Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budu se muset nechat očkovat dvěma vakcínami?

Proti chřipce jsem se nikdy naočkovat nenechala, neměla jsem tu potřebu. Teď to vypadá, že se budu muset nechat naočkovat hned dvěma různými vakcínami, protože ti nahoře se nemůžou dohodnout…

Ve škole se nás ptali už dvakrát, kdo má zájem o očkování, a několik kolegů naočkovali v polovině února první dávkou. Většina ale tenkrát odmítla a rozhodla se počkat, jak to bude vypadat za pár měsíců. Teď už se o očkování u nás nemluví, tak uvidíme, co bude.

Kolegyně plánuje v létě přesídlit do Hongkongu, takže se naočkovat bude muset, je to jedním z požadavků budoucího zaměstnavatele. Před pár zveřejnily čínské ambasády ve více než 70 zemích zprávu o tom, že se Čína chystá rozvolnit pravidla vstupu do země - pro ty, co tady pracují, mají zde trvalý pobyt nebo členy rodiny. Takže žádná turistika. Každá země to má trochu jinak a je potřeba si detailní informace najít na příslušných ambasádách. V době podání žádosti o vstup je většinou potřeba aby od podání první dávky vakcíny alespoň 14 dní. A do letadla jsou samozřejmé negativní testy (zahrnuje i test na IgM protilátky). Čína představila svůj mezinárodní zdravotní kód, který bude fungovat jako pas. V Číně máme už rok každý svůj vlastní zdravotní QR kód, který ukazujeme při vstupu do různých budov jako jsou fitness centra, obchodní domy a podobně. V Šanghaji v posledních měsících pouze v případě, že se v okolí objeví nákaza, jinak ho už nikdo vidět nechce, jen se měří teplota.

Pro mě je trochu problém, že Česká republika na seznamu daných zemí (zatím) není. Z Evropy je tam například Slovensko, Německo, Velká Británie, Estonsko, Bulharsko, Chorvatsko, Rumunsko, Itálie, všechny čtyři severské země a další. Manžel mi tvrdí, že vzhledem k tomu, že je Číňan a jsme rodina, budu se moct do Číny vrátit tak jako tak. No, nevím jistě. Dalším problémem je, že Čína vyžaduje svou čínskou vakcínu. Vzhledem k tomu, že se v EU určitě čínská vakcína neuzná, budu se muset chtě nechtě nechat naočkovat hned dvakrát. Tou čínskou, abych mohla do Číny, kde mám část rodiny. A nějakou uznanou u nás, abych mohla domů, kde mám svou česko-slovenskou rodinu, kterou jsem už neviděla přes rok.

Spousta lidí se mě ptá, jestli se nebojím té čínské vakcíny, toho “humusu”. No, když se o tom začalo mluvit v lednu únoru, to bych se určitě nenechala naočkovat. A bylo by jedno, o jakou vakcínu by šlo a kdo by ji vyrobil. Teď už doufám uplynulo trochu víc času a je to “vychytanější”. Až to bude aktuální, čínskou vakcínou se naočkovat nechám, protože je to pro můj život nezbytnost - pokud se Čína nedohodne se zbytkem světa a nebudou si navzájem uznávat své vakcíny. Přijde mi, že je to zase víc o politice a o penězích, než aby to bylo o lidech, o našem zdraví a o stabilizování téhle noční můry. Sice nemám radost, že mi budou píchat do těla něco cizího, ale nebojím se. Pro Čínu je stěžejní zachovat si tvář. Úspěch domácí vakcíny je tedy velice důležitý a po tom všem si nemůžou dovolit, aby se jim v tomhle ohledu něco výrazně nepovedlo. Ano, pamatuji si na ty pochybné respirátory a testy z Číny. Ale podle různých zpráv situace také nebyla zrovna černobílá. Některé dodávky z Číny zajišťovala například lanškrounská firma LA Factory (nikterak čínská): https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/koronavirus-v-cesku-la-factory-vojtech_2005121157_pj

Tady jen pro zajímavost přehled dalších firem, od kterých si ministerstvo zdravotnictví objednávalo ochranné pomůcky: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ministerstvo-zdravotnictvi-respiratory-rousky-firmy-penize-nakupy_2006050600_dok

Čím se nechat naočkovat v EU, to netuším. I když asi nebudeme mít zrovna na výběr a budeme muset vzít, co bude. Můj kamarád, který žije v New Yorku včera dostal první dávku vakcíny od Moderny. Strávil luštěním nejrůznějších vyhlášek a pravidel na internetu dva dny, než se mu podařilo si vakcínu zajistit. Vzhledem k tomu, že vlastní restauraci a zároveň vyrábí různé potraviny a cestuje do jednotlivých států, je pro něj očkování velice důležité. Do ČR se chystám začátkem podzimu, ale už teď je mi jasné, že to nebude jen tak. Jen doufám, že se u nás opravdu situace výrazně zlepší.

Z očkovacího centra

 

Autor: Kateřina Krumpálová | čtvrtek 18.3.2021 11:50 | karma článku: 22,84 | přečteno: 881x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik