Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Může být prohra i vítězstvím?

Boxerský zápas bývalého zápasníka UFC Bena Askrena s youtuberem Jakem Paulem máme už bohudík za sebou. Mnohé nepřekvapil, další zklamal, některé vytočil… co vy?

Nesleduji do detailu mnoho bojovníků v MMA. Jen ty, kteří mě opravdu zajímají, a pak ty ve stejné váhové kategorii jako je manžel - pérová váha. Takže jsem o Benovi věděla jen to, že je původně wrestler a zasloužil se o nejrychlejší KO v historii UFC. Bohužel stál na druhém konci, když ho v pěti vteřinách od zahájení kolenem knokautoval Jorge Masvidal.

 

Když se začalo mluvit o tom, že by měl nastoupit v boxerském zápase s nějakým youtuberem, který trochu trénuje box, říkala jsem si, že kluk dostane jasnou nakládačku. Ben přeci jen zápasí v MMA a jde o vrcholového sportovce. Takže i když box není jeho silnou stránkou, určitě ho předčí tělem, zkušenostmi i srdcem zápasníka.

 

Jenže.

 

Po výhrách v organizacích Bellator (12-0) a ONE FC (7-0) si ho výměnou za Demetrious Johnsona přebralo UFC. Tam vyhrál pouze jeden ze tří zápasů a koncem roku 2019 oznámil, že odchází do zápasnického důchodu. Mimo jiné i proto, že potřebuje vyměnit kyčelní kloub, který ho zlobil již několik let. Dva roky tak nezápasil, neměl tak asi ani potřebu trénovat jako kdysi, navíc mu je letos už 37 let. Na přípravu měl 12 týdnů, což není po takové pauze mnoho. Navíc, pokud box nebyl nikdy jeho silnou stránkou, potřeboval by přípravu daleko daleko delší. Moc šancí na výhru tedy neměl, i když jsem jako spousta dalších doufala, že přeci jen nějakým zázrakem zavře tomu youtuberovi pusu. 

 

Bohužel se stal pravý opak a Ben padl už v první minutě prvního kola. Obrovské zklamání. Nikoliv však pro Bena, který si odnesl tučný šek. On měl garantováno 500 000 dolarů, zatímco oponent o 190 000 dolarů více. Celá akce prodala kolem 1.2 - 1.6 milionu ppv a vynesla kolem 75 milionů dolarů, podobně jako nejnovější zápas Conora McGregora a Dustina Poirier. Takže si oba zápasníci na konci přišli na daleko větší peníze. Některé stránky tvrdí, že si Ben mohl odnést celkem až 5 milionů dolarů, zatímco Paul jednou tolik. Přesná čísla ale nemáme. Vzhledem k tomu, jak se Ben usmíval, když opouštěl ring, to určitě peníze byly pěkné. I když on tvrdí, že se smál vtipu, který utrousila jeho žena.

 

Jak je možné, že Jake Paul vyhrál? Prý se boxu věnuje již tři roky a letos mu je 24 let. Pokud tréninky opravdu myslí vážně, tak je to dostatečná doba k tomu, aby se v tomhle sportu dostal na solidní úroveň. Přeci jen nemusí do jednoho týdne vměstnat box, kickbox, wrestling, bjj, kondici a sílu atd. S jeho finančními možnostmi si může zaplatit ty nejlepší trenéry, sparring partnery, výživové odborníky, stravu a regeneraci - to je hodně znát. A také se nijak nehrne do zápasů s opravdovými boxery, to by jeho hvězda v této komunitě asi brzy pohasla. Dříve nebo později s nějakým boxerem nastoupit bude muset. Jistě doufá, že to bude později, aby si v komunitě získal jméno, měl čas se v tréninku posunout zase na další úroveň a i kdyby s boxerem nevyhrál, jevil se aspoň jako důstojný protivník. V tom případě i prohra by pro něj byla vlastně výhra. Za mě člověk může trénovat jak chce, investovat do přípravy miliony, ale pokud nemá srdce bojovníka, tak stejně daleko nedojde. A to tenhle Youtuber nemá. Předstírat může nějakou dobu, ale pokud chce být bojovník, bude muset bojovat s bojovníky v jejich disciplíně. Paul mladší se možná nudil a zatoužil dostat se do společnosti opravdových chlapů, získat si respekt a úctu. Respekt a úctu mu teď budou slepě slibovat lidé, kteří do toho moc nevidí. Jestli mu to tak stačí, tak není co řešit a může pokračovat v soubojích s celebritami nebo třeba s olympijským plavcem. Zápasníci patří do elitního klubu, kam se nedostanete jenom proto, že máte peníze a sledující na sociálních sítích. Často jsou vidět bijci, kteří dlouho vítězí, protože si je organizace chrání a přiklepává jim soupeře podle toho, na které stačí. Jenže ani to nemůže trvat věčně a stane se, že rozjetá hvězda velmi rychle pohasne, když se přiblíží k naprostému vrcholu, a už se nikdy nevrátí.

 

Byla tahle prohra výhrou i pro Bena? Po finanční stránce rozhodně. Pokud nebude bezhlavě rozhazovat, tak má vystaráno celá jeho rodina až do konce života. Ben nikdy nepatřil k těm, kteří by se museli chlubit nablýskanými kárami, takže asi nehrozí, že by za pár let přišel na mizinu. Trochu mě ale zarazily ohlasy jeho fanoušků po pozápasovém rozhovoru. Psali, že má jejich respekt. Že je legenda. Tak nevím. Většina zápasníků se snaží zůstat na nohou a dokončit zápas. Ben v první minutě podlehne Youtuberovi a je z něho legenda? Rozhodčí prý zápas zastavil příliš brzy. Ben se sice postavil, ale výrazně se motal, myslím, že rozhodčí žádnou chybu neudělal. Ben rozhodně mluví dobře. Vždycky řekne věci tak, jak se mají, na nic si nehraje. To si rozhodně zaslouží respekt. Vy byste zápas za takové peníze nevzali? Samozřejmě, že ano. To, že Ben prohrál, mi také nepřijde jako problém. Všichni věděli, že není žádný boxer. Dvanáct týdnů na přípravu po takové pauze také není moc. Ale i tak mi trochu přijde, že svým výkonem dost zklamal. Už když sundal triko na vážení, bylo vidět, že to asi nebral moc vážně. Fanoušci se ho zastávají, že to vážně bral a dřel. Kdo ví. Samozřejmě nevíme, jak moc doopravdy trénoval. Za svou MMA kariéru ale prohrál pouze dva poslední zápasy a nastupoval proti kvalitním soupeřům - vrcholovým sportovcům, kteří se svému sportu věnují dlouhá léta. A lehne v první minutě? Jasně, i tohle se někdy stane. Kdybych byla fanouškem, který si za zápas zaplatí, vyšetří si ten čas, tak bych ale chtěla vidět zajímavou bitvu. My se raději dívali na UFC a pak zhlédli video zdarma, protože nějakou dobu bylo všude.

 

Jsou bojovníci, kteří mluví o svém odkazu a dávají si záležet na svém mediálním obrazu a na zápasech, do kterých nastupují. Jednak pro odkaz samotný, ale i pro to, že to přináší i spoustu zajímavých sponzorů. Někdo nikdy nemá peněz dost a někdo se spokojí s tím, co má. Pro někoho jsou nejdůležitější peníze a spokojený rodinný život. Někdo touží po tom přesahu, stát se legendou. Nic z toho není dobře ani špatně. Každý člověk je prostě jiný. 

 

Podle Mike Tysona jsou zápasy youtuberů a dalších hvězdiček pro box spasením, protože i kvůli MMA teď značně skomírá. Snad má pravdu a přitáhne to nové fanoušky a hlavně nové lidi do tělocvičen. Už je domluvený další zápas, který mnohým nedá spát - Floyd Mayweather a starší bratr zmíněného Jakea, Logan Paul. Pro mě je Floyd legenda, mimo jiné proto, jak vytřel ring s jedním japonským kickboxerem. Organizace Rizin mu nabídla 9 milionů dolarů za zápas s dvacetiletou hvězdou kickboxu Nasukawou. Floyd se na tenhle zápas nijak nepřipravoval a na místo ani nedorazil s předstihem. Do smlouvy si dal, že se bude zápasit v čase, na který je zvyklý on. Pokud jste zápas neviděli, vřele doporučuji. Rozdíl to byl obrovský, Japonec si ani neškrtl a dokonce se v ringu rozplakal. Floyd si ani nepřevzal cenu, poděkoval publiku a odletěl domů slavit příchod nového roku. Trochu doufám, že se k zápasu s youtuberem postaví podobně. Respekt tomu, kdo si ho vybojuje.

Autor: Kateřina Krumpálová | sobota 24.4.2021 6:52 | karma článku: 9,62 | přečteno: 306x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 933x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik