Slavné čínské politické duo a cenzura

11. 11. 2022 21:49:07
Číňané, podobně jako my, mají ve zvyku si v obtížných životních situacích pomáhat humorem, často také metaforami. Někteří se vládě vysmívali i na Twitteru a ač anonymně, musí za to pykat.

V posledních měsících se na čínském internetu objevovala spousta negativních komentářů mířených na vedení a jejich způsob řešení problémů. Některé komentáře jsem uvedla ve starším článku: https://krumpalova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=787786 Někde to kritikou přetékalo, ale jiné oblasti byly na nějakou dobu naprosto odstřižené od světa (https://krumpalova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=787959). Od skončení sjezdu čínské komunistické strany se to množství výrazně snížilo. Před pár dny jsem narazila na článek o tom, že se Čína chystá zpřísnit opatření a více bojovat proti virtuálnímu šikanování. To je určitě chválihodná snaha, protože mnoho takových případů končí velice tragicky. Jenže po úvodním aplausu a chvále se i tato snaha s největší pravděpodobností ukáže opět jen jako velice účelový nástroj, jak ovládat a ovlivňovat lidi a veřejné mínění.

Původních negativních komentářů je už na čínském Tik Toku (Douyin) velmi málo. Nejvíce podezřelá bývají ta videa, kde jsou statisíce shlédnutí, ale třeba jen stovka komentářů. Pár negativních se tam občas objeví, ale většina samozřejmě ozpěvuje vládu a zemi. Mnoho z těch účtů je hodně pochybných, jen pár nic neříkajících videí. Nejzábavnější čtení i teď bývá pod videi z čínského ministerstva zahraničních věcí. Tomu vládne slavné duo přejmenované na 幸福姐 (Xìngfú jiě - Štastná sestra) a 偷乐哥 (Tōu lè gē - Potajmu se radovat).

Štastná sestra, vlastním jménem 华春莹 (Huá chūn yíng) je od roku 2021 náměstkyní ministra zahraničních věcí, odpovědná za tisk, protokol a překladatelské práce. Proslavila se mimo jiné svým prohlášením, v reakci na americkou kritiku Číny kvůli útlaku ujghurských muslimů: 我也是14亿分之一,我的同事也是14亿分之一,中国媒体记者都是14亿分之一,我们怎么没有感受到压迫?我们为什么觉得当今生活在中国特别幸福、安全、自豪和骄傲?- Jsem také jedna z 1,4 miliardy, moji kolegové jsou také jedni z 1,4 miliardy a reportéři čínských médií jsou také jedni z 1,4 miliardy. Jak to, že my necítíme útlak? Proč se dnes cítíme tak šťastní, v bezpečí, pyšní a hrdí na to, že žijeme v Číně? (zdroj: http://sg.china-embassy.gov.cn/fyrth/202108/t20210819_8918863.htm). Tohle video koluje čínským internetem a je terčem kritiky i výsměchu do teď. Odtud vznikla její přezdívka a lidé jí na internetu neřeknou jinak.

“Potajmu se radující bratr”, vlastním jménem 赵立坚 (Zhào Lìjiān), má jako každý z čínského vedení mnoho funkcí, působí mimo jiné jako zástupce ředitele informačního odboru čínského ministerstva zahraničních věcí a je také jeho mluvčím. V proslovu z minulého roku se vyjádřil ke kritice WHO a tomu, jak Čína zvládá covidovou epidemii: https://www.bilibili.com/video/BV1Q44y177vX/ . Ve zkratce řekl, že čínský lid dosáhl strategického vítězství v boji proti nové epidemii covidu. “Včetně vás, zde sedících zahraničních novinářů, kteří můžete během pandemie žít v Číně, potají se radujte.” Nevybíravé stížnosti a obvinění proti takzvané čínské epidemii jsou jen fraškou. ... Ano, zatímco třeba v ČR vláda přijala různá pandemická opatření, v Číně jsme v té době, až na počáteční asi měsíční karanténu (v závislosti na oblasti), žili celkem normálně. Po půl roce online výuky jsem chodila normálně do práce, jezdila metrem, chodila na trénink, do restaurací, do kina. Jenže od letošního jara je situace o dost jiná. Střídavé karantény, kdy nikdo neví, kdy a jak skončí, rušení akcí, všudypřítomné roušky, vynucené desinfikování domovů i ulic... Co se v Číně děje, jsem hodně popisovala v minulých článcích. Takže i z tohoto prohlášení se stalo krátké video, na které často narážíme, pan Zhao je všem pro smích. Jako ostatně celé ministerstvo zahraničních věcí.

Instagram, Facebook, Twitter a podobné aplikace jsou v Číně zakázány a užívání dokonce trestáno odnětím svobody. Hodně cizinců v Číně, ale i Číňanů na těch aplikacích své účty má a problém není, pokud samozřejmě nešíří protistátní myšlenky. Twitter mají i Šťastná sestra (1.8 milionu sledujících) a její kolega (1.9 milionu), své účty využívají pro propagaci Číny v zahraničí. Oba dva vystupují proti zhýralému a pokryteckému západu, ale nic není tak černobílé. Paní Hua jako mnoho dalších vysoce postavených politiků v Číně poslala svou dceru studovat do USA, kde pro ní také koupila dům (https://www.bannedbook.org/en/bnews/comments/20210512/1544800.html). Pan Zhao působil od roku 2015 do 2019 na ambasádě v Islamabádu, v Pakistánu. Během té doby prý na Twitteru vystupoval pod jménem “Muhammad Lijian Zhao”, teď už je zpátky u svého jména a často na svém účtě kritizuje Spojené státy. Jeho příspěvky cenzurovány nejsou, zatímco je hned několik případů, kdy oficiální účty zahraničních organizací na čínských platformách cenzurovány či úplně smazány byly. Na pozoru musí být i obyčejní Číňané.

V roce 2019 při návratu domů ze studia v zahraničí zadržela čínská policie dvacetiletého studenta Luo Daiqing, který si na anonymním účtě na Twitteru dělal legraci z prezidenta Xi. Čína spoléhá na chytré technologie, ale také na udavače, jednotlivce nebo organizace. Takovou je podle mnohých také Konfuciův institut, který má sledovat a ovlivňovat čínské studenty v dané zemi. Americká Národní asociace učenců v roce 2017 publikovala studii na toto téma a navrhovala, aby všechny americké univerzity Konfuciovy instituty uzavřely (https://www.nas.org/reports/outsourced-to-china/full-report). Další pochybnou organizací se zdá být Asociace čínských studentů a učenců (https://foreignpolicy.com/2018/03/07/chinas-long-arm-reaches-into-american-campuses-chinese-students-scholars-association-university-communist-party/) a samozřejmě samotné ambasády. Číňané nemohou moc věřit ani jeden druhému. Někteří studenti se v zahraničí účastnili prodemokratických akcí, byli vyfoceni a jejich snímky zaslány rodině v Číně, na kterou začala vyvíjet nátlak policie. Hodně zajímavý článek o čínských sledovacích technologiích je zde: https://www.nytimes.com/2021/12/31/technology/china-internet-police-twitter.html .

Jednou z mála aktivistů, kteří nyní otevřeně vystupují proti čínské komunistické straně, je Horror Zoo (Twitter: 洞物员DongWuyuan Zoo), žijící v australském Melbourne, která v popisku svého účtu rovnou píše “lovena čínskou vládou od 23.4.2020”. Původně měla účet, na kterém si anonymně dělala legraci z prezidenta Xi. Policie kvůli tomu tlačila na její rodiče, aby ji přiměli k návratu a i její vlastní otec ji za její přesvědčení odsoudil. S největší pravděpodobností se se svou rodinou už nikdy neshledá. Před dvěma lety na svém účtě napsala: "K 31. výročí masakru na náměstí Nebeského klidu jsem se rozhodla vystoupit ve skutečné identitě a postavit se čínské vládě. Jsem aktivistka generace 90. let a v současné době žiji v Melbourne v Austrálii. Na protestech jsem nosila masky, abych skryla svou identitu. Nicméně, před několika týdny mě našla policie a moji rodiče v Číně byli opakovaně obtěžováni. Tváří v tvář diktatuře se každý může stát menšinou pronásledovaných. Vyzývám, aby se k protestům přidalo více mladých lidí. Jednoho dne bychom mohli svrhnout režim ČKS."

Autor: Kateřina Krumpálová | pátek 11.11.2022 21:49 | karma článku: 21.69 | přečteno: 625x

Další články blogera

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma článku: 25.42 | Přečteno: 920 | Diskuse

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma článku: 23.50 | Přečteno: 583 | Diskuse

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma článku: 19.90 | Přečteno: 629 | Diskuse

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma článku: 37.44 | Přečteno: 2989 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 138 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.82 | Přečteno: 331 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 234 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.68 | Přečteno: 652 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 530 | Diskuse
Počet článků 203 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1507

V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...