Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co Číňané považují za krásné u žen?

Drobné a jemné nebo sebevědomé a výrazné ženy? Pleť políbená sluncem nebo bílá jako sníh? V Číně je standard krásy velice jasný.

Na univerzitě v Šanghaji byla u nás v oboru převaha holek, ale nijak výrazně. Často jsme byli ve spojení s jinými obory, hlavně s tanečními a hereckými, a samozřejmě s moderní gymnastikou. Některé kurzy jsme měli spolu, a pak jsme se často potkávali při nácvicích na různá vystoupení.

Holky ze sekce wushu (čínská bojová umění) ze začátku vzhledu moc nedaly. To když se otevřely nové obory, už zmíněné taneční a herecké, a tamější holky chodily po areálu školy vymalované, v sukních a obtaženém oblečení, začaly se naše holky věnovat svému vzhledu více. Na trénink si ale nedovolily chodit namalované, naši učitelé byli, až na jedno vyjímku (učitelku Li, která sama chodila jako omalovánka), velice tradiční a přísní. Už jenom nějakou dobu trvalo, než si zvykli na to, že holky místo širokých bavlněných kalhot začaly na tréninky nosit upnuté legíny a jiná než obří trička. Předměty jsem měla také se studenty angličtiny či sportovní žurnalistiky, a tam vzhled už byl jedním z předních témat. I tak si ale myslím, že tím, že jsme byli sportovní univerzitou, to bylo u nás uvolněnější. Mnoho studentů totiž celý den chodilo v teplákových soupravách a bylo to naprosto normální.

Hodně sleduji diskuze na čínském internetu, o čem se zrovna mluví, co zrovna frčí. Velkou zásobou informací a drbů je také manžel, který na internetu visí několik hodin denně. Přiznal se mi, že za nejkrásnější ženu na světě považuje Audrey Hepburn, ale že se nemusím strachovat, už není mezi námi. Vyzařuje z ní nevinnost, dětskost, dobrota, má jiskru v oku a dokonalé držení těla. Nezmínil žádné rysy obličeje či postavu, ale při pohledu na její fotky opravdu zapadá do toho, co Číňané obecně považují za standard krásy.

Rovnější, ne příliš široké obočí. Oči mají být velké a výrazné, zářivé a plné života. Dále je žádané mít tzv. “dvojitá víčka” (???), což také oči zvětšuje. Povislou kůži přes víčka si mohou nechat odstranit, aplikace Gengmei (Krásnější) mi nabízela takový zákrok už od 6600 Kč. Dá se také tužkou víčko domalovat a nebo používají speciální lepící pásky, které s vytažením pomůžou. Jedna spolužačka je měla nalepené snad permanentně. Výraznější spodní víčko je považováno za roztomile dětské. 

Nejoblíbenější je obličej ve tvaru semínka, kterému říkají ??? (guazi lian). Zmiňuje se také tvar diamantu, srdce nebo písmena V. Takový měla přesně Audrey. Nevystouplé lícní kosti, jemné čelisti, které se dál zužují do špičatější brady. Čelisti se dají “ubrousit” a brada vyplnit. Podobného výsledku se dá dosáhnout uměním konturace obličeje a nebo se opět prodávají různé lepící pásky, které kůži a tuk stáhnou na těch správných místech a docela změní tvar tváře. Tím, že Číňané mají často drobné nosy s nevýrazným můstkem, je v kurzu ??? (gao bízi) - nos s vyšším výraznějším můstkem (takový teď mívá spousta čínských herců a zpěváků). Pozor ale, vyšší můstek, ne velký nos. Veliký nos má například herec Jackie Chan a Číňané to často neopomenou zmínit. Manželovo maminka vždycky říká, že vypadá, jako kdyby měl na obličeji rozplácnutou žábu. Rodina z její strany má nos také celkem speciální. Téměř žádný můstek a malá bambule místo nosu. Trochu jako lord Voldemort z Harryho Pottera. Manžel se vytahoval, že takový nos je jako dělaný na zápas. Až do té doby, co mu ho jednou na tréninku v Praze stejně zlomili. Teď už má trochu můstek i on. :-) Dál lidé zmiňují drobné rtíky s koutky zdviženými do milého úsměvu, žádné botoxové hrůzy.

Samozřejmostí je kůže bílá jako papír (???? fu rú bái zhi). Jsou posedlí porcelánovou pletí, k čemuž napomáhají bělící přísady, které se přidávají snad do všech typů kosmetických a pěstících výrobků. K bělosti prý i pomáhá konzumace melounu, oříšků, okurky nebo třeba pomela. V létě nesmí žádné dámě chybět slunečník, kloubouk nebo kšiltovka, návleky na paže a sluneční brýle. K vodě se chodí spíš procházet nebo na piknik. Opalovat se jsem neviděla žádného Číňana a do vody někteří chodí i v celotělních plavkách. V bikinách se holky objevují málokdy, a když už tak jen na chvíli, než se zahalí do něčeho, co je skryje pře sluníčkem. Dokonce jsem na vlastní oči viděla i “facekini” (zadejde do vyhledávače a podívejte se na fotky, stojí to za to). Je pravda, že sem tam narazíte na tmavější Asiatku, která je ráda na sluníčku. Znám takové tři a všechny žily delší dobu v zahraničí (USA, Austrálie, Dubai), umí výborně anglicky a mají nebo měly za přítele cizince. Na druhé straně stojí moje bývalá spolužačka Zhang Mingzhen, která má celý život komplex z toho, že je moc tmavá (pochází z jihu Číny), a bělí se různými zázračnými prášky. Ona o sobě říká, že je moc “černá”.

Jak už jsem zmiňovala minule u plastických operací, zvětšení poprsí nebo brazilský zadek, to v Číně neletí. Hned po úpravách očí a nosu byla na řadě liposukce. Jednu dobu internetem kolovaly různé výzvy, kde se holky porovnávaly, kdo je hubenější. A občas se toho chytil i nějaký kluk. Schovat pas za papírem formátu A4 na výšku. Obejmout zápěstí bankovkou co nejnižší nominální hodnoty (čím menší, tím také kratší). Dát si paži za záad a zpoza zad až dopředu a dotknout se pupíku. V anketě, kterou provedl youtubový kanál Asian Boss v ulicích Šanghaje, se ptali na ideální výšku a váhu u žen. Všichni dotázaní se shodli na 160 - 175cm a 50 - 55 kg. Jedna slečna bez rozmyslu řekla 50 kg a poté se opravila, že se jí líbí, když je holka maličko oplácanější, tak 55 kg je na 170 cm lepší. Hodně mých kamarádek se mě ptalo na to, jak cvičit. Chtěli zhubnout a bály se, že jim naroste moc svalů. Na druhou stranou, i Čínou se šíří fitness horečka a třeba crossfit tělocvičny jsou ve velkých městech většinou narvané. Takže silné, vytvarovanější holky už jsou také v kurzu, ale přeci jen je to stále menšina. Tím, jak jsou Číňanky drobnější, mívají některé problém dosáhnout zakulaceného šťavnatého pozadí západního vzoru, tak v internetových obchodech najdete nejen silikonové výplně, ale i přímo sportovní legíny s vycpávkami vzadu. Dál letí dlouhé štíhlé nohy a ty, které je nemají, si alespoň pomáhají speciálními aplikacemi, které buď natáhnou nohy a nebo protáhnou celou postavu.

Stejně často jako fyzické rysy obličeje a postavy se zmiňují také určité vnitřní kvality, které mají z ženy vyzařovat. Téměř nikdy neuslyšíte, že holka má být výrazná, sexy dračice. V kurzu jsou nevinné, dětsky roztomilé, drobnější, pozitivně naladěné, hravé, jemné, poetické…

Typickou představitelkou takové ženy je například slavná Angela Baby, která se narodila v Šanghaji v roce 1989. Její otec je napůl Číňan a Němec. Maminka rodilá Šanghajka. Angela se pravidelně objevuje na žebříčcích nejkrásnějších žen Číny. Spolu třeba s Fan Bingbing (1981) nebo Zhang Zilin (1984). Gong Li (1965) se umisťovala spíše v zahraničních anketách a byla nazývána “nejkrásnější ženou Orientu”. Ptala jsem se manžela, koho považuje za nejkrásnější ženu Číny. Ve svém věku (ročník 1994) je trochu “oldschool”. Z moderních krásek se mu žádná nelíbí, že jsou prý jako přes kopírák, většina určitě zkrášlená plastikami. Vždycky se mu líbila Li Ruo Tong (https://www.zhdate.com/news_image/419341.html). Našel si teď ale její fotky a dodal, že se mu líbila asi jenom v seriálu "The Legend of Condor Heroes”, který vyšel v roce 1995.

Angela Baby

Číňané mají za nejkrásnější ale ještě jiné ženy, říkají jim ???? (si da měinu). Tyhle čtyři krásky žily každá v jiných dynastiích, vzdálené od sebe stovky let. Každá měla své vlastní kouzlo, kterém uchvátila některého z králů nebo přímo císaře. Kolem Wang Zhaojun prý padali ptáci z oblohy, oněmění její krásou. Xi Shi byla prý tak krásná, až ryby zapomněly, jak plavat a při pohledu na ni se potopily až ke dnu. Při pohledu na Yang Guifei se prý styděly i kytky a co teprve Diao Chan, to studem bledl i měsíc.

Autor: Kateřina Krumpálová | čtvrtek 28.10.2021 15:41 | karma článku: 0 | přečteno: 2007x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 933x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik