Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se teď žije v čínské Šanghaji?

V metru, kde většinou nemáte šanci si sednout, je teď poloprázdno. Sehnat čerstvou zeleninu a roušky je teď dost bojovka. Jinak u nás situace není až tak vážná. V Šanghaji se už podařilo vyléčit devět pacientů.

Původně jsme plánovali vrátit se do Šanghaje až 29.1., ale vzhledem k tomu, jak se situace kolem koronaviru zhoršovala, rozhodli jsme se odjet raději dříve. Koupili jsme si lístky na autobus, ale druhý den jsme se dozvěděli, že autobusy přestaly jezdit. Na nic jsme nečekali a koupili lístky na vlak hned na druhý den ráno. Teď jsme ale museli vyřešit problém, jak se z naší vesnice dostat na nádraží, když nic nejezdí. Nakonec se nám povedlo přesvědčit souseda, aby nás odvezl. Čekali jsme, že nádraží bude prázdné, ale přeci jen tam pár lidí čekalo. U vchodu měli postavenou kameru na snímání tělesné teploty a všichni jsme se museli před ní postavit, pokud se nic neukázalo, pustili nás dovnitř. U koho si nebyli jistí, vyšetřili ho ještě vedle. Všichni bez výjimky měli nasazenou roušku, někdo pro jistotu i dvě.

Na nádraží v Šanghaji nám také měřili teplotu a všude byly plakáty upozorňující na to, jak se chránit, jak si mýt ruce, jaké roušky jsou vhodné a podobně. V metru, kde si většinou nemáme šanci sednout, se teď můžu i pohodlně natáhnout. Domů jsme dorazili až k večeru a řešili, co k večeři. Obchody byly zavřené, donášky teď moc nefungují. Naštěstí jsme našli jednu muslimskou restauraci, která byla ještě otevřená. Dozvěděli jsme se, že potraviny jsou otevřené od rána do pěti odpoledne, ale pokud chceme dostat nějakou zeleninu, musíme vyrazit hodně brzy. Na cestě domů jsme už nikoho nepotkali.

Druhý den ráno jsme si šli zaběhat a před každou lékárnou zahlédli dlouhé fronty na roušky. Když jsme se po hodině vraceli zpátky, nevypadalo to, že by se fronta nějak pohnula. Na internetu potom kolovalo jedno video, na kterém se kvůli rouškám pár lidí před lékárnou popralo. Měli jsme štěstí, že roušky doma máme. Jak jsem bývala často nemocná, nosila jsem je do práce. Na jednu lékárnu zavolali policii, protože roušky prodávali za nekřesťanské peníze. Jak to skončilo nevím. Ale jeden obchodní řetězec, který nabízel čínské zelí za 120 Kč za kus, dostal pokutu téměř 10 milionů korun. Odpoledne jsme vyrazili do obchodu. Mléčné výrobky, kuřecí a zelenina nebyly k dostání! Prošli jsme tři velké supermarkety a situace byla všude stejná. I tak stále lidé odcházeli s narvanými taškami. Čínská vláda sice vydala zprávu, že není potřeba dělat si zásoby, ale člověk nikdy neví. Zvlášť v Číně, kde mají s hladomorem svoje zkušenosti. Spolužák mi vyprávěl, že jeho dědeček umřel hlady. 

Volno bylo původně prodlouženo do 2.2., brzy na to se otevření velkých obchodů a služeb oficiálně odsunulo na 10.2. a jarní semestr na školách má začít 17.2. Hodně lidí si myslí, že by se nemoc měla dostat pod kontrolu tak do dvou týdnů, ale vzhledem k narůstajícím číslům, jak infikovaných tak zemřelých, je to opravdu těžko říct. Naše škola vyhlásila, že se na našem pracovním rozvrhu zatím nic nemění. Zaměstnanci se mají hlásit v pátek 14.2. a začínáme učit od pondělí.

A co dál?

Kina, větší restaurace, obchody, fitness a další místa jsou zavřená, venku je pěkná zima, takže většinu času trávíme doma. Jsou tu různá omezení, to ano. Na druhou stranu to není tak přehnané, jak se kolikrát líčí v novinách. Dokonce i některé kavárny jsou otevřené. Vstoupit musíte s rouškou. Nejprve vám změří teplotu, a až poté přijmou objednávku. Čínská maminka nám volala, že vedlejší vesnici uzavřeli a nosí jim tam zásobu potravin. V našem sousedství se teď otvírá brána jen v určitou hodinu, ale netuším proč. Kolega psal, že jeho čínské manželce nedovolili odletět za ním, protože má pas vyřízený v provincii Hubei. A to i přesto, že jich deset let žije a pracuje na jihu Číny. Viděla jsem fotografie aut s poznávací značkou z provincie Hubei, na kterých byly nalepené nápisy uklidňující ostatní, že už několik let žijí jinde, tak aby se nebáli. Pokud se v některé z mobilních aplikací zmíníte, že vám není dobře a máte asi teplotu, je velká pravděpodobnost, že di pro vás přijdou a odvezou do nemocnice. 

30.1. letím domů za rodiči a již pár týdnů jsem z toho nervózní. Před začátkem svátků jsem měla rýmu a kašel, to se za pár dní naštěstí vyléčilo. U manžela na vesnici zase byla všude zima, dokonce i doma. Tím, jak jsou budovy nekvalitně postavené, objevují se plísně a špatně se jich zbavuje. Proto Číňané neustále větrají. Většina si zvykla na to mít okna i dveře otevřená celý den. Já rozhodně ne. Mám hned studené nohy a bolí mě hlava. Dalo mi dost zabrat udržet se zdravá. Naštěstí symptomy tohoto onemocnění jsou jiné než klasická rýma, tak když smrkám, nikdo na mě nekouká divně. Hlavně to vydržet zdravá až do odletu. Tentokrát také letím s čínskou aerolinkou s přestupem ve městě Xi’an, tak mám trochu obavy, co na to v Praze na letišti. Podle zpráv mi přijde, že jsou z viru lidé mimo Čínu ještě vylekanější než my tady. Letenku zpět jsem si bezplatně změnila na pozdější datum, ale do práce se musí. 
 

Do kavárny vstup jen s rouškou

 

Autor: Kateřina Krumpálová | středa 29.1.2020 10:56 | karma článku: 39,09 | přečteno: 7357x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2990x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoliv kdekoliv, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik