Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Život v mojí čínské rodině - část 4.

Čínští rodiče pocházejí z malých vesnic kousek od sebe v provincii Anhui, teď čtyři hodiny rychlovlakem od Šanghaje. Kdysi to prý trvalo celý den, dostat se sem autobusem. Z vesnice se dostali až do velkého města.

Byt si před třemi lety pořídili v mrňavém městečku Miaoshou v nové zástavbě a maminka sama vybrala všechno zařízení a dohlížela na dělníky. Koupě bytu i se zařízením a vším potřebným je vyšla na 600 000 RMB (přibližně 1 920 000 Kč) za 136 metrů čtverečních. Maminka jako malá bydlela hodně chudě a potom v nejrůznějších podnájmech, několik měsíců dokonce i na schodech jednoho domu, tak se při zařizování bytu opravdu rozšoupla. Bílá pohovka v imitaci kůže za 30 000 Kč, naše manželská postel za 32 000 Kč, krásně zdobené moderní skříně, nerez nablýskaná kuchyň, obrovský jídelní stůl, televize přes půlku zdi… Vždycky mi to přišlo zvláštní,  že si tam byt kupovali, když tam vlastně nebydlí. Vracejí se tam tak 2x až 3x do roka na několik dní až týdnů. Asi je to pro ně taková záchranná síť, příslib na stáří a důkaz toho, že se zvládli postavit nejen na vlastní nohy, ale dobře se zabezpečit. 

 

Při každé návštěvě na vesnici objíždíme povinné kolečko po jejich domovinách. Maminky rodiče už zemřeli, a tak jezdíme k domu, kde bydlel dědeček, který odešel před třemi lety, ještě před naší svatbou. Jeho dům, postavený z hlíny, se pomalu rozpadá, uvnitř už je všechno rozpadlé. Poblíž býval menší rybník, kde dědeček choval velké ryby, a také záhony, kde pěstoval zeleninu, ale třeba i melouny. Manžel si vždycky vzpomene, jak ho táta jako malého nesl na zádech k dědovi a od něj pak odcházeli s velkým pytlem zeleniny, ryb, kachen, slepic… Maminky rodina jim vždycky pomohla. Zato tatínkovo rodina, ta jim buď nedávala nic a nebo jen to nejhorší, protože měli ještě další, mladší syny, které měla maminka raději. Myslím, že už jsem to trochu zmiňovala tady: https://krumpalova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=766061

 

Maminka nechodila do školy, odmala pracovala. Tatínek dochodil střední školu a byl tak pýchou vesnice. Když byla maminka těhotná, tak stále pracovala a říkala mi, že většinu těch měsíců prozvracela a nevěděla, jestli je v pořádku nebo ne. Tam se na žádné prohlídky nechodilo. Rodila doma, ale miminko bylo ve špatné pozici, narodilo se přidušené, a obě dvě při porodu málem zemřely. Dcera kvůli komplikacím při porodu má následky dodnes. Až po letech se maminka dozvěděla, že kdyby ji hned vzali do Šanghaje, mohli jí pomoci a dala by se zachránit. Jenže to tenkrát nevěděli, a ani by na to neměli peníze. Dcera se jmenuje Lv Xiaoxiao. Znamená to něco jako Smíšek. Už jí bude přes třicet let, ale vypadá stále jako malé dítě, nevyrostla, nemluví, špatně se pohybuje a nedokáže se o sebe postarat. V době, kdy byli maminka s tatínkem mladí, lidé chtěli pouze chlapce a někteří byli ochotní dcery prodat a nebo se jich i jinak zbavit. Jim se narodila jednak dcera, ale ještě k tomu postižená. Nechali si ji a starali se o ni, jak nejlépe mohli. Nejraději ji měli rodiče maminky, se kterými Smíšek trávila každou chvíli, když rodiče pracovali. Teď rodiče na dceru dostávají příspěvek od státu 600 RMB (asi 1920 Kč) měsíčně. To je ale v posledních pár letech, jinak nedostávali skoro nic.

 

Po nějaké době maminka otěhotněla znovu, ale nebyla na tom zdravotně příliš dobře a brzy potratila. Když otěhotněla potřetí, zjistilo se, že má žloutenku a musela na potrat. To všechno si na jejím zdraví vybralo docela velkou daň, a tak když v 26 letech otěhotněla počtvrté, hodně se bála a modlila, aby to dobře dopadlo. No a to se jim narodil můj manžel, Lukáš. Lukáš se narodil doma, ale ten dům už nestojí. Když mě tam minule vzal, tak tam mezi rozpadlými zdmi rostl bambus a nějaké houby. Samozřejmě že byl hned oblíbencem rodiny, byla z něho trochu rozmazlená kulička. Ze schodů chodil sám, ale do schodů chodit odmítal a nosili ho. Byl pro ně vymodleným dítětem. Nějakou dobu bydleli u tatínkovo maminky v místnosti se slepicemi a prasaty, než se zmohli na malý hliněný domek, kde bydleli ještě s dalším příbuzenstvem. Museli se hodně ohánět, aby měli co do pusy, kolikrát si museli půjčit rýži a splatit až potom, protože prostě neměli na jídlo. Tatínek ale chodil lovit do lesů a domů nosil zajíce, různé ptáky, hady a jednou prý měli i skunka.

 

Maminka si potom ale zabalila tašku a odjela za známými do Šanghaje. Věřila, že tam vydělá víc peněz. Pracovala různě po restauracích, až si našla práci v bohatých rodinách, kterým chodila uklízet a vařit. Tím se živí doteď. Teď ale vaří a uklízí bohaté americké rodině, a oni. se k ní chovají opravdu hezky, často dostává bonusy nebo nějaké dárky. Maminka je totiž výborná kuchařka, má ráda pořádek, žádné práce se nebojí a se všemi se spřátelí. Lukáš zůstal s tatínkem a prarodiči na vesnici. Maminka domů posílala peníze a vracela se jen na nový čínský rok. Po nějaké době do Šanghaje odjel i tatínek a Lukáš zůstal s prarodiči. V pěti letech si ho vzali do Šanghaje. Ze začátku prý bydleli v jednom mrňavém pokoji a spali všichni čtyři na jedné malé posteli. Tatínek je v jedné firmě, pro které rozváží expresní dodávky. Je to hodně fyzicky a časově náročná práce, ale  po tolika letech oddané práce má nějaký malinký podíl ve firmě, dostává různé příplatky za oddělané roky a pomáhají mu spořit trochu na důchod. Doma na vesnici celé rodině zařídili zdravotní pojištění. Sice nehradí 100 % a nepokrývá všechno, ale i tak je to velká pomoc.

 

Za život se stěhovali mnohokrát. Jen za tu dobu, co je znám, se stěhovali už čtyřikrát a ani tentokrát to nebude konečná adresa. Majitelé byty často prodávají nebo se snaží zdražit nájem, o byty se nestarají, je tam plíseň a podobně, a tak se rodiče musí stěhovat. Když ale člověk vidí, odkud přišli, a jak se mají teď, je to obrovský krok dopředu. Člověk se až diví, že zvládnou tolika ušetřit. Jenže když se podíváte, jak žijí, tak to zase není tak neuvěřitelné. Snažili jsme se jim najít byt, kde by měli opravdový sprchovací kout, aby to měli jednodušší se Smíškem, aby měli konečně vybavenou kuchyň… ale takový byt by stál o 3000 Kč více, a tak si raději našli byt, kde nebylo skoro nic, aby ušetřili. Tatínek pracuje sedm dní v týdnu a občas si vezme volno jenom, když se vrátíme domů. Jenže v práci mají různé akce - když v kuse pracuje třeba měsíc, dostane přípatek. Tatínek to nebere jako zátěž. Pracuje rád, má radost, že může zabezpečit rodinu. Říkal, že kdyby nepracoval, nevěděl by, co dělat. Maminka mívá dopoledne teď většinou volno, do rodiny chodí uvařit oběd a odpoledne uklidit. Ale vždycky si stranou najde ještě nějakou další “brigádu”. Dohazuje známým protějšky, seznamuje různé lidi, co potřebují kontakty, dohazuje známým z firem klienty… :-) Nikam nejezdí na výlety, do kina nebo na masáž šli jen s námi… Stravují se také hodně skromě. S manželem se snažíme pomáhat, ale ne vždycky se nám to daří. Když jsme jim koupili malou myčku, aby měli více času odpočívat, tak nám řekli, že to trvá moc dlouho = moc elektriky, a že to raději umyjí sami. Všechny peníze, které mají naspořené, jsou prý pro vnoučata.

Autor: Kateřina Krumpálová | pondělí 14.6.2021 14:48 | karma článku: 28,54 | přečteno: 909x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2990x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik