Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

Západním světem se už nějakou dobu šíří myšlenky “body positivity” a “body image”. První se většinou nepřekládá, ale znamená to něco jako oslava těla v jakékoliv jeho podobě. Za “body image” stojí slovní spojení jako tělesný vzhled, obraz těla nebo prostě to, jak vypadáte. Jak se na tyto trendy dívají Číňané?

Něco málo už jsem zmiňovala v jednom z předchozích článků (https://krumpalova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=796325). Nikdy jsem nebyla vysloveně štíhlá, ale během studií, kdy jsem trávila téměř veškerý čas v tělocvičně, jsem byla podle tehdejších českých měřítek prostě normální holka sportovnější postavy. V Číně jsem byla ale vždycky tlustá. V obchodech jsem většinou neměla šanci sehnat kalhoty ve své velikosti. Buď byly příliš malé, a nebo příliš široké s krátkými nohavicemi (to se teď ale vlastně nosí). Čínské kamarádky se mě snažily přesvědčit, že tlustá nejsem, protože jsem cizinka a u nás je to jiné. Neznámí lidé na čínských sociálních sítích mi kolikrát psali, že jsem nějaká macatá, že jsem zase ztloustla atd. V metru si mě jednou dost dlouho prohlížely dvě holky a pak si ne příliš potichu špitaly: “Ta je teda tlustá, podívej na ten zadek, to je něco.” Myslely si totiž, že čínsky nerozumím. Při výšce 173 cm jsem tenkrát vážila 70 kg, nosila velikost 38. Váha a všechno kolem je častým námětem hovorů, jak mezi ženami, tak mezi muži. Není to až tak citlivé téma jako u nás, musela jsem se naučit o tom mluvit. Tchýně na mě při návštěvě vystřelila: “Káťo, ty jsi nějak přibrala!” Nemyslela to jako urážku, vyjadřovala tím zájem o mě, že si všimla nějaké změny. Tou větou to skončilo a mluvilo se o něčem jiném. Spolužák mi řekl to samé a poté dodal: “Máš teď moc práce, viď, není tolik času na trénink. Musíš jíst zdravěji a zase si ten čas postupně najít.” U nás to bereme jako: Co je mu do toho, ať si ty nevyžádané rady nechá pro sebe. U nich to berou jako normální rozhovor, kdy člověk dává najevo zájem a starost o toho druhého.

Z určitého úhlu pohledu jsou k tělesným proporcím shovívavější, protože to berou jako něco, co se mění. Je to pro ně spíš důsledek, ze kterého se snaží vyčíst, jak je na tom člověk po pracovní, zdravotní a osobní stránce. To je mezi blízkými lidmi. V zemích jako je Čína, Japonsko nebo Korea převládá kult štíhlosti, až vychrtlosti. Jak u žen, tak čím dál tím více i u mužů, i když v očích mnoha lidí větší bříško u mužů stále ještě značí, že se mají dobře, tzn. že mají peníze, a to je u muže velice žádaný atribut, v mnoha případech ten nejdůležitější. Internetem koluje spousta nejrůznějších výzev, kde ženy ukazují, jak moc štíhlé jsou. Zda například zvládnou schovat pas za list papíru A4 na výšku.

Neméně velký důraz se klade i na zdraví, proto se v diskuzích stále horlivě probírá, jak posilovat, aniž by narostly velké (nechtěné) svaly. Čínský TikTok je plný videí z posiloven, stejně jako je tomu u nás. Ženy s výraznými svaly jsou vidět hodně málo, ale když jsem si pročítala diskuze pod takovými videi, většina z nich byla pozitivních. Možná proto, že se na taková videa dívají spíše lidé, kterým se to líbí, kdo ví. Zatímco rodiče mladých Číňanů pobíhají ráno a večer po parku, hrají badminton, tancují, skákají přes švihadlo atd., jejich děti najdete hlavně v posilovnách, které jsou v Šanghaji snad v každé městské části. Hojně navštěvovaná jsou také studia jógy, crossfit, street dance, zumby a všech cvičení, která zrovna letí. Fitness a wellness komunita v Číně je obrovská.

Trend “body positivity” si Čína přeložila zase podle svého. Větší holky chodí v ustřižených topech a obtažených sukních, ukazují zaoblené bříško, to předtím vidět nebylo. Menšině se to líbí, protože se jim to líbilo vždycky, ne proto, že se jim to teď líbit může. Většina stále dál uctívá štíhlá těla a za den sní jedno jablko, aby svého cíle dosáhla. Žena musí mít hlavně krásný, roztomilý obličej a starat se o sebe, tak jí projdou velké svaly nebo nějaká ta kila navíc, a je stále stále oslavována. To s dnešními filtry, kterými je vybavena každá aplikace, není vůbec těžké. Proto i na čínském internetu najdete pod videi baculek až na výjimky slova chvály a obdivu. Zatímco u nás už se o filtrech a upravování fotek hodně mluví, v Číně byly průkopníky, všichni o tom ví, ale nějak se o tom mlčí. Pod videi holky, která se upravila tak, že vypadá jako plastová panenka, nenajdete něco jako“už to s těmi filtry přeháníš”, většinou ji chválí, jak je krásně namalovaná, jak je to možné, se má boky, ale stále tak štíhlou šíji a vymodelovanou spodní čelist, prostě bohyně! Když zveřejním video s filtrem, většina komentujících mě chválí, jak mi to sluší. Ne proto, že bych byla na čínské poměry opravdu krásná, ale proto, že jsem prostě cizinka. Když dám na sítě video bez filtrů, kde jsou vidět mé vrásky na čele a kolem očí, tak nenapíše nikdo, že jsem hezká. Zaměří své pozitivní komentáře na něco jiného a nebo napíší: “Cizinky prostě stárnou rychleji,” nebo: “Ty jo, nějak jsi zestárla, měla by ses o sebe více starat!” Do Číny ještě celý trend oslavy těla v jeho jakékoliv podobě ještě prostě nedorazil. Asi jediné, kde je to vidět, jsou už zmíněné slečny s bříškem ven, které si to teď mohou dovolit, protože mají krásný obličej (buď přirozený, upravený nebo namalovaný). Druhá změna je oslava velkého pozadí. Videa, kde se točí slečna zezadu, jak se prochází po ulici, stoupá po schodech, zvedá činku atd., jsou velice oblíbená. Ale opět, pro mnoho Číňanů znamená “velké pozadí” to, když klasickou čínskou siluetu jídelní hůlky naruší mírné rozvlnění ve spodní části. Nikomu nepřijde divné, že slečna velikosti čínského XS má najednou obří kulatý zadek. Neříkám, že to není možné, ale spíše bych se přikláněla k úpravě a nebo si prostě koupily legíny s vycpávkami, které bez problému najdete na internetu. Teď už i Kim Kardashian výrazně zhubla a západ se opět vrací ke kultu hubenosti, takže si myslím, že ani v Číně se "těla všech velikosti a tvarů" moc neuchytí. Mimochodem, ani teď se Kim Číňanům moc nelíbí. Pod jejími videi najdete spíš komentáře typu:"Nemá moc krátké nohy?" "Kdybych měla takovou postavu, tak raději nevyjdu na ulici." "A nepřeváží jí to moc dozadu?"Číňané jsou velkými kritiky všeho...

čínská influencerka

 

Autor: Kateřina Krumpálová | středa 28.6.2023 18:27 | karma článku: 19,90 | přečteno: 633x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Strasti v Číně: tlustá moc i málo

V Číně, zejména na jihu, bývá velký problém sehnat oblečení ve větších velikostech, než je M. Přitom M je spíš naším S. Kalhoty jsem si v Šanghaji většinou neměla šanci pořídit. Kult štíhlosti frčí všude.

7.1.2023 v 15:28 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4823x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik