Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se připravuje Čína na nový čínský rok?

Místní vlády vydávají doporučení, aby se během zimního volna nikam necestovalo, pokud to není nezbytné. Vymýšlí se, jak to zrealizovat. Některé oblasti, kde mají nové nakažené, jsou opět uzavřené...

 

Už před Vánocemi nám škola oznámila, že je docela dobře možné, že toto pololetí skončí předčasně. Tak tomu je v Pekingu jako reakce na zvýšený počet nakažených v posledních týdnech. Nové případy nákazy se objevily i v dalších provinciích na severu a místní vlády okamžitě nastavily velmi tvrdá opatření. Například v provincii Heilongjiang uzavřeli nejméně pět regionů - obyvatelé nesmějí vycházet z domu, auta nesmí na silnici a příjezdové cesty se pečlivě kontrolují. Než doběhne testování, jsou nejméně dvě města v provincii Jilin uzavřená. A čínská městečka se s těmi našimi v počtu obyvatel rozhodně nedají srovnávat. Podobné je to i v province Hebei. 

 

Mnoho měst také vydala doporučení, aby lidé během svátků necestovali z města a raději nový rok oslavili tam, kde jsou. Oslavy nového roku ale nejsou jen tak obyčejným svátkem. Každoročně se o tomto období mluví jako o stěhování národů, protože většina lidí někam cestuje. Číňané často pracují celý rok ve městech, a tohle je jediné období, kdy mají dostatek času na to vrátit se domů na vesnici za svou rodinou. A někteří stráví na cestě i několik dní. Každoročně po internetu kolují videa, jak se třeba maminka vrací domů na vesnici, aby mohla po roce obejmout svého syna, o kterého se po tu dobu starali prarodiče. Dokonce i pro některé páry je to jediná doba, kdy se mohou víc vidět, protože nebývá výjimkou, že partneři pracují v jiných městech. Samozřejmě že je to o jídle a pití, ale ještě víc je to opravdu o setkání se svými bližními, návratem do své domoviny. Mnoho Číňanů, které znám, jsou hodně pevně svázaní se svou vesničkou. Sice tam žít na stálo už nechtějí, ale je to pro ně taková dokonalá bublina, kam se touží čas od času vrátit. Už loňské oslavy neproběhly podle plánů, protože začátkem příprav na nový rok právě propukla pandemie. My strávili u manžela doma asi pět dní, většinu příbuzných jsme ani neviděli a museli jsme utíkat zpátky do Šanghaje, aby nám neuzavřeli cesty. A letos vlády a zaměstnavatelé lidem rovnou doporučují, aby nikam nejezdili. Pro mnohé to znamená, že si budou muset počkat zase rok, protože nemají žádnou dovolenou a pracují 6-7 dní v týdnu. Naše škola nám už týden každý den klade na srdce, že pokud nikam nemusíme, ať zůstaneme v Šanghaji. Ale nic nám nezakázali. Takže samozřejmě několik zahraničních učitelů si neodpustí výlety po Číně. Jedna kolegyně se dokonce chystá na sever s tím, že zrovna pod Kashgarem v Ujghurské autonomní oblasti je bezpečno a nejsou tam žádní lidé. To je asi pravda, jenže problém je se tam dostat a dostat se zase zpátky bez nákazy. Pokud se nákaza začne v oblastech, kterými se projíždí, rychle šířit, celé regiony se uzavrou a může se stát, že prostě nebude spojení zpátky. Letenky pokud budou, budou drahé a bude jich málo. Navíc Šanghaj bude určitě vyžadovat 2-3 týdenní karanténu, takže buď se vrátí včas, aby to stihla (tzn., že na cestách bude asi jen týden) a nebo nebude moct po dobu karantény učit. To je samozřejmě nejčernější scénář. Taky to může všechno být v pohodě a nic se nestane. My plánovali cestu do provincie Yunnan na jihovýchodě, kde je situace celkem dobrá. Ale stále váháme. Nechci kvůli tomu přijít o několik týdnů výplaty a manžel musí být připravený na zápasy a ne sedět doma čtrnáct dní.

 

U nás škole jsme si závěrečné zkoušky tedy odbyli v týdnu od 11. - 14.1. a hned ve čtvrtek po poslední zkoušce se studenti  ZŠ rozjeli domů a do školy se vrátí až 22.2. Středoškoláci mají zkoušky posunuté o týden a kromě prvního ročníku školu opustí tento čtvrtek. Prváci chudáci mají ještě "Zimní školu". Zaměstnanci oficiálně končí v pátek 22.1. Ve čtvrtek a v pátek proběhne online výuka pro žáky 2. stupně ZŠ. Jednak asi aby se ulevilo trochu rodičům, a pak hlavně jako zkouška pro učitele a děti, abychom si připomněli, jak to ne/funguje. Může se totiž dost dobře stát, že se zimní prázdniny protáhnou o několik týdnů, jako tomu bylo kvůli pandemii loni. Mám tedy čtyři vyučovací hodiny z domova a tím pro letošek končím.

 

Firmy se v reakci na oficiální výzvy místních vlád snaží své zaměstnance udržet v práci. Nabízejí vyšší kompenzace za práci v období festivalu, flexibilní pracovní dobu, proplacení cestovného, další bonusy a dokonce dárkové koše, aby mohli lidé svátky pohodlně oslavit i tam. Pokud se firmám toto podaří, vláda jim nabízí různé pobídky. V Suzhou například nabízejí 500 RMB na zaměstnance, pokud se společnostem podaří udržet více než 100 zaměstnanců, dostanou dalších 100 000 RMB. Čína je obrovská a každá provincie, region, město a čtvrť si se situací poradila po svém. Výsledky uvidíme tak za měsíc. 

 

Jinak se ve zprávách objevil například článek o společnosti Didi dadi, o které jsem jednou psala (), něco na způsob Uberu. Didi dostali pokutu 1 000 000 RMB za nedostatečné dodržování bezpečnostních a preventivních opatření proti viru. Prý porušili 96 + 12 nařízení. Řidiči nenosili roušky, nedostatečně nezinfikovali vozy, nevětrali podle předpisů, dovolili pasažérům, aby si ve voze sundali roušky… V Pekingu, Šanghaji, Tianjinu a v provincii Zhejiang se začalo masově očkovat. Mají za cíl před oslavami naočkovat kolem 50 000 000 lidí. Novináři nezapomněli vyzpovídat také cizince, kteří se nechali naočkovat čínskými vakcínami vyvinutými společnostmi Sinovac a Sinopharm. Ta druhá je prý podle brazilských expertů 100 % úspěšná u velice a středně vážných infekcí. Cizinci samozřejmě nezapomněli prohlásit, že je to super a cítí se bezpečně. A nebo to novináři prohlásili za ně. Dál se psalo o prezidentské návštěvě areálu, kde se mají konat zimní Olympijské hry. President Xi Jinping to tam všechno zkontroloval, byl spokojen, takže zatímco Japonci jsou pro zrušení či další odsunutí her letních, ty zimní se v Číně určitě konat budou.

Autor: Kateřina Krumpálová | úterý 19.1.2021 8:16 | karma článku: 19,30 | přečteno: 384x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 929x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2990x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik