Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čínské MMA nad propastí?

Mají tisíciletou tradici bojových umění, Bruce Leeho, bývalou šampionku UFC Zhang Weili. UFC zde otevřelo svou zatím největší tréninkovou centrálu na světě. Mají lidi, mají finance, točili kungfu filmy… ale stejně se jim nedaří.

Čína se chvástá dlouhou tradicí bojových umění, a to i v kontaktních disciplínách jako je například sanda a hlavně na severu třeba tradiční wrestling. Na Šanghajské sportovní univerzitě jsem měla několik spolužáků a přátel ze zdejších profesionálních týmů, a tak jsem viděla z první ruky, jak vypadá nejen jejich trénink, ale i život obecně. Denně třífázové tréninky šest dní v týdnu, neděli většinou proleželi v posteli. Výjezdy na soustředění do jiných provincií, zápasy a tak stále dokola, maximálně týden volna do roka.

Zdejší zápasníci z profesionálních týmů se nemusí o nic starat, vše mají naplánováno, o jídlo i ubytování postaráno… O tom, jak opravdu vypadá ten “ideální” život v čínském profi týmu napíšu ale někdy jindy. Sanda se svou komplexností zdá být výborným základem MMA, proč tedy Číňané tomuto sportu nedominují? Výborný a vyčerpávající článek na toto téma najdete třeba na stránkách Dynasty: https://www.dynastyclothingstore.com/blogs/editorial/where-are-the-chinese-fighters-why-mma-has-not-flourished-in-chinese-society

Těch ovlivňujících faktorů je opravdu mnoho. Čína udělala co mohla, aby ze svých bojových umění vymýtila co nejvíce bojových, podle vlády tedy nebezpečných, prvků. Číňané se pokládají za národ mírumilovný, který se vyhýbá přímému konfliktu a hledá harmonii. Mistři čínských bojových umění se střetům vyhýbají s odůvodněním, že to buď není jejich filosofií a nebo tím, že by protivníkovi způsobili příliš vážná vnitřní zranění. Čínská města jsou plná kamer, a tak si každý rozmyslí, jestli se chce dostat do potyčky a veřejnost je toho názoru, že se perou hlavně gangsteři a prostě špatní lidé. Manžel mi vyprávěl, že v době konání Expa měly jejich týmy juda, wrestlingu sandy a boxu na univerzitě zvýšený dohled a večer měli zákaz vycházení už po osmé hodině. Oni se totiž často opili a pak to kolem létalo. Je pravda, že v týmech bojových sportů je stále spousta lidí, ale pokud se zeptáte, tak jen menšina to dělá proto, že by to milovala. Mnoho rodin bylo ve finanční nouzi a tak děti poslali do sportovních internátních škol, kde se o ně postarali - měli jídlo, střechu nad hlavou a naději, že z nich jednou třeba něco bude. Děti si můžou vybrat, čemu se chtějí věnovat, ale většinou je to na trenérech, kteří usoudí, na co se nejvíce hodí. Manžel do Šanghaje přišel z velmi chudé rodiny a na judo se dal mimo jiné proto, že slyšel, že je tam každý den spousta jídla. Jak ale později zjistil, nebyla to tak úplně pravda.

V týmu mají zápasníci určité jistoty, dál jsou vázáni smlouvami, v některých týmech mají třeba zajištěné studium na vysoké škole (až na vyjímky) a podobně. A tak jen tak odejít z týmu a přejít na MMA není tak jednoduché a mnozí po tom ani netouží. V začátcích MMA v Číně se mu začali věnovat hlavně ti, kteří byli z profesionálních týmů vyhozeni (jedním z příkladů je například bývalá šampionka UFC Zhang Weili), předčasně svou kariéru ukončili (třeba kvůli zranění), ale hlavně lidé z klubů pro veřejnost. Většinu takových klubů vlastní hobíci, studenti čínských bojových umění nebo bývalí zápasníci - hlavním zaměřením tenkrát byla hlavně sanda, dnes už je to různorodé. Číňanům dlouho trvalo, než pochopili, že MMA není sanda. Najít tady někoho, kdo má dobré znalosti a zkušenosti třeba s prací na pletivu, je hodně těžké. Velké díry v metodologii sportovního tréninku, zotavení po zrazeních, sportovní výživě, kondičně-silového tréninku, shazování váhy před zápasy atd. mají i čínské profesionální týmy, v lokálních klubech tenkrát takové znalosti samozřejmě chyběly taky. V Šanghaji jsou hned dva profesionální týmy juda. Jeden při naší univerzitě, kde trenéři čerpají pouze ze svých zkostnatělých znalostí, jejich výkony už snad nemůžou být horší a tým pomalu upadá. Druhý tým, ve čtvrti Hongkou, utrácí statisíce yuanů ročně za výzkum, přizvali si trenéry ze zahraničí, nakoupili nejnovější stroje… a v posledních letech si začínají odnášet medaile z národních šampionátů a míří na zahraniční soutěže. Rozdíl obrovský.

Když tak v Šanghaji otevřelo své tréninkové centrum UFC, mnohým zápasníkům a fanouškům se rozsvítily oči. Finance, výborné zázemí, západní znalosti - všechno na dosah. Teď už v úspěchu čínským zápasníkům nestojí nic. Dnešní situace? Po dvou letech od otevření všichni čínští zápasníci, kteří letos slavně nastoupili v UFC, své zápasy prohráli. Kdyby jich prohrálo pár, ale všichni? I proti viditelně slabým oponentům? Vedení vidělo problém v tom, že kvůli covidu si zápasníci s sebou nemohli dovézt svůj tým. Zápasníci samotní ale problémy vidí jinde a po prvotním nadšení UFC PI houfně opouštějí. Někteří ukončují kariéru (například nadějná Huang Feier se vrátila do rodného města, kde prodává mléčný čaj), jiní odchází zpátky do svých domovských týmů, kdo má tu možnost, přesidluje do USA (např. Li Kaiwen nebo Ramona Pascal z Hongkongu). Velmi stručně, základní problém je opět v nedostatečné spolupráci a porozumění dvou velice odlišných kultur. Je to opravdu velká škoda, protože všichni spolu opravdu mohli pro čínské MMA udělat velké věci.

Manžel při sparingu v UFC PI

Po všech těch prohrách jsme všichni zbožně čekali na zápas Hu Yaozonga, který měl po dvou letech nezápasení nastoupit 10. července na kartě McGregor vs. Poirier 3. Trenér jeho soupeře byl bohužel testován pozitivně na COVID, a tak se zápas nekonal. Jeho výhra by znamenala naději pro celé čínské MMA. Budeme si tak muset počkat na bitvu Li Jinglianga s Chimaevem, která proběhne 30. října. Li Jingliang ale trénuje v China Top Team a v Šanghaji se ukazuje pouze pokud má nějaké mediální povinnosti.

Jak jsem už psala minule (https://krumpalova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=764951), organizace MMA to v Číně vůbec nemají lehké. K úpadku přispěla ještě pandemie, a tak je tu spousta zápasníků, ale minimum zápasů. Manželovi zápas odkládali půl roku, až mu ho úplně zrušili - týden před plánovaným datem. Nás kamarád se o zrušení svého zápasu dozvěděl až od kamaráda, dva dny před zápasem. Organizace po něm chtěla, aby s nimi podepsal pětiletou smlouvu. Po jejím ukončení by mu bylo už 40 let! Když odmítl, zrušili mu zápas. Naštěstí se mu podařilo dostat do letošního výběru na Dana White's Contender Series. Smlouvy dopředu se v Číně moc nepodepisují, většinou až v den zápasu, někdy ani smlouva není. Jiný kamarád se během zápasu zranil a organizace Wu Linfeng mu na lékařské výlohy přispěla pouze 33 000 Kč, on si sám musel doplatit 66 000 Kč. Čínští zápasníci nemají žádné jistoty, spravedlnosti nemají šanci se dovolat, úroveň zápasů i frekvence je teď nízká.

Objevují se zprávy, že se Bellator chystá vstoupit na čínský trh, své tréninkové centrum zde plánuje otevřít také Tiger Muay Thai a ONE FC. Přes všechna ta nařízení a specifika, je čínský trh pro tyhle organizace a kluby stále velice zajímavý. Snad se tedy někomu ten cyklus neúspěchů podaří prolomit a čínskému MMA se začne dařit.

Autor: Kateřina Krumpálová | pondělí 13.9.2021 17:38 | karma článku: 15,32 | přečteno: 609x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2990x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik