Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsou na tom s platem učitelé v Číně?

Jaké mají učitelé postavení v čínské společnosti jsme probrali minule, kolik za svou práci ale dostávají?

Ve čtvrté kapitole publikace Globální status učitele (https://www.varkeyfoundation.org/media/4790/gts-index-9-11-2018.pdf) došlo na další věc, co spoustu lidí zajímá, a to jsou výplaty. Ve většině zemí dostávají učitelé méně, než se lidem zdá vhodné, kromě - Itálie, Finska, Singapuru, Španělska, Německa a Švýcarska. V Číně i v Česku dostávají o dost méně, než si dotázaní myslí, že by dostat měli. Vypadá to, že se plat často neodvíjí od vnímaného postavení učitele v dané zemi. Hodně je to vidět například v Číně nebo v Indii, kde mají učitelé velice dobré postavení ve společnosti, ale stále relativně nízké platové ohodnocení (ve srovnání s postavením a očekáváním). V Německu nebo ve Španělsku je veřejnost nevnímá ve srovnání třeba s Čínou tak pozitivně, ale plat mají daleko vyšší. V průměru polovina z dotázaných v každé zemi je pro, aby se plat učitele odvíjel od známek jeho/jejích studentů. Jak to vidíte vy?

Jaké jsou tedy učitelské platy?

Jako všechno (nejen) v Číně - velice různé. Z inzerátů pro cizince, které mám k dispozici jsem vyčetla například, že:

Třídní učitel ve školce Montessori v městečku Shaoxing (provincie Zhejiang) si může měsíčně přijít na 18 000 - 21 000 RMB (krát 3.2). Kamarádka pracuje v této školce v Šanghaji a než prošla všemi potřebnými tréninky a testy měla měsíčně 15 000 RMB, teď už má skoro hotovo a bude dostávat 20 000 RMB. Kamarád loni nastoupil do zbrusu nové školky jako učitel čehokoliv bylo potřeba a bere 18 000 RMB (za 24 lekcí týdně, jedna trvá 30 minut, ve škole od 7:50 do 16:40). Všechny sumy jsou před zdaněním. V Šanghaji teď na nějaké dvojjazyčné střední škole hledají učitele biologie a nabízejí 25 - 28 000 RMB. Podle toho, co slyším od kolegů a čtu na internetu, ve větších městech se bude plat zahraničního učitele tedy pohybovat kolem 15 - 30 000 RMB měsíčně - v závislosti na typu školy, oblasti a na tom, jak moc si daného cizince škola bude vážit. Úspěšnost při “smlouvání” o platu závisí jednak na bohatém životopisu, schopnosti sebeprezentace, na pasu a někde i na barvě kůže. Lidé z USA, Austrálie, Británie a Kanady si mohou bez starosti říci o vyšší plat. Pokud se na místo nehlásí jiný rodilý mluvčí s nižším požadavkem, většinou jim bude vyhověno. V závěsu jsou učitelé z Jižní Afriky, přičemž ti bílí mají naději na vyšší částku. Pak jsou tady Indové, Filipínci, Jamajčané atd. (země, kde je oficiálním jazykem angličtina), ti dostávají většinou méně. U ostatních bílých tvářích hodně záleží na přízvuku, jak zaujmou a jakou mají přidanou hodnotu. Mně do karet hrálo, že nutně potřebovali tělocvikáře, líbila se jim moje ukázková hodina, doktorský diplom, měla jsem zkušenost z čínských škol a uměla jsem čínsky - tudíž můžu učit ve dvou jazycích, usnadnit studentům porozumění a snad nebudu tak problematická jako jiní cizinci, kteří tolik nerozumí čínské kultuře a tomu, jak se to tady vede. Jééé, kdyby tenkrát věděli… :-)

Teď se dívám na nabídku z univerzity, která hledá administračního koordinátora ve městě Hangzhou - 25 - 30 000 RMB. Chtějí rodilého mluvčího, ale někdy se spokojí i s “podřadnějším” zaměstnancem, pokud je zvládne oslovit. Před třemi lety jsem měla nabídku z univerzity v Suzhou na podobnou pozici za plat 12 000 RMB, což mi přišlo ve srovnání s jinými nabídkami hodně málo. Podobnou práci jsem dělala v ČR a nástupní plat bylo myslím něco kolem 18 000 Kč s tím, že mi to za ten rok povyrostlo. Sice je Šanghaj daleko dražším městem, než je třeba Praha, ale je také hodně rozmanité a člověk tady dokáže ušetřit, když chce. K učitelskému platu totiž dostáváme příspěvek na ubytování. Můj činí pouze 2000 RMB, avšak poblíž školy se dá najít hodně levný pronájem - jsme totiž na úplném okraji města. Pár ulic za školou už jsou pouze pole. První rok jsme si tady pronajali nově zrenovovaný byt 50 metrů čtverečních za 3000 RMB. Teď bydlíme 40 minut metrem od školy, do centra to máme také přibližně stejně a za obdobný byt platíme už 4600 RMB. Potraviny, energie, internet, jsou tady levné, takže pokud nepotřebujete “žít”, tak ušetříte opravdu hodně. Pokud rádi do restaurací, do kina, zaplatit si permanentku do fitka, ve volnu cestovat atd., tak to už je jiná. K tomu ročně 7000 - 10 000 RMB na letenku. Původně to měla být letenka pouze domů-zpět do Číny, ale můžeme si létat, kam chceme. Zajištěné zdravotní pojištění a spousta volna. Stěžoval by si pouze blázen.

A co Číňané? Platy nesrovnatelně nižší, třebaže kolikrát pracují daleko víc, než my. Dvojjazyčné a mezinárodní školy nabízejí plat kolem 10 000 RMB, což je pro Číňana už slušný plat. Žádný příspěvek na ubytování, jen někdy možnost bydlet na učitelské ubytovně (dva na jednom pokoji). A na letenku? Na to zapomeňte. Kolegu student trefil tenisovým míčkem do oka, byl kvůli tomu dva měsíce doma a do teď má s okem problémy. První měsíc ještě dostal svůj plat, druhý měsíc už chabou půlku. Potom, co se vrátil, byl na jeho místě už jiný učitel a jeho převeleli do knihovny, kde má plat poloviční. Sice tam nic moc nedělá, ale moc z toho nevyžije, když byl zvyklý na jinou sumu. Zatímco cizinci mají u nás fixní plat, Číňané jsou placení od odučených hodin a přesčasy se jim platí pouze vyjímečně. To už musí být nějaká nesmírně důležitá akce, kde vedení potřebuje usměvavé a ochotné zaměstnance, že jim kromě oběda zdarma slíbí i něco přihodit na výplatní pásku. Když jsem kvůli trablům s osmičkou musela zůstat doma, cítila jsem se hodně trapně kvůli kolegům, kteří museli učit za mě. Pak jsem ale zjistila, že jim to vůbec nevadilo, protože za každou hodinu dostávali peníze navíc. U cizinců se praktikuje to, že když odučím více hodin, další týden ten chybějící učitel vezme moje hodiny a jsme na nule. Číňané u nás mají také velice vágní smlouvu, kde vlastně není jistého vůbec nic - zaměstnavatel si s nimi může dělat, co chce.

Původně jsme za přesčasy nedostávali nic, než jsme se (cizinci) vzbouřili. Teď mi přišlo za lekci nad rámec mé smlouvy 206 yuanů. Jde o lekci pro zaměstnance, kde mám přibližně osm lidí. Když učím bojová umění soukromě mimo školu, tak za hodinu si domluvím 500 RMB. Za jeden na jednoho i víc. Ještě jako studentka jsem za hodinu výuky dostávala 300 yuanů. Můj učitel si za soukromky účtuje 1000 yuanů na hodinu. To už je jiná úroveň. :-) Na druhou stranu, má za sebou sportovní výsledky (své i svých studentů), učí na univerzitě, publikuje a po Číně je v téhle komunitě hodně známý.

Jednou jsem byla v kanceláři lidských zdrojů a zahlédla jsem výplatní pásky. Jména byla zakrytá, ale na úplném dne byla částka 100 000 RMB (krát 3.2). Tipuji, že to byl náš ředitel. Nedovedu si přestavit, že by měl ředitel ještě více než tohle. Úplně největší šéf je u nás na škole pouze jeden. Máme ale tři divize (americká, čínská, britská, korejskou už zrušili) a ta má každá svého ředitele. Pod ředitelem je hlavoun číslo 2. Když ředitel bere 100, cizinec 20-25, obyčejný Číňan 10, kolik asi berou oni…? :-) Jen tak mimochodem, jedno pololetí studia na naší střední škole vás přijde na 80 000 RMB.

V Šanghaji je minimální mzda myslím 2480 RMB, v Pekingu 2200, nejnižší je podle všeho v autonomní oblasti Ningxia na severozápadě Číny, a to 1620 - 1480 v závislosti na místě. Pro srovnání, v čínských restauracích poblíž šanghajského centra jsou letáky, kde nabízí často sumu kolem 4000 RMB, často i nižší. Vedoucí pracovníci kolem 6000 - 8000 v závislosti na místě a typu restaurace. Administrativní práce 8000 - 10 000 RMB. Bývalá spolužačka pracuje v reklamní agentuře už třetím rokem, má moře přesčasů a plat 10 000 RMB. Cizinec by na jejím místě měl minimálně jednou tolik a pracoval pouze hodiny, na kterých se domluvili při podpisu smlouvy

Autor: Kateřina Krumpálová | středa 14.4.2021 17:47 | karma článku: 24,60 | přečteno: 695x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2990x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik