Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IR

Moje první cesta do Číny byla v roce 2006. Z těch záchodků jsem byla v šoku, kanálky v zemi, žádné kabinky, ale je zástěny tak do jednoho metru výšky. Nezapomenu na WC na jednom autobusovém nádraží, byla to velká místnost a všude kolem na zemi hromádky hovínek. Zděšeně jsem z tama prchla a to za to chtěl nějaký Číňan u vchodu ještě zaplatit. Další návštěva byla v roce 2018 a 2019 a musím říct, že úroveň WC se velmi zvedla. Sranda je, že oni nejsou zvyklí vykonávat potřebu v soukromí. Kabinky používají, ale stejně se nezavřou. Takže všude vidíte otevřené kabinky a uvnitř dřepící Číňanku s mobilem v ruce :-) Jsou to fakt nezapomenutelné zážitky. Ale veřejné WC je zase všude, v každé ulici, což je skvělé.

2 0
možnosti
VB

No, asi má pro vás Čína jiné výhody, když toto snášíte.

Já budu jezdit nanejvýš po civilizované Evropě, Rakousko, Německo, Itálie. Tam mě požahá nanejvýš kopřiva.

0 0
možnosti
JV

JA Ja Ja - Tvoje osoba tady nikoho nezajima.

1 0
možnosti
PN

kdyby se 1,5mld lidi kazdy den sprchovalo, tak je Cina bez vody, to je asi nutnost. Ale naucit se kychat do kapesniku nebo aspon rukavu se budou muste ve vlastnim zajmu naucit, jinak tma vymrou na nejakou dalsi epidemii.

2 0
možnosti
Foto

A mají tam železnici a elektrický proud?

0 7
možnosti
JR

Takovou železnici jako tam v Evropě nenajdete, to mi věřte. Ovšem moc místních v tom nejezdí, to je pravda... ale to ani v TGV.

0 0
možnosti
MB

Mezi mé celoživotní zážitky patří - Výlet do Číny. (Doporučuji, již cenově dostupné). Země projeta od severu k jihu, zajímavost - Každá přeprava jinými dopravními prostředky ! Opravdu, já hleděl ! Zážitků nepřeberný kopec - Od samostatné jízdy na kole po ulicích Pekingu, hostina mořských plodů - Dodnes vidím krabí oči a hlavně nepopsatelný - Fialový kus něčeho hrůzného ! - Obratně jsem sbalil do ubrousku a podplatil človíčka obsluhující výtah v hotelu ! Obřadně se ukláněl a smál . Hotely na úrovni - Nezbytná nádoba na čaj, lednička - Bez problémů, naopak ...

WC skutečně na úrovni ! Tedy jsem usedl a konal. Po chvíli zjistil, že je tam i nějaký drátovod se sluchadlem. Použil jsem, v domnění, že oslovím kolegu na pokoji. K mému úžasu se otevřely dveře a zjevila se hotelová služba ! Následovala Vaše situace z veřejného koryta - Lidé, na sebe užasle hleděli .. !

Čína, je skutečně úchvatná - Náš člověk, normálního vzrůstu, se světlými vlasy - vousy, je na chodníku naprostou atrakcí ! Říkám, kdybych strávil noc s milou společnicí - Ráno ji nedokážu určit ! Usmívám se nad doporučením, bránit se Koronaviru - Vyhnout se davu. To je problém země - Obrovské masy lidu, všude + kouří, odpočívají v podřepu ! Masy lidu - Před domem - za domem - na půdě - v parku. I návštěva bytu u "Vzorové rodiny" Nejlépe bylo, trhnout se od svého Průvodce a sejít z určených tras . Cíleně vyrazit bokem a objevovat záhady bočních uliček - Dvorků. Absolutní pocit nesoukromí - Skoro si říkám, záhada, kdy a jak se vlastně milují .. ? :-)

2 0
možnosti
Foto

Moc hezký článek !!!! Víte když jsem byla malá tak nebyl všude vodovod, my ho doma měli, ale moje babička ne - a tak si mapatuji, že se KOUPALI ve velké pozinkované vaně , nejprve babi a pak děda . A vím, že se jistě nekoupali každý den , ale jednou do týdne, voda šla pak fakt na mytí podlahy. Ale tím neříkám, že se nemyli během týdne, že si nemyli špinavé ruce atd....., Hygiena tam byla a ne taková jaká je dneska. Jen k tomu dodám, luxus jako máme my, že splachujeme wc pitnou vodou, jak jsem si teď přečetla máme asi jediní na světě , nevážíme si ji!!! A pak ještě dodám, za dob mého mládí neměl nikdo alergie.... Takže vše by mělo mít nějaké mantinely i čistota. A jinak děkuji za přiblížení úplně jiného světa.

19 1
možnosti
KM

Vida, děkuji za doplnění mého níže psaného příspěvku.

Potěšila jste mě informací, že dělám správně nejen pro úspory, ale i pro zdraví a imunitu svou, i své rodiny.

0 0
možnosti
JV

Děkuji za zajímavý blog, ale i za ty předchozí. Pište dál a přeji hodně štěstí v té daleké Číně. V

8 0
možnosti
Foto

J94a60n 76Š55i41k

31. 1. 2020 19:44

Píšete skvěle, moc děkuji. Na myš Vám poradím fígl. Myš v noci chodí těsně kolem zdí, nevím jestli je to tím, že špatně vidí. Když dáte nástrahu těsně ke zdi, stoprocentně se chytne. Než jsem si na zahradu pořídil kočku, měl jsem myši v domě. Pasti taky po celém bytu a nepomáhalo to. Když jsem dal pasti ke zdi, chytly se všechny. Poradil mi to jeden prodavač v obchodě a na české myši to funguje :-) Hezký den přeji

8 0
možnosti
Foto

jéééén, měli jsme je letos, bylo to šílený, tak to si budu pamatovat ... děkuji Vám za zveřejnění fíglu i když to bylo pro blogerku !!!!

0 0
možnosti
KM

Na nádraží v Shanghai jsem byl když jsme se projeli tím vláčkem Maglev, což byl fakt zajímavý zážitek když auta jedoucí po dálnici souběžné s tratí mi připadala jako když stojí.

Ale jinak nádraží zde je poměrně civilizované. Když jsme cestovali z jiných, neb jsme jezdili dost vlakem, a to lůžkovým tak jsem viděl i jiná mnohem zanedbanější, či naplněnější, kde lidé v davech seděli se zavazadly na zemi, což je nějaká místní tradice, sice zajímavá, ale moc vzhledná ne.

A co mě jako závisláka na nikotinu těšilo, že v chodbičkách na koncích vagonu bylo možné si dát cigaretku a vlaky jimiž jsme jeli jezdili kupodivu bez zpoždění a byly poměrně čisté.

1 0
možnosti
KM

Ale, abych se vrátil k té hygieně kterou připomínáte, tak my jsme v naší rodině zavedli tradici našich pra- prapředků a zavedli jsme z úsporných důvodů jako koupací den každý, nebo téměř každý, pokud není extrémní zima, každý pátek.

To se prvé vykoupou děcka, poté mamina a nakonec když si připustím trochu teplé vody i já. A vodu pak necháváme ve vani a během týdne je užívaná na mytí podlah, schodiště a podobně. No a pochopitelně i na zalévání toalety.

Během týdne se pak opláchnu v práci a děcka ve škole. A díky tomu šetříme na neustále se zvyšujícím se vodném-štočném, a na ty pátky se celá rodina těšíme.

Ale kromě úspory to má i další nezanedbatelnou výhodu a to totiž, že většinou v pondělí odpoledne, nejpozději úterý ráno nemusím mít obavy, že pokud nastoupím do mnohdy přeplněného autobusu MHD, či tramvaje nebudu kolem sebe mít dostatek místa, neboť většina spolucestujících se snaží udržet si určitý odstup, a dámy mnohdy předvádějí jakéže mají pěkné kapesníčky. A v tomto svém diskrétním prostoru mám dost místa i na to, abych si otevřel a přečetl v klidu deník Metro.

A zvažuji, že ani Lítačku si nebudu dobíjet, neboť pokud nastoupí revizoři MHD tak většinou i oni si drží odstup a zpravidla na následující zastávce vystoupí.

5 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik