Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak prorazit v MMA? (1. část)

Všude se uvádí, že prvním krokem je získání zkušeností v bojovém umění/sportu. Co to ale znamená? Pro každého něco trochu jiného.

V době, kdy se dělají reality šou, kde zápasí kdokoliv po pár týdnech tréninku, kdy nastupují mediální hvězdičky proti jiným sportovcům nebo dokonce profesionálům, se může zdát, že zápasit v MMA může každý.A vlastně je to pravda. Běhat, plavat nebo jezdit na kole také může každý. Je ale rozdíl, jestli si jezdíte v lese za humny nebo jestli závodíte na Olympiádě. Spousta lidí se pyšní nálepkami typu: dělal jsem box, jsem wrestler a podobně. Já dělala box (1 měsíc),  kickbox (4 měsíce), sandu (2 semestry), judo (2 semestry a teď dva roky v místním judo klubu) a čínská bojová umění (20 let). Takže mám zkušenosti v bojových uměních a sportech. Dokonce jsem byla i na soutěžích a zápasech. Mám tedy dobré základy a předpoklady pro to, aby se ze mě stala úspěšná zápasnice MMA? Úspěšná, tím myslím nastoupit a udržet se například v organizaci ONE FC, Bellator atd. Předpoklady má více méně každý, potom ale záleží na spoustě aspektech. Kdyby mi bylo teď dvacet, své šance bych viděla naprosto reálně. Mám výborné pohybové návyky, ve wrestlingu dobré základy (i když samozřejmě nesrovnatelné s těmi, co trénují od útlého věku), naučila jsem se, o čem je správný pohyb, vím, jak trénovat, mám kolem sebe schopné a vzdělané lidi, spoustu zápasníků, se kterými můžu trénovat, prostě skvělé zázemí. Přibližně dva roky zodpovědného profesionálního tréninku a životosprávy a mohla bych nastoupit do klece. Další dva tři roky a mohla by být šance zápasit na dně nějaké známé organizace. Do třiceti bych si mohla vydobít dobrou pozici. Kdo ví, při troše štěstí a neustále dřiny bych mohla dosáhnout i na pás šampionky - v ženách je konkurence daleko menší. V závislosti na zdraví a celkové situaci bych měla tak do pětatřiceti nebo dříve hotovo, založila rodinu a začala bych se věnovat něčemu jinému. To všechno za předpokladu, že by všechno šlo podle plánu - což se většinou nestává.

 

Člověk si musí zodpovědně zanalyzovat svou současnou situaci, možnosti, rozpřemýšlet několik variant a zodpovědět si, co je a není reálné. Chystáte se všechno vsadit na jednu kartu a ten čas vám potom už nikdo nevrátí. Stěžejní je také vyhodnotit svou úroveň v bojových sportech. Pokud není úroveň moc dobrá, potom: jak se to dá napravit, kolik času a úsilí bude stát napravit zlozvyky, jak se slabé stránky dají vyvážit, mám přístup k trenérům/klubům, kteří mi s tím opravdu pomohou, mám na to čas a finance atd.?

 

Největším úskalím bývá objektivně vyhodnotit svou situaci - jak na tom člověk je, co a jak umí. V komunitě čínských bojových umění je tohle například téměř nezodpověditelná otázka, protože většina stylů je bezkontaktních. A pokud jsou kontaktní, tak minimálně, nacvičeně a tak. Z pohledu biomechaniky pohybu těla vyhodnotíte jistý pohyb jako špatný, ale daný člověk vám odpoví, že takhle to dělal jeho mistr, mistr jeho mistra a tak dále, a takto musí být správně. Že se to po letech předávání dalším a dalším lidem tak nějak ztratilo v překladu, na to nikdo nepomýšlí. K tomu je ještě každé tělo jiné - co u jednoho platí, u jiného platit nemusí. U kontaktních sportů je tohle jiné. Buď dostanete výprask nebo soupeře udoláte vy. A hned víte, jestli umíte bouchat, jestli jsou vaše kopy co platné, jestli máte dobrou obranu proti strhům, jestli to umíte na zemi… Tady ovšem také záleží na soupeři. Pokud dominujete nějakému nemehlu, tak to ještě nevypovídá o vaší úrovni. Porovnávat se nejen s těmi, mezi kterými jste. Porovnávat se i s těmi, kteří jsou tam, kam směřujete. Učitelé čínských bojových umění jsou často v bublině svých studentů a učitelů podobného zaměření, a tak podlehnou myšlence, že všechno umí a jsou neporazitelní. Domluví si zápas s nějakým zápasníkem a většinou to skončí v prvních vteřinách KO. Takových videí je na internetu spousta. Na zápasech v Horní Dolní jste jasným šampionem, ale na krajské soutěži můžete naprosto propadnout, protože vás odlišná úroveň soupeřů zastihne nepřipravené. Stále se dívat kupředu a kolem sebe. Ale zase nepředbíhat. To vaše hvězda shoří dřív než se zažne.

 

Trochu k tomu bude přispívat i současné nastavení společnosti, kdy se snažíme někdy až přehnaně děti a své blízké obecně chránit - chválíme slepě bez ohledu na výkon, vyzdvihují se jen kvality, vyhýbáme se porovnávání a soutěžení, aby neutrpělo sebevědomí. Kdo přihodí kritiku, je za hatera, neempatického závistivce. Samozřejmě zase záleží na způsobu kritiky. Dnes je “kritika” tak trochu za sprosté slovo. Vidím to u nás na škole, ale i třeba na instagramových účtech a podobně. Budovat sebedůvěru je jedna věc, ale zcestné hodnocení může ve finále přinést více problémů než užitku.

 

Být naprosto objektivní nedokáže asi nikdo. Já jsem k sobě samé přehnaně kritická a potom jsem překvapená, že jsem vyhrála, překvapená, že moje video nevypadá zase tak tragicky a podobně. Manžel Lukáš je neskonalý optimista a řekla bych, že svůj největší fanoušek. :-) Každý den mi hlásí, že se mu podařilo ve sparingu užít tu a tu kombinaci, že zvednul víc než minulý měsíc, že mu narostly svaly, že se zlepšil v kopech, že vypadá dobře… Abych řekla pravdu, dlouho jsem si myslela, že je trochu sebestředný narcis. :-) On si je vědom svých chyb, ale občas se nechá unést radostí, že se mu něco povedlo, v něčem se zlepšil, že se kvůli tomu zasekne a potřebuje postrčit zpátky na zem. Na jednu stranu je to ale i pochopitelné, protože dře jako kůň, je zdravé ze zlepšení mít radost. Čím víc se přibližuje k nejvyšším soutěžím, tím ale kritičtější je a zkoumá všechno víc do hloubky. Vlastní zápasy na videu na druhou stranu vždycky vnímá strašně tragicky a až po čase zjišťuje, že to nebylo tak hrozné, jak mu to v ten moment přišlo. 

 

Osvědčila se nám metoda zkoumání lidí, kteří ve své disciplíně vynikají. Pokud chcete mít dobré údery, nejčistší formou je box. Najděte si obecně uznávaného boxera, který se k vám hodí, a nakoukávejte jeho videa, snažte se imitovat, natáčet se a porovnávat obě videa. Samozřejmě nebudete jeho věrnou kopií, ale určitě neuděláte chybu, když se mu budete snažit přiblížit. Jdete ale do MMA, tak si najděte, kdo zvládl přeměnit svůj boxerský styl do MMA, kdo ze svého boxerského zázemí těží, ale je schopný být komplexním zápasníkem. Je vaším sportem thajský box? Najděte si svého oblíbeného šampiona, který je vám trochu podobný (menší podsaditá postava nevyužije stejné techniky tak dobře jako vytáhlý člověk s dlouhými končetinami) a studujte ho. Až ho v mezích svých možností zvládnete, zjistíte, že vám ne všechno sedí a začnete hledat jinde. Až si nakonec vytvoříte svůj vlastní styl. 

Lukas po tréninku se zápasníky UFC - Song Kenan a Hu Yaozong

 

Autor: Kateřina Krumpálová | pondělí 25.1.2021 8:05 | karma článku: 16,52 | přečteno: 353x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2990x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik