Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Doma po deseti letech - v autě

Jezdili jsme jak po Šanghaji a čínských dálnicích, tak teď po České republice. Pro dnešek tak jen malé srovnání, co nás cestou autem napadlo.

Minule jsem zmínila pomalý životní styl. V Plzni je to opravdu znát, v Praze už jsou lidé na ulici trochu čipernější. Ono také záleží, s tím to porovnáváte. Na frekventovaných místech v Šanghaji se ve špičkách nemůžet jen tak zastavit. Všude kolem jsou proudy lidí, kteří od někud někam pospíchají. Po schodech postupují jeden za druhým, kývají se přitom jako tučňáci, protože prostě nemají dostatek místa kolem sebe. Na ulicích je spousta aut fungujících na způsob Uberu a pak skútry, které rozváží jídlo a expresní balíky - takže na to často musí šlápnout, aby to stihli a nedostali špatné hodnocení od nespokojených zákazníků. Auta ne, ale cokoliv ostatního jezdí normálně na červenou, přes chodníky… prostě jakkoliv to jde. V porovnání s tím vypadá i rušná pražská ulice spíš jako lázeňská promenáda. V kontrastu k tomu pomalému tempu manžela hodně překvapily naše semafory a vůbec kultura na silnici.

 

Řidičák jsem si dělala před čtyřmi lety, ale než jsem se stačila vyjezdit, odjela jsem do Číny. Tam bych si jednak musela dělat zkoušky a pak, netroufla bych si tam jezdit. Přišlo mi to tam jako moc velký chaos. Auta sice jezdí podle pravidel, ale ty mnoha proudové silnice, které se stáčí na různé strany, nadjezdy, podjezdy… to je i s dobrou navigací pro neznalé docela těžká zkouška. Do toho vám tam kdekoliv často bez rozhlédnutí skáčou chodci, před čumákem najednou profrčí skútr, ze zatáčky roztřeseně vyrazí děda na starém kole, takže na to musíte dupnout, abyste od něj byli co nejdál. Jenom ťuknout do starého člověka (hlavně Šanghajce) často rovná se problému na celý život, pokud máte smůlu. Nemusí mu ani nic moc být, ale začne se svíjet na zemi a naříkat, že má to a to zlomeného a že za to můžete vy. Samozřejmě se seběhnou kolemjdoucí. Takže ho musíte vzít do nemocnice, kde si na vaše náklady nechá udělat i taková vyšetření, která vlastně nepotřebuje. Když máte štěstí a nic mu není, můžete si oddechnout. Pokud jste ho ale škrábli, pohmoždili nebo hůř, budou kolikrát celá rodina hledat způsob, jak z vás tahat peníze po co možná nejdelší dobu. To si nevymýšlím, to je jednak zážitek našeho známého Číňana, a pak je to známým tématem na místních sociálních sítích. Takové scénky najdete i ve filmech. Ne že by se tak chovali všichni staroušci, ale stává se to. I to je jeden z důvodů, proč si v to Šanghaji lidé často dvakrát rozmyslí, než se vydají někomu na pomoc - co kdyby se pravý viník nenašel a svalili to pak na vás. Opravdu, to není legrace. Mně tedy stačil skútr, na kterém jsme s pauzami na nabíjení kolikát objeli velkou část města. Manželovi trvalo udělat si v Šanghaji řidičský průkaz necelý rok (!), o tom vám povím někdy jindy. Bylo to o nervy nás obou. Na druhou stranu, teď umí řídit fakt výborně a zaparkuje kdekoliv. 

 

V Plzni na silnici neměl moc připomínek, jen ho překvapilo, jak rychle u nás skáče červená. Oranžová a červená, vše do pár sekund. Kolikát jsme měli problém včas zabrzdit. Pokud se rozhodnete nezabrzdit a projet to, kolikrát to může být o fous, protože jakmile nám skáče červená, těm druhým už začíná zelená. Alespoň nám dvěma to prostě přišlo strašně náhlé a rychlé. V Šanghaji mají červenou a zelenou. Když se zelený čas blíží ke konci, ukáže se časoměr, na kterém vidíte, kolik času vám zbývá. Na opravdu velkých křižovatkách máte třeba i 60 vteřin, na menších tak 20 vteřin, alespoň 10 vteřin vám většinou ukážou. Ve chvíli, kdy se vám ukáže červená, auta v druhém směru mají ještě 5 sekund, než se jim objeví červená a mohou vyrazit. Je to hodně přehledné a nezvyšuje to tolik srdeční tep.

 

V Praze už se začal manžel podivovat daleko víc. Na některé semafory má šanci projet tak jedno dvě auta a zbytek musí zase čekat. Nejenom pro auta, ale na některých místech to tak mají i chodci. U náměstí Bratří Synků jsme šli kousek od přechodu, na kterém najednou naskočila zelená. Přidali jsme do kroku, abychom to stihli. Jak jsme se dostali ale k zebře, skočila červená. Chodci, kteří začali přecházet v přesný čas zelené, nedošli ani do půlky a už měli červenou. Dobře, přejdeme nejdříve na druhou stranu zprava. Přešli jsme tedy k vedlejšímu přechodu. Tam zelená nenaskoskočila. Objevila se opět u toho prvního přechodu, kam jsme to zase nestihli. Manžel se už naštval a přešli jsme to na červenou.

 

Často se rozčiluje, i když řídím auto a on sleduje provoz kolem. Že se nejdříve zapne blinkr, počká se tři vteřiny, a až potom se přejíždí do jiného pruhu. Tady na to nikdo nedbá. Ani ne všichni ten blinkr používají. Že se nacpou před vás, i když je to nebezpečné a auta za sebou jasně ohrožuje. Jiní se vám zase nalepí na zadek a nedají pokoj, dokud jim neuhnete. A je jedno, že už jedete nejvyšší dovolenou rychlostí. Profrčí kolem vás jako vítr. Při parkování stojí různě šejdrem, stojí na pruzích… Říkal, že kdyby takhle jezdili v Šanghaji, tak by většina z nich řidičák vůbec nedostala. U nich to totiž nevyhodnocuje komisař, ale počítač, který si to spočítá do milimetru a na základě toho vás buď pustí dál nebo ne. Tam to neokecáte. Jo a benzín máme prý o hodně dražší. V Číně se dá natankovat 92 (6.83 yuanů/litr), 95 (7.26 yuanů/litr) a 98 (7.96 yuanů/litr). Za 95 je to tak asi 24 Kč/litr. V čínských velkoměstech mají zase ale jiné problémy. Pořídit si SPZ je dost finančně náročné, ne každá SPZka může jet všude… O tom příště

Autor: Kateřina Krumpálová | středa 1.9.2021 14:59 | karma článku: 33,09 | přečteno: 1993x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 933x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil

18. května 2024  20:21

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...

V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  20:14

Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik