Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak učitele vnímají v Číně?

Nedávno jsem dostala otázku na to, jaké postavení mají učitelé v čínské společnosti. V čínském školství se pohybuji již deset let, mám zde spoustu kolegů, tak jsem se dala do zkoumání.

Kromě toho jsem si vzala k ruce publikaci Globální status učitele od nadace Varkey, která byla vydána v roce 2018, a zahrnula data z celkem 35 zemí. Celkem se rozepsali na 205 stránkách. Většinu jsem z toho pročetla, ale uvedu tady jen opravdu pár věcí. Pokud vás toho zajímá více, můžete nahlédnout zde: https://www.varkeyfoundation.org/media/4790/gts-index-9-11-2018.pdf

Z jejich výzkumu vyplývá, že nejlepší postavení ve společnosti mají učitelé v Číně, v Malajsii a na Taiwanu. Učitelé u nás se umístili na celkem třicátém místě, dvě místa za Ugandou. Na konci zůstala viset Brazílie s Israelem. Ve srovnání s rokem 2013, kdy provedli vůbec první podobnou studii, se v Číně postavení učitelů nijak nezměnilo. V Česku si učitelé výrazně polepšili. Alespoň na papíře. A jak učitelé vyšli ve srovnání s dalšími profesemi, jako jsou lékaři, právníci, sociální pracovníci, policisté, knihovníci, tvůrci webových stránek apod.? Po zprůměrování ze všech zemí jim vyšlo, že učitelé se v žebříčku 14 různých profesí řadí na 7 místo. Třídní učitelé nepřekvapivě sklízí největší respekt. Jedinou zemí, kde získali učitelé základní školy více bodů než učitelé střední školy, bylo Turecko. Ve Spojených státech, Kanadě a Francii jsou na tom tito učitelé podobně. Povětšině se učitelé vidí respektovanější, než jak je vnímá veřejnost. Naopak je to pouze v USA, Maďarsku, Španělsku a ve Francii, kde učitelé své postavení poněkud podceňují.

Učitele prý respektují více hlavně:

  1. Starší lidé
  2. Lidé s maturitou
  3. Muži
  4. Rodiče či lidé, kteří se starají o děti (ve srovnávní s bezdětnými)
  5. Etnické minority
  6. Muslimové

Z vlastní zkušenosti v Číně musím říct, že hodně záleží na tom, zda je učitel cizinec či Číňan, jestli se jedná o soukromou nebo veřejnou školu, uznávanou nebo “nic moc” školu, o školu ve městě nebo na vesnici. A ovlivňujících faktorů bude určitě víc.

Několik měsíců jsem učila angličtinu v městečku Taizhou v provincii Zhejiang, ve škole mého Mistra. Mistr investoval do internátní školy ve svém rodišti, kterou vystavěl z ničeho v malém údolí mezi horami. Tenkrát ji od města dělilo asi 15 minut autem, teď už je i ta oblast zastavěná, ale škola je stále hodně na kraji. Funguje tady školka, základní i střední škola. Děti jsou tady tak od malých capartů a odchází kolem 18. roku věku. Na výběr jsou tady dva směry - obecný a bojová umění. Žáci obecného směru mají klasickou výuku a místo tělocviku mají trénink bojových umění. Ta druhá skupina má více méně normální výuku a k tomu dvakrát denně trénink. Děti chodily v řadách jako vojáci, ale volno si také uměly užít. Nicméně, byl tam naprostý respekt k učitelům a všem pracovníkům školy. Pokud byl nějaký problém s chováním nebo studiem, učitelovou nejlepší pákou bylo promluvit s trenérem dané skupiny studentů. Trenéři už nemohli použít fyzické tresty jako kdysi, měli ale jiné metody, jak studenty přivést k rozumu. Takže si děti velice dobře rozmyslely, jak se mají chovat a jestli ten domácí úkol dopíší nebo ne. Rodiče měli v učitele naprostou důvěru, alespoň tak to na mě působilo. Velkou roli hrála také osobnost Mistra, který byl místním hrdinou a čínskou celebritou.

Poté jsem přesídlila na soukromou dvojjazyčnou školu na předměstí Šanghaje. Škola funguje naprosto chaoticky. Nakonec jim to vždycky všechno vyjde asi proto, že přijde společnost, která školu vlastní, a napumpuje do ní další peníze. A také proto, že tady spousta učitelů otročí. Někdo tvrdí, že školu tady udělali proto, aby si snížili daně apod. Škola plánuje velkou expanzi, potřebuje tak každého studenta a hlavně peníze jejich rodičů. To znamená, že sem přijmou kohokoliv a dovolí jim téměř cokoliv, jenom aby tady zůstali a nezastavil se tak přítok financí. Zažila jsem tady toho už opravdu spoustu. U nás na škole bych řekla, že nejde ani tak o to, jestli je učitel Číňan nebo cizinec, ale o studenta samotného. Pokud je slušný a má úctu k učiteli, tak je slušný ke všem. Pokud je zvyklý otvírat si pusu, tak je jedno, kdo ho zrovna učí. Rodiče mají z větší části k učitelům úctu a nemluví jim do práce, co učitel řekne, je svaté. Hodně z rodičů si také myslí, že nejen vzdělávání ale celkovou výchovu jejich dětí mají mít na bedrech učitelé, a tak cokoliv se stane, musí vyřešit učitel. Není neobvyklé, že mají někteří studenti bližší vztah se svými učiteli, než s rodiči, které přes pololetí vidí den a půl o víkendu. Učitelé zejména na internátních školách často suplují osobu rodiče. Bylo pár studentů, ze kterých třídní nevypáčili, co se děje, zjistili, že mají důvěru ve mě, a tak jsem také musela řešit spoustu osobních trablů svých žáků. A to s každou třídou mám pouze hodinu týdně. Zjistlili jsme například, že jednoho chlapečka doma otec mlátí a nikdo se ho nezastane, a tak potom ve škole vyvádí. Odpovědí školy bylo pozvat rodiče na workshopy a hodiny jen pro rodiče, kde jim učitelé povídali o výuce a výchově jejich dětí a učili je, jak být lepšími rodiči.

Všemocnost učitele je v Číně nejvíce znát na univerzitách. Tam je váš život závislý na tom, kdo je vaším učitelem, jaké má plány, jak moc má času, jakou má náladu… jste mu/jí na pospas. Učitele jen tak nevyhodí, studentů je ale přespříliš. Můžete si o svém učiteli myslet, co chcete, ale ve vlastním zájmu se s ním musíte naučit vycházet, nejlépe mu podkuřovat. Jak tak nad tím přemýšlím… jedná se tedy o úctu a o respekt k učitelské profesi? A nebo spíš o to, že budoucnost dětí je po mnoha stránkách v učitelových rukou? Čína je stále ještě v stádiu, kdy věří, že studium je středobodem světa, univerzita jasným cílem - protože přinese pracovní příležitosti, tzn. dobrý plat, který zabezpečí rodinu. I když už jsou i lidé, kteří poukazují na to, že spousta vysokoškoláků s diplomy a zahraničními praxemi má podobný či nižší plat než někteří lidé bez diplomu.

Jak je to na českých školách dnes netuším, jaké máte zkušenosti? U nás na základce to bylo na každém učiteli, jaký respekt mu/jí studenti prokazovali. Nešlo ani tak o důležitost předmětu ani o pohlaví kantora. Jedna učitelka matematiky, kterou jsem měla docela ráda, odcházela z naší třídy často rudá a s pláčem. Učitelka na dějepis měla třídu dobře pod kontrolou, prostě věděla, jak na nás, a měla během hodin klid.

Autor: Kateřina Krumpálová | pondělí 12.4.2021 16:22 | karma článku: 24,48 | přečteno: 694x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2990x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik