Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vše dobré přichází po dvou

S blížícím se datem 2.2.2020 mi to nedá nezastavit se u symboliky čísel po čínsku. I v moderní čínské společnosti hrají čísla důležitou roli.

Už koncem loňského roku začaly vycházet zprávy předpovídající únorovou svatební horečku. Bohužel druhý únorový den tak nějak smolně spadá na neděli, a tak se spousta párů rozhodla kontaktovat místní úřady s žádostí o zařazení tohoto dne do pracovního kalendáře, aby tak měly ve své svatební knížečce to správné datum. Zatím to vypadá, že většina úřadů vyjde svým občanům vstříc. V Číně se nejdříve zapisuje rok, poté měsíc a naposledy den: 20200202. Vidíte tu souměrnost? Souměrnost je pro Číňany velice důležitá, věří, že “vše dobré přichází v párech”. Mnoho dekorací či nápisů se vystavuje po dvou, například velká červená přání do nového roku se lepí po obou stranách domovních dveří . Na svatbách nesmí chybět?(shuang xi), jedná se o kombinaci dvou stejných znaků?(xi), tedy “štěstí”. Bývá na svatebních stolech, květinách, bonbónech, dekoracích, někdy i na oblečení. Co dál vdavekchtivé páry přitahuje na tomto dni? Pro Číňany 2020 zní velice podobně jako “miluji tě, miluji tě”. Posuďte sami:

2020: er líng er líng

??: ai ni

Stejný význam nese také velice oblíbené datum20. května, tedy 520 wu'er líng = Wo ai ni (já tě miluji). Že to tam moc neslyšíte? Já taky ne, ale s přihlédnutím k tomu, že spousta Číňanů má problém s odlišením samohlásek “n” a “l”, tak to dává smysl. Lukas mi kdysi ohlásil, že bude mít zápas v “Helan” (??), což je Nizozemí. Připomněla jsem mu, že by se tedy měl nechat vyfotit, protože na žádost o vízum bude určitě potřebovat fotku. Vytřeštil na mě oči s tím, že Zhengzhou (hlavní město čínské provincie Henan??) je přeci v Číně, tak nač vízum? Od té doby si z něho občas utahuji a ptám se, kdy pojedeme do Nizozemí, že v Henanu jsme už byli. 

Dalším zajímavým datem je11.11., na které připadá čínský Single’s Day (???Guanggun jié), tedy Den nezadaných, jako protiklad k svátku všech zamilovaných. V roce 2009 tento den nabyl ještě další význam - šílená nákupní horečka. Od tohoto roku totiž spustil Tmall, dříve znám jako Taobao Mall, patřící známé společnosti Alibaba, časově limitované nákupní akce online. Během let se celý koncept tak nafoukl, že závratné slevy začínají přibližně dva týdny předem a trvají i několik dní po daném datu. Kromě klasických slev jsou zde také slevy komplikovanější, například v podobě aukce nebo hromadného nákupu (snížení ceny v případě, že si daný produkt koupíte dohromady s určitým počtem lidí). Abych řekla pravdu, vůbec se v tom nevyznám. Lukasův tatínek pracuje jako kurýr expresních dodávek a během listopadu většinou jezdí sedm dní v týdnu, každý den od šesté hodiny ranní do hluboké noci. Letos s rozvážením pomáhala dokonce i maminka, protože prostě nestíhali. Pamatuji si, jak mě jednou spolubydící z Thajska vytáhla na slevovou akci v obchodním domě kousek od naší univerzity. Rozhodně to byl zážitek. Celé šílenství mělo začít úderem půlnoci. Během dne jsme si tedy trochu zdřímly, abychom měly dostatek sil a před dvanáctou hodinou se vydaly do ulic. Dvě naivky. Číňanky se řadily v dlouhých nepřehledných frontách před obchody, některé tam musely stát opravdu hodiny. Jakmile se otevřely dveře, rozeběhly se jako stádo divé zvěře, fronta nefronta. Předbíhaly se, strkaly se u regálů, přebíraly se haldami oblečení… Spolubydlící se odhodlaně vnořila do davu, přeci jen měla asijskou náturu. Já raději čekala před obchodem a hlídala tašky. Pokud vám po listopadové nákupní horečce zbudou peníze, můžete je buchnout hned následující měsíc, protože12.12. se spouští další velké slevy. Tentokrát dává Alibaba příležitost hlavně malým a středně velkým značkám.

A co ostatní čísla?

Asi nejvíce se mluví o čísle čtyři?(si), protože zní velmi podobně jako zemřít?(si). V minulosti se Číňané tomuto číslu vyhýbali, jak mohli, a v některých provincicích tomu tak je dodnes. Ve velkých městech toto číslo však už není tak démonizováno. Za celých devět let života v Číně jsem se setkala jen jednou s tím, že by v budově chybělo čtvrté patro. Stejně tak v nemocnicích jsou pokoje se čtyřkou. Nicméně, když si Číňan může vybrat, určitě dá přednost jakémukoliv jinému číslu, protože co kdyby… Čísla zde slouží i k vyjádření určitých zpráv a emocí. Číňané si místo dárků dávají červené obálky s penězi - na narozeniny, na svatbě, na nový rok, při příležitosti zahájení podnikání a podobně. Na naší svatbě nám jedna teta dala do obálky 400 RMB. To jste měli vidět ten poprask. Z její strany se jednalo o velmi nepřejícnou zprávu, čínská maminka s ní do teď nemluví. V obálce jsme měli většinou alespoň 200 RMB. Není to moc ani málo, a jak už jsem psala, vše dobré chodí po dvou. Často jsme dostávali obálky se 600 RMB, protože 6?znamená úspěch a štěstí, zní totiž podobně jako?(liú), což znamená “téct” (o vodě). Když dnes chcete někomu napsat, že je fakt třída, tak mu prostě naťukáte: 666! Můj čínský Mistr si koupil jak telefonní číslo tak SPZ se samými šestkami a říkalo se, že se narodil 6.6. Když se chtěl někdo ukázat a plácnul se přes kapsu, dal nám 800 RMB. 8?zní prý podobně jako?(fa), což znamená bohatství, štěstí, prosperitu. Tohle číslo najdete všude. Pekingské Olympijské hry se pořádaly 8. 8. 2008 v čase 8 hodin a 8 minut.

Ukaž to na prstech!

Když přijela moje rodina poprvé do Číny, snažila jsem se jim povyprávět všechny možné zajímavosti a ukázat jim toho co nejvíce. Zapomněla jsem jim však říct, že se v Číně na prstech počítá jinak než u nás. My začínáme od palce, který značí číslo 1. Pro Číňany to však znamená “ok”, začínají totiž od ukazováčku. Dvojka je vztyčený ukazováček s prostředníčkem. Nevyplatilo se nám to hned dvakrát. Táta si chtěl u stánku koupit knedlíky a prodejci ukazoval palec a ukazováček, jako že chce dva. Prodejce vrtěl hlavou s tím, že nemá. Přitom měl na pařáčku vyskládaných knedlíků asi šest. Zklamaně se vrátil za mnou s tím, že mu to nechtěli prodat. Bratranec si stejným způsobem řekl o maso na špejli, dostal jich však hned osm. Pro Číňany palec a ukazováček totiž znamená osm, ne dva…

K číslům se někdy zase vrátím!

 

Autor: Kateřina Krumpálová | pondělí 20.1.2020 9:59 | karma článku: 27,10 | přečteno: 1620x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2990x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik