Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

J92a85n 57M15a65r26e88k

21. 11. 2022 19:15

'Řekněte' mi, (ale raději mi to napište) paní Krumpálová, jaký je rozdíl mezi Mandarinskou a kantonskou čínštinou? Je vůbec nějaký??

0 0
možnosti
DP

Pani Krumpalova to jiste potvrdi, ja z cinstiny znam jenom par slov, (pred moji prvni navstevou na Taiwanu v roce 1980 sem se snazil trochu manarinstiny zvladnout, ovsem brzy jsem to vzdal) ale muj dobry pritel je rektorem cinstiny na nasi universite a on mi tvrdi, ze ty dv jazyky jsou vzajemne nesrozumitelne, ovsem znaky maji stejne a tak kdyz se potrebuji dorozumet, napisi si to cinskymy znaky a je to v pohode. Mozna to neni tak idealni, jak mi to on prezentuje, ale jazyky jsou odlisne.

1 0
možnosti
VH

Manzelka je z Kantonu a tak mluvi kantonstinou ale ve skole se ucili a museli mluvit mandarinstinou, takze umi oba jazyky. Ma nekolik kamaradek z cele Ciny a kdyz zacne kantonstinou tak ji ty, co mluvi mandarinsky vubec nerozumi. Tak zrejme ten rozdil bude dost velky.

1 0
možnosti
Foto

Dobrý den,

pan Pospíšil má pravdu. Znaky jsou univerzální, těmi se dorozumí všichni. Pokud se tedy naučili číst a psát. Často během rozhovoru uvidíte, jak si Číňané kreslí do dlaně nebo na stůl znaky, aby se domluvili, co vlastně mysleli. Většina pořadů v televizi má titulky, aby rozuměli všichni, protože opravdu, mandarínština a kantonština jsou velice odlišné. Manžel kantonsky umí jenom trochu, protože rád poslouchá jejich hudbu. Když se ho ale zeptám, co zpívají, tak taky moc netuší.

0 0
možnosti
Foto

Obecně se říká, že je kantonština daleko náročnější, protože zatímco mandarínština má 4 tóny, v kantonštině je tónů 9. Kantonština také používá tradiční verzi znaků, která je daleko složitější, takže i mnoho obyčejných Číňanů z pevniny náročnější znaky nerozluští.

0 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik