané výkřiky, ale situace v Šanghaji je teď opravdu velice špatná.Lidé si stěžují na nedostatek potravin, léků a hlavně lidskosti.

Manžel je v posledních dnech přilepený k obrazovce tabletu a v každé volné chvíli sleduje, co se děje doma v Šanghaji. Co chvíli slyším komentáře typu: “to je strašný,” “v Šanghaji je fakt krize,” “tentokrát má vláda velký problém”… Od začátku března se v Šanghaji oficiálně nakazilo přes 30 000 obyvatel. Včera, tedy ve středu, přibylo 5653 případů, z nichž bylo 5298 bez příznaků (zdroj: Guide in China).

 

Země se stále snaží o naprosté eliminování viru mezi obyvateli. Jak jsem zmiňovala minule, v Šanghaji se zahájila dvoufázová karanténa, během níž od pondělí 28.3. do pátku uzavřeli jednu část města (v té jsme předtím bydleli i my spolu s asi 9 miliony lidí) a od pátku 1.4. do středy uzavřou tu druhou část, kde pobývá asi 16 milionů ve celkem 12 čtvrtích. Zprávy o tom, jak a co probíhá se na internetu dají najít snadno. Jaká je ale denodenní realita, to se ale dozvíte doopravdy jen od těch, kteří tam jsou pod zámkem. Před dvěma lety jsme v karanténě strávili tři týdny. Samozřejmě že se sem tam objevily nějaké zprávy o tom, že někdo někde nemá co jíst, ale celkově se situace na většině místech zvládala celkem dobře. Z části také proto, že určitá část obyvatelstva, ta se zeleným QR kódem, mohla ven. Roznáška jídla tak fungovala, v každém sousedství byli nasazení dobrovolníci, kteří obcházeli byty a roznášeli vše nezbytné. Jen u nás byl domovník s doprovodem zdravotníků celkem třikrát, aby nás otestovali a zjistili, jak nám je. Od té doby se s touto tématikou natočilo tolik oslavných filmů a seriálů… zrovna nedávno jsme jeden dokoukali. Tentokrát je situace ale opravdu jiná.

 

dvoufázová karanténa v Šanghaji

 

Už minulý týden se sem tam objevily zprávy o potížích, se kterými se lidé potýkají. Internetem se šířila i kritika současných opatření. Mnozí se podivovali, jak je možné, že zatímco v cizině si lidé už žijí normálně, Čína omikron prostě nezvládá a řešením je opět dlouhá karanténa. Hodně komentářů poukazovalo na to, že viru se prostě nedá jen tak zbavit a Čína svým přístupem pouze celý problém nafukuje a pandemie se prodlužuje. Spousta příspěvků byla smazána, účty na platformách jako je Weibo (obdoba Facebooku) nebo čínský Tiktok (Douyin) byly zablokovány.

 

V posledních dnech se ale kritika a příběhy lidí, kteří těmito nařízeními trpí, šíří jako lavina. Manžel včera v noci nespal. Pročítal příspěvky lidí na stránce Mutual Assistance (https://m.weibo.cn/p/100808fb9b9095ff03a9c13211bb1daf41f0e2_-_feed?wm=3333_2001&from=10C3393010&sourcetype=weixin&uid=1953449851). Třebaže v té době byly v Číně asi čtyři hodiny ráno, neustále se přidávaly nové a nové vzkazy a prosby o pomoc. Ukázal mi to a řekl: “Tohle nikdo jen tak nestačí smazat. Neustále přibývají nové a nové zprávy. Předtím podobnou stránku zablokovali, teď je tady nová. Tohle asi už nezastaví.” Po nějaké době jsem to musela přestat číst, bylo to opravdu strašné. Záplava zpráv o tom, jak něčí rodiče čekají na důležité vyšetření už několik dní, termíny se stále ruší, nikdo je o ničem neinformuje, nepomůže. Nedej bože, pokud je člověk pozitivní, to pak má smůlu už úplně. Jedna paní napsala: “Můj otec už několik dní čeká na dialýzu, má strašlivě oteklé nohy a opravdu trpí. Nikdo nám nepomůže, prostě jen čeká na smrt, je to strašné ho takhle vidět.” Další pisatelce dochází umělé mléko pro tříměsíční miminko a sháněla někoho, kdo by mohl pomoci. Mateřské mléko nemá a neví, co si počít, až jí poslední plechovka dojde. Manžel viděl dvě zprávy o potratu. K jednomu došlo proto, že maminku, které praskla voda, prostě nepustili z budovy a záchranka to nestihla. Druhé vyšel pozitivní test, a tak ji nepřijali. Dítě během porodu doma zemřelo. Po tomhle už jsem řekla, že nechci víc nic slyšet. Sama jsem byla ke konci těhotenství pozitivní a měla kvůli tomu v porodnici problémy. Hned několik sestřiček se ke mně nechovalo zrovna hezky. Po předčasném porodu jsem syna jen letmo zahlédla, a když jsem poté ležela na pokoji, sestřička si neodpustila poznámku: “A to máte proto, že jste se nenaočkovala. Chudinka dítě.” Přitom noc před porodem mě jiná sestřička uklidňovala, že mnoho maminek i s covidem donosilo a covid jsem mohla chytit i klidně očkovaná. Prostě se stalo a zvládneme to. Má gynekoložka byla rozhodně proti očkování v těhotenství. Na všech lékařskéých zprávách, které očkování doporučovaly, dole stálo, že zatím není k dispozici dostatečně velký vzorek, který by byl sledován po delší dobu. Doporučovalo se to, ale nevědělo se jistě, samozřejmě na vlastní nebezpečí. Vím, že spousta lidí v tom měla jasno, ale pro mě to nebyla lehká volba. Kdybych těhotná nebyla, očkovat bych se nechala. Hned druhý den mě posílali domů do izolace a pět hodin mi tvrdili, že si mám sehnat odvoz, že na sanitku nemám nárok. Domů pro mě přijeli ve skafandrech, ale domů jsem si asi mohla zavolat taxíka. Nakonec mě večer sanitka domů odvezla. Byl to hodně nepříjemný zážitek, který se znásobil ještě tím, že malý musel být v inkubátoru a my ho doopravy mohli vidět až po týdnu. Jenže když teď vidím, co se děje v Šanghaji, musím říct, že jsme měli opravdu štěstí, že to dopadlo, jak to dopadlo. Kamarádka, která stále v Šanghaji bydlí, porodila před měsícem.

 

Podobné zprávy teď ale najdete všude. Čínská maminka nám psala, že jí konečně doručili nějaké jídlo. Doma už je deset dní, z toho pět dní nemůže vycházet vůbec. Kamarád poslal fotku “jídla”, které jeho rodině vedení čtvrti po týdnu karantény poslalo. Měli štěstí, že vždycky mají plný mrazák, jinak by fakt měli hlad. A co jim poslali, to nemůžou myslet vážně.

 

plato vajec, vepřová konzerva a pár malých jogurtů

 

Pro čtyřčlennou rodinu. Jiného chytili, když porušil nařízení a dostal se ven, aby našel jídlo. Prý už měl strašný hlad. Jenže ti, co ho chytili to prezentují jako schválnost, zlomyslné porušení pravidel. Včera internetem prolétlo video, jak se jedna zoufalá žena snaží uprosit dva sanitáře, aby jí pomohli zachránit manžela, kterému selhávalo srdce. Ani je nehlo, byli přivoláni k jinému případu a tím to pro ně skončilo. Seděli v autě, žena je prosila, aby jí aspoň půjčili defibrilátor, že umírá. Oni jen, že na to si musí získat povolení.

 

Neskutečné, co všechno se teď děje. Manžel včera nemohl vůbec spát. Spousta těch zpráv přicházela i z našeho bývalého sousedství. Jeho maminka má cukrovku a není jisté, jestli jí vystačí inzulín. Řekl, že to tvrdil dlouho, ale teď se to ukázalo v jasných barvách. Že Číňané se starají jen každý o sebe, pokud se to netýká jich samotných, nezajímá je to. Mnoho z nich postrádá lidskost, jsou horší než zvířata. Sama mám z Číny hodně nepříjemných zkušeností, ale vždycky se snažím věc vidět ze všech možných úhlů, ale teď, v této situaci, je to bohužel naprostá pravda. Samozřejmě ale i v Číně existují fajn a normální lidé. Máme tam rodinu, spoustu přátel, se kterými jsme stále v kontaktu. Můj manžel, Číňan, je jedním z nejlepších lidí, které znám. Nemá v sobě ani zlomek zlomyslnosti, prospěchářství, podrazáctví, je přístupný diskuzi a celou naši čínsko-českou rodinu nade vše miluje. Lidé jsou prostě různí. Všude.

Autor: Kateřina Krumpálová | čtvrtek 31.3.2022 18:22 | karma článku: 32,03 | přečteno: 1433x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 924x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2989x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Strasti v Číně: tlustá moc i málo

V Číně, zejména na jihu, bývá velký problém sehnat oblečení ve větších velikostech, než je M. Přitom M je spíš naším S. Kalhoty jsem si v Šanghaji většinou neměla šanci pořídit. Kult štíhlosti frčí všude.

7.1.2023 v 15:28 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4821x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak moc je anketa Sportovec roku opravdu objektivní?

Letošní výsledky ankety Sportovce roku už jsme měli možnost si prostudovat, v mnoha komunitách určitě vyvolaly vášnivé diskuze, a ani v MMA tomu není jinak.

1.1.2023 v 23:52 | Karma: 14,45 | Přečteno: 685x | Diskuse| Sport

Kateřina Krumpálová

Jak se teď mají lidé v Číně?

Začátkem prosince se najednou začalo rozvolňovat a covid se chová více než vzorně. Už není vůbec tak nebezpečný, jak se tvrdilo - něco jako obyčejná chřipka. Přesně podle rozhodnutí vlády. Obyčejní lidé to ale vidí trochu jinak.

18.12.2022 v 13:41 | Karma: 36,73 | Přečteno: 6695x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Protivládní protesty v Číně - právě teď!

Ve čtvrtek ve městě Urumuqi uhořelo 10 lidí. To bylo poslední kapkou, kterou čínský pohár trpělivosti přetekl. Lidé vycházejí do ulic a požadují odstoupení vlády i prezidenta.

26.11.2022 v 22:06 | Karma: 27,20 | Přečteno: 853x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Projížďka čínským fárem značky Hongqi

Auta značky Hongqi brázdí silnice od roku 1958 a přezdívá se jim Rolls Royce Číny. Jezdí jím zahraniční návštěvy, politici a hlavně čínský prezident Xi. V Evropě jich moc nenajdete, my měli tu možnost projet se jím v Abú Dhabí.

25.11.2022 v 15:55 | Karma: 16,62 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Soutěže - jak moc jsou důležité?

S manželem jsme oba velice soutěživí. On zápasí profesionálně, já amatérsky. Prošli jsme si během těch let velkým vývojem, ale to zásadní se nezměnilo. Rozhodně se nechodíme zúčastnit. Jak vnímáme soutěže?

24.11.2022 v 18:11 | Karma: 17,71 | Přečteno: 383x | Diskuse| Sport

Kateřina Krumpálová

Návrat do českého prostředí - už je to rok!

Po dlouhých 10 letech v Číně jsme se loni přestěhovali zpět do ČR a manželovi se u nás moc líbí. Ze začátku to byl tak trochu šok pro nás oba a i já jsem si musela na některé věci zvykat. Co je třeba v obou zemích trochu jinak?

21.11.2022 v 17:42 | Karma: 37,83 | Přečteno: 3637x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak vypadaly tréninky bojových umění na univerzitě v Číně

Během prvního roku na Šanghajské sportovní univerzitě jsem studovala čínštinu a reálie, k tomu jsem mohla zdarma na jeden ze sportů, pokud mě tedy trenér přijme.

18.11.2022 v 17:20 | Karma: 22,25 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Poslední rozloučení s mým čínským mistrem

Mistr málokdy vydržel na jednom místě. Měl mnoho velikých plánů, létal po světě a za jeden den stihl neskutečné množství věcí. Jeho náhlý odchod všechny hodně překvapil a bohužel pro nás znamenal konec jedné velké éry.

15.11.2022 v 17:04 | Karma: 23,55 | Přečteno: 754x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Slavné čínské politické duo a cenzura

Číňané, podobně jako my, mají ve zvyku si v obtížných životních situacích pomáhat humorem, často také metaforami. Někteří se vládě vysmívali i na Twitteru a ač anonymně, musí za to pykat.

11.11.2022 v 21:49 | Karma: 21,69 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Hlavně nezemřít na covid

Čína se snaží uchránit své obyvatelstvo od covidu, jak se dá. Lidé ze zoufalství skáčou z oken, umírají kvůli nedostatku léků, nejsou léčeni včas. I to se teď děje v Číně.

9.11.2022 v 21:39 | Karma: 31,20 | Přečteno: 2379x | Diskuse| Osobní

Kateřina Krumpálová

Kde obyčejní lidé nic neznamenají

Čína má nového císaře, kam svou zemi povede teď nedokáže říct nikdo. Nulová tolerance covidu zemi a její obyvatele hodně změnila. Nebo spíš ukázala jejich pravou tvář.

8.11.2022 v 18:08 | Karma: 26,55 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Na skok na ostrově Yas

Jsme tady z větší části pracovně, a tak si zdejší zábavní parky bohužel neužijeme, i tak jsme aspoň něco málo prozkoumali. Každý den se objeví něco, nad čím kroutíme hlavami.

21.10.2022 v 16:40 | Karma: 18,39 | Přečteno: 537x | Diskuse| Cestování

Kateřina Krumpálová

Náš zápasový týden - jak vypadá fight week v MMA

Blížíme se ke konci zápasového týdne. Teď už nás čeká jen vážení, zápas proběhne v neděli. Jak probíhaly přípravy a jak vypadal poslední týden?

20.10.2022 v 9:27 | Karma: 13,13 | Přečteno: 340x | Diskuse| Sport

Kateřina Krumpálová

Císař Xi Jin Ping

Většina Číňanů očekává, že prezident Xi zůstane u moci i na třetí funkční období. Zvolen bude samozřejmě jednomyslně. Co dál si ale obyčejní lidé myslí?

17.10.2022 v 9:26 | Karma: 23,06 | Přečteno: 725x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik