Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plastické operace v Číně - jako dárek za maturitu i porod

Plastické operace se pro Číňany stávají běžnou záležitostí. Potřebné zákroky vám pomůžou naplánovat i mobilní aplikace. Jednu takovou jsme s manželem ze zvědavosti vyzkoušeli.

Manžel mi nedávno ukazoval fotky jeho bývalé spolužačky, fotky “před a po”. Před plastickými operacemi a po nich. Před vypadala jako normální holka, ničím nijak nevyčnívala. Nebyla ošklivá, ale ani se výrazně nepyšnila atributy, které teď v Asii frčí. Po už neměla připláclý nos, ale viditelný můstek a místo bambule na konci se jí nos víc zvedal nahoru a víc do špičky. Oči snad o velikost větší. Jestli měla něco dál, to nevíme, přiznala se jen k těmto dvěma zákrokům. Dostala to od manžela jako dárek za porod syna. Takové dárky teď hojně dávají rodiče svým dětem třeba za maturitu, přijetí na dobrou vysokou školu a podobně.

Během studií v Šanghaji jsme plastiky s čínskými kamarádkami moc neprobíraly. Asi to bylo z části tím, že šlo většinou o sportovkyně, které na to neměly moc čas ani myšlenky, a pak, až na vyjímky pocházely z chudších poměrů. Sportovci se obecně asi zabývají svým tělem více než ostatní. Pro profesionály je to nástroj obživy, pro hobíky je to ale také důležitou součástí života. Takže krása a tvary se samozřejmě řešily i u nás. Bylo zajímavé sledovat, že ty, které se na soutěžích dobře umisťovaly (v různých disciplínách) chodily většinou ve sportovních soupravách, v neděli v džínech a tričku, a bez make-upu. Ty, které za nimi zaostávaly, vzhled řešily daleko víc a byl to pro ně i jeden ze způsobů, jak na sebe upozornit. Podobné to bylo i v klubech bojových sportů, kterými jsem prošla. Slečny, které neúnavně řešily laky na nehty, na tréninky chodily namalované, v kimonech dokonale sladěnými s ostatními doplňky a pásem uvázaným až pod prsama, moc dobrých výsledků nedosahovaly. To spíš holky, které si to vydřely, prošly si takovým tím obdobím “ani holka ani kluk”, sportem zkrásněly a časem se to naučily podtrhávat dívčími doplňky, které je ale neomezovaly v tréninku. Samozřejmě to neplatí na 100 %. Jsou holky s těžkým make-upem a barevnými nehty, které na žíněnce dokáží podusit nejednoho chlapa.

O tom, že se plastické operace a další zkrášlující zákroky v Číně stávají celkem běžnou záležitostí, jsem četla spoustu článků. Až to vypadá, že si na sobě něco nechal změnit snad každý druhý. Podle článku na Daxue consulting (https://daxueconsulting.com/plastic-surgery-market-in-china/) bylo v roce 2018 provedeno na 20 milionů legálních zákroků. V zemi je ale prý až 60 000 klinik bez licence, které nabízejí různé služby za přijatelné ceny, takže ta čísla budou daleko vyšší. Zeptala jsem se v kruhu kamarádek a známých, celkem jich bylo deset, jestli si něco nechaly udělat. Prý ani jedna, spoléhají se na make-up a aplikace na úpravu fotek. Čtyři mi potom ale řekly, že by do toho šly, kdyby na to měly peníze. Hodně se bojí špatného výsledku a velké kliniky jsou drahé, na to finance nemají. Kdyby si mohly vybrat, tak by si všechny nechaly zvětšit oči. Že mají moc malé štěrbiny, které za brýlemi ještě víc zapadnou a líčení očí ani není přes povislou kůži na víčkách vidět. Pak možná nos, prý mají moc velký. Dvě chtěly zvýraznit spodní čelist a jedna odsát tuk z celého těla. Ani jedna nezmínila zvětšení prsou nebo modelaci zadku. I podle již zmíněného článku, je plastika prsou v Číně až na 5. místě (6 %). Polovinu všech zákroků prý tvoří úprava očí, úprava nosu (19 %), přeskupení tuku někam jinam (11 %) a liposukce (7 %). Dříve holky i kluci ve velkém vyjížděli za doktory do Jižní Koreje. Teď se ale Čína v počtu operací vyšvihla na druhé místo, hned za USA.

Ze zvědavosti jsem si stáhla čínskou aplikaci Gengmei (Krásnější). Dostupná je jen pro majitele telefonních čísel pevninské Číny, Hongkongu, Taiwanu, Koreje, Japonska, Thajska a Singapuru. Moje čínské telefonní číslo mimo Čínu nefunguje, naštěstí se mi podařilo přihlásit se prostřednictvím účtu na aplikaci Wechat. Aplikace si mě vyfotila a do dvou minut mi spočítala proporce obličeje. Tvar obočí porovnala s tvarem očí, změřila délku pusy, výšku každého rtu, vzdálenost očí od nosu atd. Bez make-upu mi to na první pokus spočítalo, že jsem mírou atraktivity předběhla 80 % všech uživatelů aplikace v zemi. Při druhém pokusu se mi procento snížilo na 73. Dává to smysl, protože Číňané touží po velkých oválných očích, jasně modelovaným nose a bílé pleti. Symetricky rostlé obočí, rovný nos bez zakřivení, oči velké, široké a oválné, pohled má hloubku, velké kruhy pod očima, plné tváře, zarudlá napnutá pleť, která nutně potřebuje lifting,  spousta vrásek, koutky rtů směřující nahoru v milém úsměvu, kulatou bradu, panenkovský celkový tvar obličeje. U každé části je dlouhé vysvětlení všech možných typů, čím se vyznačují, čím jsou krásné, na co pozor. Co jsem se dívala na příklady ostatních holek, tak všechny měly samozřejmě vesměs pozitivní hodnocení. U každého problematického úseku mi nabízeli možné zákroky, hned i s cenami. Vybělení kruhů pod očima 3300 - 16 500 Kč, “zeštíhlení” oblasti očí do 33 000 Kč. Konturace tváří, vyhlazení vrásek kolem úst a celkově mladistvější vzhled (injekční výplňové implantáty) od 1000 do asi 3300 Kč za jednu návštěvu (stačí jednou za 6 měsíců), zákrok trvá 10 - 20 minut, dohromady se z toho budu dávat 5 - 7 dní, bolestivost 1 (na pětihvězdičkové stupnici). Celkem mi doporučili 5 zákroků, dohromady v cenovém rozpětí od 27 390 Kč do 102 300 Kč.

Neměla jsem po ruce žádnou Číňanku, tak jsem aplikací vyfotila manžela. Tomu obličej vyšel ze 70 % nadprůměr. Nos poněkud široký a rozpláclý, husté obočí, dvojitá oční víčka, oči mají hloubku, bez kruhů pod očima, ale s vráskami a povislými tvářemi. Doporučili mu devět různých zákroků, ale hodnocení měl prý celkem pozitivní. Tak jsem si našla fešáka. :-)

manželův výsledek v aplikaci Gengmei

 

Autor: Kateřina Krumpálová | úterý 26.10.2021 15:16 | karma článku: 29,02 | přečteno: 3352x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2990x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Křičte a chovejte se jako racek. Chlapec vyhrál soutěž v imitaci vřískotu mořských ptáků

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik