Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se sportuje v Číně?

Myslela jsem, že mi přijde Čína tak sportovní zemí, protože studuji na sportovní univerzitě. Byla jsem se však podívat i za branami školy a v jiných provinciích. Od mé promoce také již uplynulo pár let, názor jsem ale nezměnila.

Ráno většinou vycházím z bytu kolem sedmé hodiny, a to už se většina místních babiček, dědečků, tet a strejdů vrací domů, aby si připravili snídani. Pokud je chcete vidět v akci, musíte dorazit alespoň na šestou ranní. Záměrně jsem nenapsala kam, protože na místě vůbec nezáleží. Samozřejmě, nejlepší je, pokud máte v blízkosti park. Nemáte-li, nevadí. Pro to, aby se Číňané rozhýbali, stačí rozšířené prostranství před nákupním centrem, a nebo prostě jen ulice. U nás v sousedství máme skupinku hráčů badmintonu, kteří to někdy mastí i mezi zaparkovanými auty. Metro do městské části, kde pracuji, je nadzemní, a tak vidím do okolí. Spousta lidí chodí běhat, do práce jezdí na kole, kolem se hromadně tancuje a cvičí. Běhají i starší lidé. Někteří si při tom tleskají, jiní mění směry a běží i pozadu. Když pršelo, zahlédla jsem jednu paní běhat kolečka po stanici metra. V parku jsem zase viděla pána, který vrážel do stromu tu zády, tu rameny, a masíroval se tak. Celkem populární je také chůze po čtyřech, na to někteří nosí bílé vlněné rukavice. Večer je to potom podobné. Manželovo maminka chodí alespoň třikrát do týdne po práci tancovat na jedno parkoviště. Dovezou se tam velké reproduktory, spustí se hudba a už se vlní. Zajímavé je, že se kolikrát přidají i páni. A co mladší generace a děti? Ti už mají výběr daleko širší a pokud mají peníze, věnují se nejrůznějším sportům, od jógy, taekwonda, skateboardu, golfu, fitness, po třeba lyžování.

Který sport je v současně době v Číně nejpopulárnější? 

Tak nějak si pamatujeme, že čínští atleti vynikají v badmintonu, stolním tenise, možná v gymnastice. Je to pravda, Čína v prvních dvou zmíněných disciplínách zatím vybojovala nejvíce medailí ze všech zemí světa. Nad čínskou gymnastikou se na poslední Olympiádě v Riu tak trochu stáhla mračna, ale uvidíme. Oblíbenost sportu u obyvatelstva se ovšem neodvíjí pouze od úspěšnosti na mezinárodním poli. V čínských parcích potkáte spoustu dvojic hrající badminton, ale podle nejnovějších statistik vystrnadil badminton z přední příčky oblíbenosti běh. Studie z roku 2017, na které spolupracovala také Čínská atletická asociace, spočítala, že se běžeckých soutěží v roce 2017 zúčastnilo 4 980 000 Číňanů, ve srovnání s rokem 2016 jde o 77.9 % nárůst (zdroj: http://sports.ifeng.com/a/20180125/55462768_0.shtml). Dále se na žebříčku oblíbenosti objevují sporty jako plavání, basketbal, jóga, fotbal, stolní tenis, volejbal a cyklistika.

Tenhle výběr jako pozorovatelka můžu jednoznačně potvrdit. Jak už jsem v jednom z článků psala, Čína má k plavání celkem zvláštní vztah. Nicméně, bazény jsou neustále přeplněné a několik úspěšných plavců se stalo i místními celebritami. Basketbalová hřiště nesmí chybět kolikrát ani na vesnicích a mladá generace bezmezně uctívá hvězdy americké NBA. Pokud u nás na škole chcete udělat starším dětem radost, prostě jim půjčíte basketbalový míč. Vydrží střílet na koš hodiny. I přes tristní výsledky svých týmů, jsou Číňané blázni také do fotbalu, ten se také hraje všude. Moc se mi líbí, že různá hřiště jsou snad opravdu v každé městské čvrti  či parku a většina je jich zadarmo. Hned vedle bývají veřejné záchodky, lavičky a automaty na nápoje. Většina městských částí v Šanghaji mají alespoň jedno sportovní centrum, kde najdete pohromadě vše, na co si vzpomenete, včetně plaveckého bazénu. Ale i na některých vesnicích jsem viděla různá hřiště, stoly na ping pong a podobně. Sice to tam nevypadalo tak hezky, ale úplně to stačilo.

Jóga v posledních letech zažívá neuvěřitelný rozmach. Převážně u žen, ale na lekcích jsem potkala i pár pánů. Internet je plný slečen ve slušivých oblečcích na tělo, které se snaží zachytit v často až krkolomných pozicích. Tady musím říct, že třebaže jsem se poctivě protahovala každý den několik let, Číňanky, které si tam přišly jen tak zacvičit, byly většinou pružnější než já. Jsou pohyblivější hlavně v oblasti kyčelního kloubu. To si myslím, že mají z těch “tureckých” záchodů. Velmi populární jsou tady také víkendové relaxační pobyty s jógou mimo město.

Na čínský volejbal, díky ženskému týmu, jsou všichni velice hrdí, ale zatím jsem nikoho neviděla hrát jen tak pro radost. Na první den nového čínského roku byla naplánovaná premiéra čínského filmu Leap (v překladu “skok”), mapující velmi úspěšnou čtyřicetiletou historii čínského volejbalu žen, a zejména kariéru jedné z nejslavnějších volejbalistek a trenérek, paní Lang Ping. A co se týče cyklistiky, kolo tady mají snad všichni a jezdí na něm téměř denně, i když je víc a víc nahrazují skútry a (elektrické) koloběžky. Celkem často jsem také večer zahlédla cyklisty ve sportovních dresech, kteří se po silnicích proháněli buď samostatně a nebo ve skupinách.

A jak je to s cenami?

Na závěr zmíním trochu ceny v Šanghaji. Zatímco se spousta aktivitám můžete věnovat na veřejných hřištích či v parcích zadarmo či za minimální poplatek, při některých sportech se vám ztenčí i peněženka. Rozhodně při tom záleží také na lokaci. Naše soukromá dvojjazyčná škola nabízí nejrůznější odpolední kluby pro děti v délce 90 minut. Většina klubů je jednou týdně, ceny se počítají na jedno pololetí, některé jsou až nesmyslně předražené. Ve sportovní nabídce máme například:

  • čínská bojová umění (pod mým vedením): zdarma
  • jóga: 500 RMB
  • fotbal: 2000 RMB
  • golf: 6000 RMB
  • tenis: 3500 RMB
  • jízda na koni: 12 000 RMB

V mnoho posilovnách a fitness centrech se nedá zaplatit za jednotlivé vstupy. Požadují po vás pořízení členské karty s předplatným na nejméně měsíc. Naše škola se nachází na okraji města, kolem už jsou jen pole. V místní posilovně jsem si na půl roku zaplatila permanentku, která mě se slevou přišla na 1200 RMB. Kromě strojů samotných jsem ale mohla chodit i na všechny lekce v nabídce a klidně tam strávit celý den. Roční permice do fitness center známých řetězců nedaleko centra města začínají kolem 4000 RMB, v lepších lokalitách zaplatíte klidně i 8000 RMB nebo více, pokud máte zájem o VIP. Dají se ale najít i levnější varianty, kdy za jeden vstup dáte třeba jen 10 RMB. Jen tak pro zajímavost, fitka v luxusních hotelech si za rok účtují od 30 000 RMB. Hromadné lekce čehokoliv se pohybují od zhruba 150 RMB za trénink. Za soukromé lekce vedené studenty zaplatíte přibližně 200 RMB. Tréninky se zkušenějšími či známějšími instruktory už jsou minimálně za 400 RMB na hodinu.

 

Autor: Kateřina Krumpálová | pátek 7.2.2020 23:48 | karma článku: 29,00 | přečteno: 1006x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2990x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik