Svátky středu podzimu

30. 09. 2020 7:09:10
Čínské oslavy spojené s měsíčními koláčky jsou jedny z mých nejoblíbenějších, protože zdůrazňují rodinu a pospolitost. A také proto, že je všude spousta dobrého jídla.

V prvních letech v Číně mi přišlo trochu zvláštní, že zatímco venku chodíme stále v krátkých rukávech, Číňané už slaví střed podzimu (中秋节). Letos to s počasím ale vyšlo, protože už asi dva týdny je velice těžké odhadnout, co si vzít na sebe. Chvilku je 26 stupňů a horko, potom začne foukat studený vítr, přijde liják, za hodinku už zase svítí sluníčko a večer už je celkem zima.

Podle tradičního čínského kalendáře připadají tyto svátky na 15. den 8. měsíce, letos je to tedy 1. října. Měl by to být den, kdy je měsíc nejzářivější a nejkulatější v roce. Slaví se v mnoha státech Asie, i když každý má samozřejmě trochu jiné tradice a zvyky. Po horkém létě každoročně následují silné deště, které trvají i dva týdny, a poté přichází mírný podzim. Tradiční Čína byla pevně spjatá se zemědělstvím a právě tohle období bylo časem sklizní a hojnosti. To je samozřejmě dost dobrý důvod k oslavám, které si Číňané užívali podle některých zdrojů už dlouho před naším letopočtem. Místní lidé si plodnost spojují s Měsícem a jeho cykly, a tak kdysi v tomto období uctívali Měsíc a měsíční bohyni Chang E. Ve škole nám o ní učitelé vyprávěli krásnou legendu:

Chang E žila po boku velmi zdatného lukostřelce jménem Hou Yi. Hou Yi na žádost krále Yao pochytal spoustu nebezpečných bestií, proslavil se však ještě jiným skutkem. Kdysi dávno prý existovalo deset sluncí, která se na nebi střídala. Jednou se však stalo, že se na nebi objevilo všech deset sluncí současně a země chřadla horkem. Hou Yi dostal za úkol problém vyřešit. Když neuspěl ani domluvou ani zastrašováním, nezbylo mu nic jiného, než devět sluncí sestřelit. Za svou statečnost a přínos lidstvu byl odměněn pilulkou či elixír nesmrtelnosti. Hou Yi nadevše miloval svou ženu, kterou nechtěl opustit, a tak jí pilulku dal, aby ji schovala. Tady se jednotlivé verze trochu liší, ale stalo se, že se jeho známý o pilulce dozvěděl a vloupal se k nim domů, zatímco byl Hou Yi na lovu a Chang E doma sama. Ta jim vzácný dar odmítla vydat a raději pilulku sama spolkla. Stala se tak nesmrtelnou. A protože nechtěla být od svého milovaného příliš daleko, odletěla na blízký Měsíc, odkud na něj každou noc shlížela. Když se to manžel po návratu domů dozvěděl, byl velice smutný a na oltář jí položil ovoce a koláčky, které měla ráda. Podle jiné legendy elixír Chang E svému muži ukradla a schovala se na Měsíc, aby ji nenašel, tak těžko říct. Nicméně, žije tam už přes 4000 let sama, pouze ve společnosti bílého nefritového zajíce, se kterým společně připravují elixír nesmrtelnosti (Měsíc = plodnost, obnovení atd.).

Poetické je, že Čína po této bohyni pojmenovala své měsíční sondy, které k Měsíci vyslala v letech 2007, 2010, 2013 a naposledy v loňském roce. Aby to bylo úplně dokonalé, třetí a čtvrtý sonda na Měsíc doručila ještě robotické vozítko Yutu (v překladu Nefritový zajíc). V jedné čínské velice populární online střílečce, kterou se s manželem v poslední době bavíme, je teď festivalový update, kde místo v autech a na motorkách brázdíme mapy na bílích zajících, kteří hopkají na mrkvový pohon, a házíme po sobě měsíčními koláčky.

Jak se slaví tento svátek dnes? Jde hlavně o rodinnou oslavu, během které se rodina sejde u jednoho stolu, dávají si do nosu, povídají si a obdivují kulatý měsíc. U většiny čínských svátků jde v současné době hlavně o jídlo. Tradičně se konzumují měsíční koláčky, které si dnes doma už připravuje jen málokdo. Svým tvarem se podobají měsíci a symbolizují (nejen rodinnou) pospolitost. Klasickou náplní jsou červené boby, lotosová semínka, oříšky, vepřové, ovoce a nasolený vajíčkový žloutek. Jinak je dnes ale seženete v nepřeberných variantách a dokonce i tvarech. Kavárna Starbuck má svou vlastní exkluzivní řadu koláčků a například výrobce zmrzliny Haagen-Dazs překvapuje úžasnými zmrzlinovými příchutěmi. Musím se přiznat, že jsem koláčkovmu šílenství nikdy nepropadla. Na mě je venkovní krusta trochu moc suchá. Navíc v začátcích jsem si ne vždy byla schopná přečíst, o jakou náplň se vlastně jedná, a nezdřídka se mi stalo, že jsem si koupila něco opravdu zvláštního jako kořeněné vepřové zabalené v nasládlé krustě. Dál všude najdete pokrmy s/z dýní a květu osmanthus (nejsem si jistá, jak se nazývá česky), kachny na různé způsoby, krabi, ovoce pomelo, na jihu se prý konzumují malí šneci, je toho spousta.

Letos tak trochu nešťastně připadá tento svátek na den založení Čínské lidové republiky, takže máme o volný den méně.

Autor: Kateřina Krumpálová | středa 30.9.2020 7:09 | karma článku: 18.25 | přečteno: 372x

Další články blogera

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma článku: 25.42 | Přečteno: 918 | Diskuse

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma článku: 23.50 | Přečteno: 581 | Diskuse

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma článku: 19.90 | Přečteno: 626 | Diskuse

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma článku: 37.44 | Přečteno: 2988 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.01 | Přečteno: 179 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 315 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.44 | Přečteno: 95 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.69 | Přečteno: 554 | Diskuse
Počet článků 203 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1507

V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...