Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svět nikdy nebyl jen černobílý

Pod některými mými články o Číně se často objevují komentáře na téma: Jak můžete žít v tak strašné zemi, máte ráda komunismus, co říkáte na situaci pronásledovaných Ujgurů, pravdu asi stejně říct nemůžete, když tam žijete atd.

Samozřejmě to není většina a v dnešní době je takových komentářů asi znatelně méně, než by bylo před deseti lety. Pokud má komentář hlavu a patu, snažím se odpovídat tak, jak věc vnímám. Občas si ale říkám, jak mohou dnes lidé stále vidět svět tak černobíle? Náš svět se ve velmi krátké době opravdu hodně změnil a samozřejmě se mění neustále od úsvitu věků. K některým změnám došlo ale spíše proto, že nyní se všemi těmi informacemi vidíme věci, které nám předtím byly zatajovány nebo by nás prostě ani nenapadly a nepídili jsme se po nich. Na druhou stranu i kvůli přemíře informací ze všech stran je velice složité rozšifrovat, co je pravda a co už ne.

 

Velikým tématem je vševidoucí oko Velkého bratra. Vskutku, viditelné kamery jsou v čínských městech na každém kroku, ale samozřejmě ne všude. Uvidíte je ve frekventovaných parcích, v metru, v nákupních centrech, na ulicích, v chodbách domů, v naší škole jsou kromě WC všude… Některé městské kamery ale nejsou funkční, což nám potvrdili známí, kteří vlastní bezpečnostní agentury v Šanghaji a v Chongqingu. Na internetu se dočtete, že v roce 2019 měli v Číně nainstalováno přes 200 milionů kamer a toto číslo za dva roky určitě výrazně stouplo. Zajímavé porovnání nabízí Visual Capitalist (leden 2021) zde: https://www.visualcapitalist.com/mapped-the-top-surveillance-cities-worldwide/ Můžete si v jejich aplikaci vybrat dvě města a porovnat počet kamer. V Šanghaji je jich prý celkem asi 1 milion, 250 kamer na 1 km čtvereční. V Pekingu je to ještě o 150 000 více. V hlavním městě sice žije méně obyvatel než v Šanghaji, rozlohou je však větší. Prahu v nabídce bohužel nenajdete,  ale například New York, Los Angeles, Tel Aviv, Teheran, Sydney a další ano. Server uvádí, že nejvíce kamer na kilometr čtvereční najdete ve dvou indických městech - Chennai (657) a Hyderabad (480). Na třetí příčce je čínské město Harbin (411), které se nachází na severu země. Na čtvrtém místě sedí Londýn s 399 kamerami. Dál už je to jen přehlídka čínských měst a indického Delhi (289), desítku možná trochu překvapivě uzavírá Peking (278). Stránka Precise Security (červen 2020) ale uvádí dost jiná čísla: Šanghaj - téměř 3 miliony, Peking - 800 000 kamer. Tak nevím. Web Visual Capitalist vypadá propracovaněji a profesionálněji, tak budou mít určitě pravdu oni. :-) Aneb jak je v dnešní době těžké získat pravdivé informace, aniž by člověk musel strávit na internetu hodiny hledáním, porovnáváním a ověřováním jednotlivých zdrojů a lidí pracujících v jejich kancelářích. No, vzdávám to, kamer jsou prostě miliony a nejvíc jich má Čína.

 

Další zajímavé údaje se dají najít zde: https://www.precisesecurity.com/articles/Top-10-Countries-by-Number-of-CCTV-Cameras Uvádí, že Spojené státy mají na svém území přes 50 milionů kamer, Německo 5.2 milionu, Velká Británie a Japonsko 5 milionů atd. Z jiného srovnání vyplývá, že Spojené státy mají na 100 obyvatel více kamer než Čína. Spojené státy jsou svou rozlohou o přibližně 268 600 čverečních kilometrů větší, obyvatel mají ale značně méně. U Číny se uvádí téměř 1.4 miliardy obyvatel, zatímco ve Státech je to přibližně 328 461 000. I tak ale mají Američané 15.28 kamer na 100 obyvatel, zatímco v Číně je to 14.36. V takovém velkém počtu to možná ani není zase až takový markantní rozdíl. Samozřejmě, kromě politického směru se při počítání a srovnávání musí brát v úvahu také rozloha dané země, velikosti a počet měst, členitost, hustota osídlení oblastí a další. Takže kamer má nejvíce Čína, ale v přepočtu na obyvatele jich má o něco více USA (nejen podle Precise Security) - tak to je rozhodně zajímavá informace. Další je to, že Američané v roce 2010 začali kupovat kamery od čínské společnosti Hikvision, kterou ze 40 % vlastní čínská vláda. Čínské kamery se používaly například na letecké základně Coloradu nebo na námořní výzkumné základně na Floridě. Tyto kamery byly nainstalovány kromě jiného také v londýnském metru. V předešlých dvou letech se od smluv ale začalo ustupovat, jak v UK, tak v USA. Čínské kamery teď najdete třeba v Ekvádoru nebo v Africe. Podle serveru World Finance mnoho z těchto zemí nakupuje od Číny na dluh. Například Ekvádor nyní celkově Číně dluží 6.5 miliardy amerických dolarů (nejen za kamery). (více zde:https://www.worldfinance.com/featured/surveillance-cameras-have-become-one-of-chinas-most-valuable-exports-heres-why)

 

Zatímco spousta kamer je statických a vlastně toho moc nerozezná, máme tady ale i chytré kamery, které se neustále vylepšují. Rozeznávání obličejů v davu lidí známe z amerických filmů, kdy tuto technologii používají k dopadení zločinců. V roce 2018 v Londýně dopadli zločince poprvé na základě rozeznávání obličeje. Na stránkách Time.com jsem se ale také dočetla, že americká policie to však může využít jako důkazný materiál u soudu jen málokdy. V květnu 2019 v městě San Francisco zakázali policii využívání takových programů během jejich práce. Co se týče čínského sledovacího systému, o tom nic nevím, ale v běžném životě se s tím setkáváme už celkem běžně. Kromě otisku prstu nebo hlasu se dá telefon otevřít sejmutím obličeje (mají to i nové iPhony). Alipay s tím pracuje také, pro zaplacení stačí jenom oskenovat svůj obličej (někdy je potřeba mrknout) a je to. Před vstupem do některých úřadů je to také potřeba. Setkáte se s tím ale i na spoustě světových letišť.

 

Tohle je velice rozsáhlé téma, které se rozhodně nevejde na jednu stránku, a také nejsem expertem v této oblasti. Chtěla jsem pouze poukázat na to, že ano - Čína má asi nejvíce CCTV kamer na světě a aktivně je využívá. Masivně to podporuje například systém sociálních kreditů, o kterém napíši zase někdy jindy. Ale je spousta Číňanů, kteří nejsou ovcemi a na problémy poukazují. Například když ve městě Chongqing chtěli nainstalovat kamery do taxíků, řidiči se proti tomu hlasitě vymezili. A také jsou další země, které kamer na svém území nemají málo a aktivně je využívají. Informace o nás jsou všude po internetu - např. Facebook, Instagram, Google… a z různých zpráv víme, že je nevyužívají jen proto, aby nám ukázali reklamu, která se nám bude hodit a líbit.

 

Na závěr dvě historky, které mě rozesmály:

 

Čínským internetem se v minulých letech šířila videa z čínských dálnic, kdy dispečink a policie přes svá sledovací zařízení dávala instrukce překvapeným řidičům. V jednom se řidiči porouchalo auto a on pobíhal sem a tam po silnici. Najednou se odnikud ozvalo něco na způsob: “Vážený pane řidiči, nepobíhejte po silnici, je to velice nebezpečné. Vraťte se prosím do svého vozidla a vyčkejte příjezdu odtahové služby.” V dalším videu si dal řidič výstražný trojúhelník asi metr za auto a najednou se z nebe ozvalo: “Vážený pane řidiči, máte ten trojúhelník moc blízko.” Pán byl velice překvapen, uposlechl ale a dal si ho dále. Opět se ozvalo: “To není sto metrů, máte to stále moc blízko.” Směju se jako blázen ještě teď, když vám to vyprávím.

Autor: Kateřina Krumpálová | středa 31.3.2021 18:45 | karma článku: 27,64 | přečteno: 916x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik