Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šanghaj - pod zámkem již dva měsíce

Čínské město Šanghaj je i po dvou měsících stále pod zámkem. Celé město už není neprodyšně uzavřené, někteří lidé mohou i ven, ale situace je stále velmi špatná.

Jak to celé tentokrát začalo? Od pondělí 28.3. do pátku uzavřeli jednu část města (v té jsme předtím bydleli i my spolu s asi 9 miliony lidí) a od pátku 1.4. do středy bylo naplánováno uzavření druhé části, kde pobývá asi 16 milionů ve celkem 12 čtvrtích. Internetem se brzy začaly šířit různé vtipy o tom, jak čtyřdenní karanténa trvá týden. Poté dva týdny… teď už to budou dva měsíce a místo vtipů si přečtete většinou ostrou kritiku.

 

To, že bylo pod zámkem celé město, způsobilo mnoho problémů všem. Obchody byly zavřené a ze začátku nefungovaly ani rozvážky zboží a jídla. Kdo si tedy před ohlášeným uzavřením nenakoupil nebo uvěřil, že půjde jen o čtyři dny, a nakoupil si málo, měl prostě hlad. Moje tchýně si před karanténou naštěstí chytře nechala dovézt 50 kg rýže, několik kilo masa a zeleniny. Tyto problémy se jí naštěstí vyhnuli. Tchán v posledních dvou měsících strávil doma pouhé čtyři dny. Ze strachu, že se v jejich sousedství opět objeví někdo nakažený a vše se uzavře, bydlí u nich ve firmě, kam zaměstnavatel všem pořídil provizorní postele. Pokud by tatínek byl v karanténě, v rodině by nikdo nepracoval a museli by čelit finančním problémů jako spousta ostatních. Po prvních týdnech mamince ale docházel inzulín. Musela si podat žádost v komunitní kanceláři, kde rozhodovali, kdo co dostane. Tatínek tam vystál frontu, žádost odevzdal a byl okamžitě odmítnut. Vydala se tam tak maminka. Už před vstupem do kanceláře spustila řev a nářky: “Tak vy chcete, abych umřela? Jak chcete! Umřu vám přímo tady! Buď mi napíšete inzulín, nebo se odtud nehnu, dokud neumřu.” Nemohli se jí zbavit, a tak jí jeden úředník vyhověl s tím, že jeho dědeček má také cukrovku, že ví, jaké léky potřebuje. Maminka mu odvětila: “Tak to musíte vědět, že pokud ty léky nedostanu, tak opravdu zemřu, a vy jste mi je nechtěli napsat?!” Kolikrát si s českými přáteli děláme z Číňanů legraci, že to jsou velcí herci. Jenže když člověk vidí, čím vším si musí mnozí Číňané (a nejen za současné situace) projít, přestává se divit, že věci často zveličují a přehrávají. Kdyby to naše čínská maminka neudělala, svůj inzulín by nedostala. Tatínek poté šel s žádankou vystát frontu do nemocnice. Prý před ním čekalo přes 8 000 lidí! Za pět hodin měl vše vyřízené. Říkám si, že kdyby to bylo u nás, nepřišla by na něj řada ani za týden…

 

šanghajský Disneyland před a během karantény

 

Těch věcí, které se děly a některé stále dějou, je strašně moc. Lidé se například pozastavovali nad tím, že jim měli pracovníci chodit desinfikovat domovy. Ohrazovali se tím, že je to jejich vlastní prostor, do kterého nemusí vpouštět cizí osoby. Řekli jim na to, že pokud dveře neotevřou, tak jim je vysadí z pantů a prostě jim to tam vystříkají. Relativně nízký a stabilní počet nakažených byl uměle vytvořený. Na každý den měli totiž určitý počet případů, které směli nahlásit. Pokud jste se jim do toho nevešli, nahlásili vás třeba až několik dní poté. Někteří lidé byli odvezeni do centrální karantény i přes to, že nemoc si prodělali doma a testy jim vyšly negativně. Mnozí se rozčilovali nad tím, že jim ani výsledky testů neukázali, a rovnou si pro ně přijeli. Nemohli jinak, než s nimi odejít. Přesná čísla samozřejmě neexistují, ale když teď sledujete čínský internet, zdá se, že daleko více lidí zemřelo právě na proticovidová opatření, než na omikron samotný. Viděla jsem hned několik videí sebevražd. Většinou už šlo o záběry nehybného těla na chodníku v sousedství. Jednomu se bohužel podařilo natočit i seskok toho nešťastníka. Tahle a podobná videa se šířila v uzavřených skupinách, z internetu se samozřejmě mazala. Skupiny i účty se blokovaly. 

 

Všichni se diví, jak je možné, že se v Číně situace až takhle vyhrotila. Někdo se obává, že Číňané vědí něco, co my ne. I to je možné, kdo ví. Manžel každý den sleduje zpravodajství a hlavně konverzace v různých uzavřených skupinách na internetu a diskuze pod články a videi. Podle něj je jedním z důvodů strach Číny ze ztráty tváře. Když se západ potýkal s covidem, v Šanghaji jsme žili víceméně normálně. Čína se tenkrát světu vysmívala, že to nezvládá. Nemůže teď ukázat, že kdo to doopravdy nezvládl, je právě Čína. Dalším důvodem může být, že mají mnoho seniorů a skupina 80 let+ je ze všech nejméně proočkována. Pokud by opatření rozvolnili, bojí se, že by mnoho z nich zemřelo. Samozřejmě ale proto, že by to špatně vypadalo, ne že by jim na těch lidech doopravdy záleželo. Dál jsou tu čínské vakcíny, které v boji proti Omikronu nejsou příliš účinné. Podle některých svou roli hrají také zákulisní čachtry. Bývalý vládce Číny, Hu Jintao, má v současné vládě své lidi a skrze ně se snaží manipulovat stranou i celou zemí. Nejlépe tak, aby sesadili ty, kteří jim nejsou po chuti. Vyhrocená situace v Šanghaji se jim velice hodí. Situace se začala zhoršovat nejen v Šanghaji, jsou i jiná města, která se uzavřela, a nikdo přesně neví, kdy se vše vrátí do normálu. Peking se uzavírá, Tianjin a další. V reakci na ostrou kritiku od svých obyvatel (na lidech jim očividně nezáleží), doporučení od WHO (svět jim nemá co kecat do vnitřních záležitostí a Čína stejně ví všechno nejlépe), ale asi hlavně viditelné neefektivnosti opatření, která přijali, bylo oznámeno, že k rozvolnění dojde v červnu. Jakou formou a v jakém měřítku, se zatím moc neví.

 

Mnozí Číňané teď přirovávaní svou zemi k Severní Koreji. Velký zájem je také o opuštění Číny a vyřízení zahraničních víz, nejlépe dlouhodobých, je teď dobrý byznys. Lidé už nemlčí, otevřeně svou zemi, úředníky, i vládu kritizují a pokládají otázky. Internet je opravdu mocnou zbraní. Jenže ani teď se nic moc neděje. Žádné pochody ulicemi, protesty a podobně. Lidé si stále pamatují, jak podobné pokusy dopadly a prostě si netroufnou. Tady je zajímavá ještě jedna věc. O čínské společnosti se mluví jako o kolektivistické. Vláda tento rys zdatně využívá ve svůj prospěch. Vytváří se různé skupiny různých úrovní. Některé spolupracují, jiné se poštvávají proti sobě. Manžel říká, že v zájmu země rozhodně není, aby všichni spolupracovali a podporovali se, spíš naopak. Když obyvatelé Šanghaje trpěli v tvrdé karanténě, mnoho jiných měst se jim vysmívalo. Tak tohle je ta vyspělá Šanghaj, moderní středobod naší země i světa… podívejte se na ně teď! Samozřejmě nejsem žádný odborník, ale zdá se mi, že i přes tu všechnu kritiku a odpor vůči vedení, stejně k žádným velkým změnám nedojde. Vymění se vedení, k moci se dostanou noví lidé, to ano. Číňané ale říkají, že Xi Jinpingova židle je až příliš tvrdá, tzn. Že ho jen tak něco nesesadí. Ať se děje cokoliv, Říše středu svůj směr nezmění, ten je pevně daný již po staletí.

Autor: Kateřina Krumpálová | sobota 28.5.2022 15:08 | karma článku: 26,32 | přečteno: 935x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 924x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2989x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Strasti v Číně: tlustá moc i málo

V Číně, zejména na jihu, bývá velký problém sehnat oblečení ve větších velikostech, než je M. Přitom M je spíš naším S. Kalhoty jsem si v Šanghaji většinou neměla šanci pořídit. Kult štíhlosti frčí všude.

7.1.2023 v 15:28 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4821x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak moc je anketa Sportovec roku opravdu objektivní?

Letošní výsledky ankety Sportovce roku už jsme měli možnost si prostudovat, v mnoha komunitách určitě vyvolaly vášnivé diskuze, a ani v MMA tomu není jinak.

1.1.2023 v 23:52 | Karma: 14,45 | Přečteno: 685x | Diskuse| Sport

Kateřina Krumpálová

Jak se teď mají lidé v Číně?

Začátkem prosince se najednou začalo rozvolňovat a covid se chová více než vzorně. Už není vůbec tak nebezpečný, jak se tvrdilo - něco jako obyčejná chřipka. Přesně podle rozhodnutí vlády. Obyčejní lidé to ale vidí trochu jinak.

18.12.2022 v 13:41 | Karma: 36,73 | Přečteno: 6696x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Protivládní protesty v Číně - právě teď!

Ve čtvrtek ve městě Urumuqi uhořelo 10 lidí. To bylo poslední kapkou, kterou čínský pohár trpělivosti přetekl. Lidé vycházejí do ulic a požadují odstoupení vlády i prezidenta.

26.11.2022 v 22:06 | Karma: 27,20 | Přečteno: 853x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Projížďka čínským fárem značky Hongqi

Auta značky Hongqi brázdí silnice od roku 1958 a přezdívá se jim Rolls Royce Číny. Jezdí jím zahraniční návštěvy, politici a hlavně čínský prezident Xi. V Evropě jich moc nenajdete, my měli tu možnost projet se jím v Abú Dhabí.

25.11.2022 v 15:55 | Karma: 16,62 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Soutěže - jak moc jsou důležité?

S manželem jsme oba velice soutěživí. On zápasí profesionálně, já amatérsky. Prošli jsme si během těch let velkým vývojem, ale to zásadní se nezměnilo. Rozhodně se nechodíme zúčastnit. Jak vnímáme soutěže?

24.11.2022 v 18:11 | Karma: 17,71 | Přečteno: 383x | Diskuse| Sport

Kateřina Krumpálová

Návrat do českého prostředí - už je to rok!

Po dlouhých 10 letech v Číně jsme se loni přestěhovali zpět do ČR a manželovi se u nás moc líbí. Ze začátku to byl tak trochu šok pro nás oba a i já jsem si musela na některé věci zvykat. Co je třeba v obou zemích trochu jinak?

21.11.2022 v 17:42 | Karma: 37,83 | Přečteno: 3637x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak vypadaly tréninky bojových umění na univerzitě v Číně

Během prvního roku na Šanghajské sportovní univerzitě jsem studovala čínštinu a reálie, k tomu jsem mohla zdarma na jeden ze sportů, pokud mě tedy trenér přijme.

18.11.2022 v 17:20 | Karma: 22,25 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Poslední rozloučení s mým čínským mistrem

Mistr málokdy vydržel na jednom místě. Měl mnoho velikých plánů, létal po světě a za jeden den stihl neskutečné množství věcí. Jeho náhlý odchod všechny hodně překvapil a bohužel pro nás znamenal konec jedné velké éry.

15.11.2022 v 17:04 | Karma: 23,55 | Přečteno: 754x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Slavné čínské politické duo a cenzura

Číňané, podobně jako my, mají ve zvyku si v obtížných životních situacích pomáhat humorem, často také metaforami. Někteří se vládě vysmívali i na Twitteru a ač anonymně, musí za to pykat.

11.11.2022 v 21:49 | Karma: 21,69 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Hlavně nezemřít na covid

Čína se snaží uchránit své obyvatelstvo od covidu, jak se dá. Lidé ze zoufalství skáčou z oken, umírají kvůli nedostatku léků, nejsou léčeni včas. I to se teď děje v Číně.

9.11.2022 v 21:39 | Karma: 31,20 | Přečteno: 2379x | Diskuse| Osobní

Kateřina Krumpálová

Kde obyčejní lidé nic neznamenají

Čína má nového císaře, kam svou zemi povede teď nedokáže říct nikdo. Nulová tolerance covidu zemi a její obyvatele hodně změnila. Nebo spíš ukázala jejich pravou tvář.

8.11.2022 v 18:08 | Karma: 26,55 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Na skok na ostrově Yas

Jsme tady z větší části pracovně, a tak si zdejší zábavní parky bohužel neužijeme, i tak jsme aspoň něco málo prozkoumali. Každý den se objeví něco, nad čím kroutíme hlavami.

21.10.2022 v 16:40 | Karma: 18,39 | Přečteno: 537x | Diskuse| Cestování

Kateřina Krumpálová

Náš zápasový týden - jak vypadá fight week v MMA

Blížíme se ke konci zápasového týdne. Teď už nás čeká jen vážení, zápas proběhne v neděli. Jak probíhaly přípravy a jak vypadal poslední týden?

20.10.2022 v 9:27 | Karma: 13,13 | Přečteno: 340x | Diskuse| Sport

Kateřina Krumpálová

Císař Xi Jin Ping

Většina Číňanů očekává, že prezident Xi zůstane u moci i na třetí funkční období. Zvolen bude samozřejmě jednomyslně. Co dál si ale obyčejní lidé myslí?

17.10.2022 v 9:26 | Karma: 23,06 | Přečteno: 725x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik