Jak to vypadá v nejlepším tréninkovém centru bojových sportů na světě? - 2. část

24. 03. 2021 5:21:11
V minulém díle jsem vás provedla po fanouškovské základně a jídelně. Dnes se podíváme, kde zápasníci MMA v Šanghaji trénují.

První část najdete zde: https://krumpalova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=767771

Tréninková část se rozprostírá na dvou patrech. Technická je ve druhém patře, silově-kondiční hned pod ní. V pravé části druhého patra je hlavní červená žíněnka s vypolstrovanou zdí, z druhé části je obehnána pletivem. Trénuje se tady jak wrestling, BJJ, postoj, tak práce na pletivu, a probíhá tady i většina sparingů. Uprostřed najdete dvě klece na MMA v oficiální velikosti, které nasvětlují stejně jako během zápasů, aby si borci zvykali. Mezi klecemi je ještě boxerský ring a za ním prostor s mnoha pytli různých velikostí a tvarů, samozřejmostí je i spousta zrcadel. Když budete pokračovat dál, otevře se před vámi velký prostor s červeným kobercem a obrovským nápisem UFC, do kterého sejdete po schodech, které během nejrůznějších akcí slouží i jako hlediště. Odtud se bude sledovat plánovaná série Dana White’s Contender Series s tím, že se na koberec dopraví klec zeshora. Nyní se tento prostor využívá pro hromadné kondiční tréninky a testování. V téhle části najdete i stanoviště, odkud si zápasníci mohou brát vodu a sportovní nápoje, k dispozici jsou i ručníky, tejpy, desinfekce a další věci potřebné během tréninku. Před boxerským ringem vyšetřili menší prostor, kam postavili tabuli a dvakrát do týdne zde probíhají teoretické lekce, aby zápasníci lépe porozuměli tomu, co dělají a jak to dělat lépe. Zápasníci v Číně jsou zvyklí drilovat techniky a dotahovat je k dokonalosti. Co jim často chybí jsou teoretické znalosti založené na vědeckém výzkumu a během zápasů či soutěží tak často tratí právě kvůli nedostatečné fyzické kondici a připravenosti v porovnání s jejich soupeři ze západu. Tohle je tedy jedna z věcí, co by měl UFC institut v Číně změnit, a to nejen co se týče bojových sportů - ale i chápání sportovního tréninku a výkonu, rekonvalescence, výživy atd.

Po schodech se sejde do prvního patra, které je věnované kondiční a silové přípravě. Nechybí obří posilovna plná želez různých tvarů a váhy, medicimbalů, obřích míčů, tyčí, gum, kruhů, beden, několik druhů běžeckých pásů, řady stacionárních kol, která vám vyhodnocují, jak kterou nohou zabíráte do pedálů, před každým kolem a pásem televize, aby se člověk nenudil... myslím, že si tady vyhraje opravdu každý. Naproti posilovně je za sklem podélně hned několik specializovaných místností, kde se provádějí fyzické a zátěžové testy. Všechny části na sebe celkem logicky navazují. Zápasníci začínají technickým tréninkem, tedy nahoře. Poté scházejí dolů do posilovny. Po odcvičení si jdou do mezikrčku, který spojuje tělocvičnu se šatnami. Tam je tzv. “Čerpací stanice”, kde už na ně čekají na míru připravené proteinové nápoje a výživové doplňky, který ten den mají vzít. Borci jsou zde vedeni nikoliv podle jmen, ale pod čísly. Každý si tak vezme shaker se svým číslem. K dispozici tam dál jsou různé sportovní nápoje, kokosová voda, ovoce, proteinové sušenky a další menší věci k zakousnutí pro doplnění energie. Pokud mají nějaký problém, pokračují odtud k fyzioterapeutovi na prohlídku nebo na domluvenou proceduru. Manžel má trochu problémy s krkem a kolenem, a tak má několikrát do týdne domluvené masáže a akupunkturu. Jiné dny pokračuje do šaten a potom do relaxační části.

V relaxační části je jedna větší sauna, do které chodí věšinou každý den, a několik bazénů. Jeden s protiproudem a různými vířivkami. Další s podvodním běžeckým pásem. Dál je tam menší s ledovou vodou a druhý s vodou teplejší, kde tým tráví po tréninku docela hodně času. Povídají si, na televizi sledují zápasy a odpočívají. Přibližně jednou do týdne chodí do kryo komory, která je ve vedlejší místnosti. Tady je až -110 stupňů Celsia. Je tedy potřeba navléci erární čepici (nebo alespoň klapky na uši) a rukavice. Ve stejné uličce jako ledová místnost je také další relaxační místo. K dispozici je tady Playstation s nejnovějšími hrami, pohovky s dekami a polštáři a černé vajíčko na spaní. Do toho se člověk může zavřít, nastavit si, jak dlouho chce spát nebo relaxovat, pustit si k tomu hudbu nebo třeba zpěv ptáků a je v úplné tmě. Dál jsou tady “ordinace” výživového doktora, svou místnost tady má i zahraniční specialista ortoped, který sídlí v Pekingu v Olympijské vesničce, a jednou do měsíce jezdí do Šanghaje prohlédnout zápasníky, kteří se potýkají s nějakými zraněními.

Po třetím výběrovém řízení je v akademii celkem 28 borců. K tomu Song Kenan, který už v UFC zápasí dlouho, a čtyři další, kteří teď nově podepsali smlouvu na zápasy UFC a někteří z nich se představí již v dubnu v USA. Na přibližně 35 zápasníků a zápasnic připadá asi 200 zaměstnanců!

Úplně na vrcholu jsou dva šéfové, jejichž rozhodnutí má mít stejnou váhu. Jeden je Číňan, Peter Zheng, který je zároveň také ředitelem celého asijského UFC. Druhým až do minulého týdne byl Joseph Coyne, který v minulosti pomáhal například čínským olympionikům (atletika). Na nějakou dobu ho nahradí Dean Amasinger z Velké Británie, který v UFC PI doteď působil jako hlavní trenér. Tuto pozici si ponechá a přibere i tu vedoucí, dokud nenajdou vhodného kandidáta. Dál tam měli hlavního a pomocného trenéra na postoj. Ten hlavní, Richard Walsh, veterán UFC, se kvůli pandemii vrací domů do Austrálie, kde musel nechat rodinu. Vypsalo se tak výběrové řízení na tuto pozici a čeká se, koho vyberou a jak rychle se bude schopný dostat do Číny. Přihlásil se i například náš známý John Hutchinson, trenér Petra Yana, kterému dopomohl k pásu šampiona. Kromě něj i několik dalších velice známých jmen, ale zatím je to tajemství. Na zem a brazilské jiu-jitsu mají také dva trenéry, stejně tak na wrestling. K tomu do centra několikrát do týdně chodí Thajci, specialisté na lapy. Kondičně-silový hlavní trenér doktor Gavin Pratt má dva asistenty a úzce spolupracuje s dalším doktorem Felixem Falkenbergem, který má na starost zpracovávání a vyhodnocování veškerých dat. Poskládat všechny tyto části do sebe, aby pro každého zápasníka vytvořily ten správný mix MMA, má na starosti právě hlavní trenér, ve spolupráci s hlavním trenérem na postoj. Takže přibližně patnáct hlavních a pomocných trenérů. Zbytek zaměstnanců patří do administrativy, mediální propagace a PR, UFC obchodu, kuchyně, zásobování, úklidu atd. Co jsem slyšela, tak plat zahraničního trenéra se pohybuje v rozmezí 70 000 - 100 000 RMB měsíčně (krát 3.2). K tomu mají zdravotní pojištění, jednou ročně 10 000 RMB na letenky pro návrat domů nebo cestování a další benefity. Smlouva se podepisuje na 10 let. Pokud vás tenhle směr zajímá, je to práce snů. Asi jedinou překážkou je, že je to v Číně. Ale ty peníze to rozhodně výrazně zpříjemňují.

Autor: Kateřina Krumpálová | středa 24.3.2021 5:21 | karma článku: 14.17 | přečteno: 312x

Další články blogera

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma článku: 25.42 | Přečteno: 920 | Diskuse

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma článku: 23.50 | Přečteno: 583 | Diskuse

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma článku: 19.90 | Přečteno: 629 | Diskuse

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma článku: 37.44 | Přečteno: 2989 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 203 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1507

V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...