Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Raději pište "postřehy z Číny". O sportu ať píše někdo, kdo o něm má přehled, o nukleárním reaktoru fyzik a o pěstování plodin agronom. Jak se říká u nás na Moravě "O sportu toho víte asi jako koza o petrželi".

0 0
možnosti

U těch Afričanů, kteří jsou nejlepší na vytrvalostní trasy, je to tím, že mají nepravidelnější tvar červených krvinek než zbytek lidstva. A čím méně je těleso pravidelné, pokud jde o tvar, tím má ne stejný objem větší plochu. Takže lidé z těch oblastí (Etiopie, Eritrea, Keňa) mají při stejném celkovém objemu červených krvinek větší povrch těchto červených krvinek (omlouvám se za opakování stejných slov), a tudíž jsou schopni navázat na ně více kyslíku, protože pro tu vazbu není důležitý objem krvinek, nýbrž povrch. Takže tytéž krvinky dodávají více kyslíku celému tělu.

Proto se tato výhoda začíná projevovat až u tratí 800 metrů a výše. Při kratších tratích ještě nedojde k tomu, aby tkáně byly ochuzené o kyslík do takové míry. A proto by ta výhoda zanikla u tratí podstatně dalších, protože pak už by se muselo běžet tak pomalu, že b, to zvládaly i červené krvinky zbytku lidstva, a do hry by vstupovaly jiné faktory, které by pro Afričany z této oblasti už nebyly o nic výhodnější než třeba pro Evropany.

1 0
možnosti

Za "barevností" ve sportu je především tradice, která je ovlivněná touhou chudých vrstev po lepším životě. Z tohoto důvodu černoši v Americe ovládají NBA. Proto třeba před pár desíkami let byli takřka ve všech sportech na vrcholu reprezentanti Sovětského svazu a dnes jsou Rusové v podstatě průměrní.

Otázkou je, jak se sport vyrovná s odlivem sponzorů, protože finančně horší časy nás teprve čekají.

0 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik