Jak je v tréninkovém kempu v Thajsku?

14. 03. 2020 13:35:01
S manželem se oba věnujeme kontaktním sportům. On je profesionální zápasník, já bojová umění vyučuji. Proto jsme se rozhodli před koronavirem ukrýt v Thajsku, kde se už tři týdny potíme v nejvyhlášenějším tréninkovém centru Asie.

Kvalitní kluby bojových umění a sportů najdete již ve většině zemí. I v ČR máme v této oblasti dlouhou a velmi úspěšnou historii a zejména MMA je v současné době na obrovském vzestupu. I tak ale čas od času spousta borců odjíždí zahranice na tréninkové kempy, a to z mnoha důvodů. Patří k nim jak celková úroveň, tak možnost učit se od zvučných jmen, vše potřebné je pod jednou střechou, podnebí, cena a podobně. Vzhledem k tomu, že žijeme v Číně, kde se zastavil normální život kvůli situaci kolem koronaviru, rozhodli jsme se odjet trénovat do Thajska. Tahle země je vyhlášená svou tradicí bojových sportů, neleží daleko, vychází pro nás velice levně a najde se zde hned několik velice vyhlášených tréninkových středisek.

Většina zápasníků míří do pobřežní městské části Chalong, ale tohle místo stojí za to vidět, i pokud vám sport nic neříká. Poblíž našeho bungalovu je chrámový komplex Wat Chalong, kde nepotkáte moc turistů. Dál je tu botanická zahrada, svět ptáků, krokodýlí království, na pláže Patong nebo Karon to trvá 20 minut na motorce, stejně tak do hlavního města ostrova. Rozhodně se tady člověk nenudí, ale zpět k tréninku.

Téměř vše důležité se nachází ve “fit” uličce (Soi Ta-iad), jak jí říkám. Najdete tady spoustu restaurací a kaváren, které kromě místních specialit, hamburgerů a pizzy nabízejí také veganská nebo raw jídla, potréninková kuřecí prsa na všechny způsoby, zeštíhlující saláty, dokonce i proteinové koktejly a různé detoxikační nápoje. Na každém rohu se samozřejmě prodávají čerstvé kokosy, které pořídíte za 40-50 bathů. Mimo tuto uličku se na trhu dají koupit už za 15 bathů. Je tu spousta veřejných prádelen, kde vám vyperou a vysuší prádlo za 30-50 bathů na kilo za pár hodin. Jednou týdně si nechávám prát gi, protože je z hodně silného materiálu a už jsem zhejčkaná. Zbytek si pereme sami. Na každém rohu se dají pronajmout motorky za 1200 bathů na týden (900 Kč), na několika místech najdete k pronajmutí i auta. Všude, kam se podíváte, postávají, často i pobíhají polonahá vysportovaná těla. Kluci jen v kraťasech. Holky ve sportovních podprsenkách a kraťáskách do půli zadku. Většinou míří do jednoho z mnoha fitness zařízení. Na tak malém místě je obrovská koncentrace opálených svalovců a fitness krásek, že pokud k nim tak úplně nepatříte, může chvíli trvat, než se vám vrátí sebevědomí. Na druhou stranu to tady překypuje endorfiny, všichni jsou přátelští, uvolnění, a rozhodně nebudete motivaci do pohybu hledat dlouho.

Nejvyhlášenějším tréninkový centrem je beze sporu Tiger Muay Thai. Tenhle klub reprezentuje spousta známých zápasníků, mezi které patří například Valentina Shevchenko, Peter Yan, Rafael Fiziev, vůbec první thajská zápasnice v UFC Loma Lookboonmee a další. Jezdí sem tak vedle amatérů a hobistů také profesionální zápasníci z těch nejslavnějších organizací světa, včetně ONE FC, Bellator nebo UFC. Docela dobře se vám může stát, že na váš trénink dorazí i mistr světa v thajském boxu, kickboxu, nebo jiné hvězdy, jejichž zápasy sledujete v televizi. Manžel Lukas si během MMA sparingu zazápasil s českým borcem Jakubem Dohnalem, který se zde připravuje na svůj další zápas v Oktagonu. Naposledy také změřil síly s judisty a wrestlery, kteří reprezentovali své země na Olympijských hrách. Na každém tréninku je vždy alespoň pár zápasníků sambo ze zemí bývalého sovětského svazu, potkali jsme i několik Poláků, Němců, Španělů, Brazilců, samozřejmě spoustu Asiatů. Připomíná to tady malý velký Babylon. Nepotkáte tu ale jen mix národností, ale i různé věkové a výkonnostní kategorie. Téměř každým si tady najde lekce pro sebe. Vedle sportovních kontaktních disciplín jako jsou MMA, box, thajský box, wrestling a kickboxing, si můžete vyzkoušet také tradiční thajské bojové umění zvané Krabi Krabong. Dál tu jsou různé kondiční tréninky, cross fit a jóga. O několik set metrů dál stojí další vyhlášený gym, Top Team, který je rozlohou o dost menší, ale to mu na kvalitě neubírá. Kolem najdete i spoustu dalších menších klubů a posiloven. Zatím se nám nestalo, že bychom si z místní nabídky nevybrali, a nebo že by nás na lekci nepustili kvůli obsazenosti. Nejvíce natřískané bývají sparringové tréninky na MMA a grappling, ale i s tím se trenéři vždy dobře popasují.

Ze začátku se zdá, že se rozhodně vyplatí pořídit si permanentku alespoň na týden nebo nejlépe na měsíc, ceny jednotlivých klubů a posiloven jsou snadno dostupné na jejich webových stránkách. Hned po příjezdu jsem si tak v Tygrovi zaplatila týden grapplingu a BJJ za 4100 bathů (plus daň). Za téměř 3000 Kč tak dostanete celkem 16 lekcí (gi a nogi), dál můžete dvakrát týdně chodit na wrestling pro MMA a do klimatizované posilovny dle libosti. Spousta lidí si koupí kompletní balíček, který na týden vyjde na 5000 bathů a na měsíc 15500 bathů, to už můžete chodit kdykoliv kamkoliv. Na začátku každé lekce je protažení, zahřátí a trocha základních cviků, poté se vyučují jednotlivé techniky a na závěrečných 30-40 minut je sparring. To znamená, že v týdnu máte zápas dvakrát denně, v pátek večer je to hlavně o sparingu, a stejně tak v sobotu dopoledne. Po prvním týdnu jsem byla naprosto vyždímaná. V kombinaci s tím, že mi něco nesedlo v jídle, jsem byla mimo na téměř 4 dny, které jsem strávila buď v posteli a nebo v koupelně. Když byl Lukas v profesionálním týmu juda v Šanghaji, trénovali jako blázni, ale zápas měli jen 2-3krát do týdne. V UFC institutu mají sparingy pouze dvakrát týdně, zbytek času věnují pilování technik, kondici, posilování atd. Zápasit každý den celý týden je dost velká zběsilost, která se moc nevyplatí. Rozhodně si tím ale posunete limity v tom, co ještě vydržíte. Určitě také záleží, ve které tréninkové fázi člověk je. Představa, že si dáte ráno grappling, na oběd jógu, odpoledne crossfit nebo třeba thajský box a večer další sparing, je dost nereálná - tedy pokud chcete v každé lekci jet naplno. Většinou občas dostanete chuť tréninky doplnit crossfitem, dát se trochu do kupy na józe a mobilizačním cvičení. To si ale musíte zaplatit zvlášť, pokud nemáte kompletní balíček, takže to potom vyjde celkem draho a nejlepší je si pořídit “all inclusive”. Top fighteři si musí vybírat ještě pečlivěji, protože ne každý trénink odpovídá úrovní a při tom počtu lidí, nemá trenér dost času věnovat se každému. Většinou si zaplatí soukromého trenéra na kondici a posilování a po něm trenéra na techniku. Občas zajdou na crossfit, ale většinu času trénují sami se svým týmem. Například Číňané, kteří zápasí v UFC, sem jezdí se svými vlastními lidmi - celý pobyt jim buď zaplatí sami a nebo se o náklady postará jejich klub.

Od druhého týdne si tak spíš kupujeme jednotlivé lekce a různě to kombinujeme i s jinými tréninkovými centry. Na kondiční trénink chodíme do Unit 27, který najdete jen pár metrů od Tygra. Po prvním týdnu jsem navíc začala vyučovat online, takže už na cvičení není tolik času. V polední pauze cvičíme s Lukášem sami v Tygrovi, kde jsou prostory a všechno vybavní volně k dispozici, pokud tam nejsou hromadné tréninky. Večer chodím na grappling a sparring. Lukáš si platí soukromé lekce boxu (2000 bathů) a dvakrát týdně chodí na zápasy. Soukromé lekce se dají najít už za 300 bathů, ale kvalita a přístup jsou velice rozdílné.

Co dál zajímavého se tady děje? Hned několik klubů organizuje hromadné výběhy na kopec k Velkému Buddhovi. Některé jsou brzy ráno, jiné v sobotu dopoledne. Někteří běží na prázdno, jiní s kettlebelly v ruce. Vyběhli jsme si to na vlastní pěst a musím říct, že to v tom horku stálo za to. Některé úseky jsou tak příkré, že i Lukáš měl co dělat a musel to vyjít. Nejsme žádní zdatní běžci, ale aspoň jednou jsme si to zkusili. Další zajímavou akcí je Plážová výzva organizovaná Tygřím gymem. Celé je to naplánované na tři hodiny, během kterých se posiluje, běhá, skáče a plave. Je to neskutečný zápřah, rozhodně to byl zážitek, ale stačilo nám to jednou.

Rozhodně jsme udělali dobře, že jsme sem vyjeli. Tréninky jsou tady výborné, pokud si je dobře naplánujete. Potkáte spoustu zajímavých lidí z různých koutů světa, od každého se naučíte něco nového. Užijete si sluníčko - každý den je tady minimálně 27 stupnů a za celé tři týdny pršelo jen dvakrát. Většina hotelů a hostelů má své vlastní bazény, k moři to také není daleko. Je to ideální aktivní dovolená, jejíž náročnost si naplánujete podle svých možností.

Autor: Kateřina Krumpálová | sobota 14.3.2020 13:35 | karma článku: 17.45 | přečteno: 1210x

Další články blogera

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma článku: 25.42 | Přečteno: 918 | Diskuse

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma článku: 23.50 | Přečteno: 581 | Diskuse

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma článku: 19.90 | Přečteno: 626 | Diskuse

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma článku: 37.44 | Přečteno: 2988 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 42 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 326 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 203 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1507

V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...