Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se v Číně pereme s koronavirem

  Lidé se tady začali vážněji o koronavirus zajímat přibližně před měsícem. Po tom, co se spousta oblastí začala uzavírat a počet nakažených stoupal, začala jsem zprávy sledovat také. Teď máme první nakažené i pár kilometrů od nás.

Pamatuji si, že někdy koncem listopadu mi Lukas zmiňoval, že se kdesi v Číně objevil nějaký plicní mor či co. Nikdo tomu nevěnoval pozornost. V prosinci už zpráv přibylo, někdo mluvil o zápalu plic, ale opět se o to nikdo moc nezajímal. Někdy začátkem ledna se už toto téma hojně probíralo. Číňané jsou totiž on-line nonstop a spoustu času tráví diskuzemi v různých skupinách a fórech. Řešilo se, z jakého zvířete pochází, jak se vir přenáší, kde všude už jsou infikovaní, ale lidé zůstávali celkem v klidu. Před novým čínským rokem už bylo všem jasné, že to nebude úplná sranda, čtyři lidé zemřeli, většina lidí kolem začala nosit roušky. Vzhledem k tomu, že před a po oslavách příchodu nového roku se po celé zemi přesouvají miliony obyvatel, všichni se začali ptát, co nás čeká dál. Pro Číňany jsou jarní svátky totiž nejdůležitějším obdobím v roce, hlavně proto že mají konečně delší volno. Mohou se tak vrátit domů a navštívit rodinu. Pro mnohé je to jediná příležitost během celého roku. I tak se hromadně stornovaly lístky na cestu do Wuhanu a přilehlých oblastí a cestovní společnosti je většinou celé proplácely. Na tom je vidět, jak moc závažná situace začala být. V médiích se objevovaly čerstvé informace téměř každou hodinu.

 

Během oslav čínského nového roku už na mnoha místech propukla panika. Město Wuhan, které čítá něco kolem 11 milionů obyvatel, se uzavřelo, brzy na to spolu s ním i některá další města v provincii Hubei. Internetem se teď bez ustání šíří různé zprávy: 

 

  • Čínská vláda vyslala do města stovky stavebních strojů, přes tisíc vojáků a doktorů, kteří mají v šesti dnech postavit nemocnici o rozloze 25 tisíc metrů čtverečních s kapacitou něco kolem tisíce lůžek. Pokud to nebude stačit, jsou už připraveni na další výstavbu.
  • Roušky jsou téměř beznadějně vyprodané (jejich ceny se také vyšplhaly celkem vysoko). Zatímco Japonsko poslalo Číně 1 000 000 roušek, Taiwan odmítl poskytnout jakoukoliv pomoc.
  • Dnes ráno se objevilo video, jak se v provincii Henan, která sousedí právě s Hubei, demolují silnice, které tato dvě místa spojují.
  • Spousta lidí z provincie Hubei uteklo, mnozí mířili k nám do Šanghaje, takže i tam je teď na ulicích liduprázdno.
  • Na Číňanku, která si srazila teplotu, odletěla do Francie a ještě se s tím pochlubila na internetu, se snesla rozhořčená kritiky ze všech stran. Ta to po návratu domů nebude mít lehké.
  • Spousta škol oddálila začátek jarního semestru na neurčito.

 

Kromě vážných zpráv je tu ale i spousta vtipných fotomontáží a videí, jak v angličtině tak v čínštině. Mexické pivo značky Corona je často v hlavní roli. Všechny pobavil návod, jak si při nedostatku roušek vyrobit hned dvě z podprsenky. V červených obálkách, ve kterých se původně dávají jako dárek peníze, jsou zastrčené roušky. V diskuzním fóru Američanů žijících ve městě Wuhan se řešilo stornování zpáteční lístků a jak se všichni snaží svůj návrat oddálit. Jak zareagovala jedna slečna jménem Flora vám volně přeložím a shrnu, jinak by mi tento příspěvek pro nadbytek vulgarit asi vymazali: “Si ty svoje vrácené prachy strčte někam! Jestli nejste ve Wuhanu, vypadněte z téhle skupiny, nikoho ty vaše kecy o tom, jak to bude všechno v pořádku, nezajímají. My jsme tady fakt v ohrožení života!” Po chvíli některý z členů zmínil, že se celé město začíná sprejovat z letadel. Flora hystericky: “To si dělají srandu! Chtějí nás tady zabít, aby se nic nedostalo ven! My tady všichni umřeme!” Flora a různé vtipné variace na ni se internetem rozšířila ještě rychleji než korona virus samotný. Stačí si do vyhledávače zadat její jméno ve spojitosti s virem a máte o zábavu postaráno.

 

A jak je to u nás?

 

Svátky trávíme u Lukase na vesnici v provincii Anhui chráněné Žlutými Horami. Do 24.1. se zdálo, že jsme tady v naprostém bezpečí. Dnes jsme měli jet navštívit maminky rodinu, která bydlí nedaleko. Večer nám ale teta volala s tím, abychom nejezdili. Její soused se zrovna vrátil z provincie Hubei a okamžitě ho s celou rodinou přes noc zamkli v domě. Dnes ráno je všechny převezli do nemocnice a vesnice se uzavřela. V hlavním městě provincie už je nahlášeno 13 infikovaných osob, ve městě 40 kilometrů od nás jsou nakažení tři. Takže jsme nakoupili zásoby a zabarikádovali jsme se doma. Celý týden tu s malými přestávkami prší. Maminka má od včerejška rýmu, tak začíná panikařit, že ji možná nepustí zpět do Šanghaje. Teplotu ale nemá, tak by to mělo být v pořádku. Snažíme se rodiče přemluvit, aby zůstali tady v horách delší dobu, ale nechtějí si vzít volno z práce. Na 30.1. mám koupenou letenku domů. Podle informací, co mám, je na letišti Pudong normální provoz, žádné zpřísněné kontroly, jen se kamerově měří tělesná teplota. Tak snad se domů dostanu v pořádku. 

 

V hlavním městě naší provincie zrovna začalo sněžit, to je dobrá zpráva!

 

Autor: Kateřina Krumpálová | neděle 26.1.2020 6:18 | karma článku: 44,20 | přečteno: 19178x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik