Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co je u čínských mužů standardem krásy?

Podobně jako u čínských žen se i u mužů, co se ideálu krásy týče, přiklánějí lidé k trendům z Jižní Koreje a zdejším K-popovým hvězdičkám. 

Vnější

V různých anketách odpovědi nebyly tak extrémní, ale všechny dotázané z rozhovorů, které jsem sledovala nebo četla na internetu, se shodly, že by jejich partner měl být vyšší než ony. Kdyby si mohly opravdu vybrat, tak alespoň 180 cm. Jinak 170 - 175 cm, váha 70 - 75 kg. Dává jim to pocit bezpečí, ochrany a rády se k nim choulí. S takovými proporcemi souhlasili i muži samotní. V jednom videu se zmiňovalo spojení ??? (gaofu shuai) - vysoký, bohatý, pohledný. A opravdu, výška byla zmiňována nejčastěji a dokonce i důležitější, než partnerova váha. Většina holek preferovala štíhlejší partnery a naučila jsem se nové užití pro spojení ?? (yángguang) - něco jako sportovní typ - aktivní a plný elánu. Většina se shodla i na tom, že by měl mít bílou čistou pleť. Ale zase ne příliš, aby nebyl bělejší než partnerka, která by se tak vedle něho necítila příliš sebevědomě. Mladíci by neměli nosit vousy, nepůsobí to upraveně a čistě. Muži přes čtyřicet, pokud jim vousy rostou, si je dovolit už mohou, dodá jim specifický nádech a odliší od ostatních. Pro muže byly chlupy na nohou normální, ženy se s tím dokáží vyrovnat, ale chlupy na hrudi, to ne. Zato v podpaží to nevadilo nikomu. Co se týče vzhledu, už neobjevuje přiliš detailů, na kterých by se shodlo více lidí. Několik slečen uvedlo za prototyp krásného muže herce Deng Luna (ročník 1992): https://mydramalist.com/people/6001-deng-lun. Deng Lun se považuje za svalnatější typ, ale jako ostatní, je to spíš tím, že je hubený a svaly jsou tak prostě výraznější, nikoliv větší. Na předních příčkách žebříčků mužské krásy se objevuje také herec a zpěvák Xiao Zhan (1991). Huang Xiaoming (1977) se od nové vlny hvězdiček, které vypadají jako přes kopírák, trochu víc odlišuje, tak si ho pamatuji i já. Jinak sleduji spíš starší generace jako je Andy Lau, Nicholas Tse, Chow Yun Fat, Donnie Yen a podobně, ti se ale v moderních žebříčcích krásy už moc nevyskytují.

Možná jste zaznamenali zprávy spojené s bijákem od Marvela, Shang-Chi a legenda o deseti prstenech. Číňané z pevninské Číny se rozčilovali, že hlavní představitel, Simu Liu, není dost pohledný na to, aby hrál tohoto hrdinu. Mnoho lidí se v internetových diskuzích vyjádřilo v tom smyslu, že cizinci mají rozhodně jiný vkus. V čínských očích je spíš průměrného vzhledu. Mají totiž raději jemnější a delikátnější obličej.

V čínských seriálech nenarazíte na žádné urostlé svalovce. I představitelé slavných hrdinů jsou hubení čahouni. Když si ale prolistujete staré knihy, podíváte se na malby znázorňující různé čínské mýty a legendy, neunikne vám, že muži jsou tam znázorňováni dost jinak - mohutní, široké hrudníky, velké svaly, vousy, dlouhé vlasy, drsný výraz ve tváři. Zatímco dnes uvidíte i plakáty, na kterých vyžehlení muži propagují masky na obličej a make-up. Čínská vláda si ale vzala za úkol své muže více “zmužnit”, tak uvidíme, jaké to bude mít výsledky.

Manžel má, co se týče mužské krásy, dost vyhraněné názory. Sám se nepovažuje za nijak zvlášť pohledného, ale zálibu v nynějších bledých, vyzáblých hvězdičkách moc nechápe. Má raději mužnější a rozhodnější typy herců. Tvrdí, že by muž neměl trávit v koupelně delší dobu než jeho žena, patlat na sebe sadu přípravků, neměl by být průhledný jako papír, s držením těla ve tvaru háčku na ryby (krk vysunutý kupředu). Váha 70 kg na 170 - 175 cm mu přijde hodně nízká. Na druhou stranu ani on si neodpustí studováním svého vzhledu a před zrcadlem nějakou tu chvíli také stráví. Je spokojený s tím, že mu jako jednomu z mála Číňanů, rostou vousy. Jinak ví naprosto přesně, co mu schází k dokonalosti - upravit obočí a vyrůst o 3 - 5 cm. :-) Diskuze o vzhledu jsou i mezi kamarády celkem normální.

Vnitřní

Větší prostor se v diskuzích nad dokonalým mužem v očích Číňanek věnoval vnitřním kvalitám. Často zmiňované byly velkodušnost, mírnost, smysl pro humor, roztomilost, zodpovědnost. Některé uvedly i podnikatelského ducha a snahu se neustále zlepšovat a pracovat na sobě. Na co si moje kamarádky a kolegyně často stěžovaly bylo, že jsou muži v jejich věku (asi 20 - 30) dost dětinští, není na ně moc spoleh, doma jsou příliš pohodlní a pasivní, moc pracují a dají víc na maminku. U Číňanů se říká, že ve vztahu jde hlavně o peníze a pokračování rodiny. Nikdo v diskuzích a rozhovorech ale neřekl, že partner musí hodně vydělávat. Holky zmínily, že by měl mít podobný nebo aspoň trochu vyšší plat než ony, být prostě nezávislý a schopný se postarat alespoň sám o sebe.

Pro starší generace, ale i pro některé mladé holky jsou stále ideálem muže čínští vojáci. Považují je za fyzicky i psychicky velice odolné, loajální a fešné. Žádné urostlé svalovce mezi nimi ale nehledejte. Většina je spíš drobnější a štíhlá, až hubená. Lákadlem je v jejich případě i to, že po odsloužení určité doby dostávají stabilní měsíční penzi, pokud neudělají nějakou velkou botu, zaměstnání je to stabilní a s mnoha benefity, veřejností respektováno. Letos dokonce dostali přidáno 40 %, takže se platy pohybují kolem 33 000 - 66 000 Kč, ale to je jen přibližné. Záleží na postu, oblasti, přidružených funkcích, zásluhách apod. Hned několik našich spolužáků z Šanghajské sportovní univerzity po studiu odešlo do armády, k policii a pár se podařilo dostat do čínské SWAT. Patří tak k často zmiňovaným absolventům školy.

FTboys - jedna z nejpopulárnějších čínských kapel současnosti

 

Autor: Kateřina Krumpálová | úterý 2.11.2021 16:25 | karma článku: 21,19 | přečteno: 886x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 929x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2990x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  13:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Zakázky TSK jen vyvoleným. Za manipulaci tendrů soudí 15 lidí a čtyři firmy

23. dubna 2024  13:46

Hlavní líčení v kauze zmanipulovaných zakázek Technické správy komunikací hlavního města Prahy...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik