Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč nebudeme mít miminko v Číně?

V Číně žiji již přes deset let, a tak to nemůže být všechno tak špatné, jak se v zahraničí tvrdí. Abych řekla pravdu, v mnoha ohledech je tady můj život daleko jednodušší a barevnější, než byl v ČR. Ale...

Člověk se musí umět přizpůsobit a snažit se z každé situace vytěžit maximum. To je, myslím, jeden z přínosů života v zahraničí. V Číně jsem vystudovala hned dvakrát, randila jsem tady, cestovala, soutěžila, pracovala, vdala se tady, prošla si těžkými obdobími… všechno jsme to zvládli. I přesto všechno se tady stejně stále necítím jako doma. Šanghaj miluju, ale vždycky jsem počítala s tím, že můj život tady je jen dočasný. Porod, šestinedělí a vše kolem toho, to je něco, co tady rozhodně nechci zažít. I když bychom samozřejmě přežili i to.

 

O tom, jak to chodí v místních nemocnicích, jsem se už zmiňovala několikrát. Jednak se za všechno musí platit, ale ani potom nevíte, jestli dostanete opravdu kvalitní a pro vás vhodné služby. Na to člověk nemusí být ani těhotný. Vždycky se vyplatí, abyste si danou problematiku předem nastudovali přes internet a nebo nejlépe měli kamaráda doktora, který vám řekne, jak to má probíhat a kolik to asi bude stát. Jinak z toho budete mít pěkné nervy a utratíte nehorázné peníze. Zmíněná kamarádka Američanka se na porod svědomitě připravovala, byla v kontaktu s vybranou nemocnicí, zajistila si tam VIP pokoj, měla domluvenou kamarádku, která bude dělat překladatelku, protože čínsky umí jen pár slov. Do porodnice dorazili v domluveném termínu, ale i tak jim řekli, že jejich pokoj není a buď půjdou na pokoj po asi šesti maminkách a nebo si bude muset výrazně připlatit. V nějakém dokumentu jsem viděla, že někdy mají v nemocnicích postele i na chodbách, když je moc plno, tak měla asi štěstí, že nějaký pokoj dostala. To není jenom šest žen na jednom pokoji. To je šest rodin. Číňané jsou hluční, hlavně nastávající babičky všechno řeší a ticha se nedočkáte. Po porodu se jí snažili vysvětlit, že miminko potřebuje nějakou injekci, jinak bude ve špatném stavu. Kamarádka Číňanka sice anglicky mluví výborně, ale rozhodně nemá bohatý slovník lékařské angličtiny, takže kamarádka zjistila, o co přesně se jedná až po akci. Konzultovala to se svým lékařem v USA, který jí řekl, že to potřeba nebylo. No, těžko říct. Měli tam i další problémy, tak se nechala druhý den převézt do jiné nemocnice. Tam zaplatili víc, také se je snažili natáhnout, ale aspoň měla pokoj jen pro sebe. Svěřila mi, že to byl jeden z nejhorších zážitků v jejím životě. A to je to bývalá profesionální zápasnice MMA.

 

Kamarád Číňan, zápasník UFC, za těch devět měsíců plus porod zaplatil kolem 160 000 Kč. Nejrůznější vyšetření, jejichž frekvence se ke konci těhotenství stupňovala, že byli v nemocnici skoro každý týden. V nemocnici měli dopředu zaplacený samostatný pokoj. Když tam dorazili, tak samozřejmě nebyl k dispozici a měli na výběr pouze nějaký extra luxusní, za který se platilo asi 19 200 Kč na den. Sice se vším všudy, ale i tak to vychází víc než náš měsíční nájem. Nedávno jsem poslouchala rozhovor s čerstvou maminkou, která rodila tady v Šanghaji v čínské nemocnici. Ke konci prý měla nějaké komplikace, a tak musela často na vyšetření. Jedno ji vyšlo na asi 4000 Kč. Porod samotný na 4500 RMB - 14 850 Kč. Šanghajci to prý mají za 4500 - 5000 RMB. Rodičky z jiných provincií to vyjde na přibližně 8000 RMB - 26 400 Kč. Miminko potom prý mělo asi zápal plic, takže museli zůstat v nemocnici delší dobu a podstoupit léčbu - navíc 7000 RMB = 

23 100 Kč. Dál říkala, že pokud byste chtěli mít pokoj pouze pro sebe nebo být na pokoji po třech, cena je asi 6600 Kč/den. Ceny se samozřejmě na různých místech liší, tak jen pro představu. Celkem to celé podle ní vyjde na asi 20 000 RMB - 66 000 Kč. Ona kvůli komplikacím zaplatila něco přes 30 000 RMB - 99 000 Kč. Čínská maminka nám to spočítala, že když všechno půjde dobře, tak bychom mohli skončit na asi 35 000 Kč, ale musíme najít nějakého známého doktora.

 

Po počůrání papírku jsme šli poprvé do nemocnice. Většinou chodíme do malých lokálních, kde kde se nestojí fronty a vychází to levněji. V nemocnici vyplníte zdravotní formulář o sobě (jméno, věk atd.) a dostanete místní kartičku (tady za 33 Kč). Nahlásíte, ke kterému doktoru jdete a zaplatíte poplatek za to, že vás lékař přijme. Tady to vychází na asi 83 Kč. Ve velkých nemocnicích je to daleko víc. A pokud chcete k zahraničnímu lékaři či specialistovi, může to být i několik stovek korun. Tady u nás to jsou většinou už lékaři v důchodu, kteří si chodí přivydělávat, a tak je tam tempo i bez front hodně pomalé. S každým si dlouze povídají. Než nás gynekoložka poslala na všechna potřebná vyšetření, tak nás samozřejmě pečlivě vyzpovídala. Jestli jsme si opravdu udělali ten test. Kolik vám vyšlo čárek? Jste si jistí? Jak to, že jste se rozhodli pro dítě až teď? Předtím to nešlo? Jste si jistí, že máte dostatek finančních prostředků? Máte stabilní zaměstnání? Kde budete bydlet? Malé bude mít čínský nebo český pas? Takoví nejsou všichni doktoři, spíš starší paní jsou prostě zvědavé. :-) Za všechny testy jsem ten den dohromady zaplatila 2200 RMB - 7260 Kč. Doporučovala nám ještě nějaký test, ale když bylo jasné, že těhotná jsem a krev vyšla dobře, tak jsme další týden už nešli. Někdy v druhém měsíci jsem měla trochu bolesti a špinila víc než obvykle, tak jsme raději zašli na kontrolu, tentokrát “jen” asi 990 Kč. Všechno v pořádku. V Číně tak už nemusíme a na další kontrolu půjdu až doma. 

 

Nedokážu si ale představit, jak moc pod tlakem jsou obyčejní Číňané. Servírka v obyčejné restauraci na předměstí tady může mít i jen asi 7000 Kč měsíčně a dře jako kůň. Dopravní policista, který denně stojí na křižovatkách, kolem 9900 Kč. Průměrně tady mají 6 - 8 000 RMB - 19 800 - 26 400 Kč. Kdo má přes 30 000 Kč, to už je považováno za dobrý plat. Pracují ale kolikrát od nevidím do nevidím. Tatínek rozváží expresní balíky zboží, co si lidé objednávají na internetu. Pracuje 7 dní v týdnu, z domu odchází ráno v 6 hodin a vrací se po 19. hodině. Teď měsíčně dostává 10 400 RMB - 34 320 Kč. Plat je to krásný, ale je fakt upracovaný. Tatínek nepracovat ale nevydrží a je na sebe hrdý, že má tak pěkný plat, dokáže zabezpečit rodinu a žijí si celkem dobře. Maminka uklízí a vaří jedné americké rodině. Pracuje přibližně 7 hodin denně, v sobotu jen 2-3 hodiny odpoledne a měsíčně dostává teď 8000 RMB - 26 400 Kč. Dohromady tak mají přes 60 000 Kč měsíčně. Takovou výplatu mají ale až v posledních letech. Jak žili čtyři v malinkém pokoji a spali všichni na jedné posteli, jsem už kdysi vyprávěla. Opravdu si to vydřeli.  Manžel má štěstí, že je úspěšný sportovec, a tak si za měsíc přijde na asi 15 000 RMB - téměř 50 000 Kč, a to týdně pracuje jen pár hodin (vede tréninky, komentuje UFC zápasy pro čínskou platformu, zbytek jsou peníze od sponzorů). K tomu jednou za 2-3 měsíce zápas, když je štěstí, to má dalších 20 000 - 40 000 RMB = 66 000 - 132 000 Kč. Letos kvůli pandemii a smůle ještě ale zápas neměl. Takže dnešní mladí, obyčejní Číňané, moc úspor nemají a pokud mají lepší plat, nemají moc volného času. Člověk se tak nemůže divit, že se do rození dětí moc nehrnou.

 

Mám tedy spoustu důvodů, proč v Číně nerodit, když mám možnost si vybrat. Je to finančně nákladné, člověk nikdy nemá moc jistotu, jak to bude probíhat a kolik nakonec zaplatí. Čínsky umím dobře, ale už vidím, jak mi na sále něco vysvětlují a já jim nerozumím. V té chvíli asi nebudu zrovna klidná. Obyčejně mám docela trpělivost, ale co se bude týkat začátků jako nová maminka, dokážu si představit, že když se mě někdo v nevhodnou chvíli bude snažit natáhnout, tak asi nebudu zrovna slušná. A nadávat umím prý jako rodilý Číňan. Jedna z výhod toho, že se pohybuji mezi sportovci. Člověk si dobře osvojí takovou tu pouliční čínštinu. :-) Dál si myslím, že je tady na maminky dost vyvíjený tlak, aby věci dělaly tak, jak je tady zvykem. Maminka je hodná, ale mám pocit, že by mi miminko zabavila s tím, abych si odpočinula, a moc bych si ho neužila.

Autor: Kateřina Krumpálová | pátek 16.7.2021 16:17 | karma článku: 33,50 | přečteno: 1540x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 933x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik