Běžný den na čínské škole

14. 12. 2019 7:05:43
Na čínské soukromé škole učím již druhým rokem a postupně se s vámi podělím o své zážitky a poznatky z tohoto zvláštního mikrosvěta. Pro úvod vám ve zkratce naši školu představím a provedu vás jedním běžným dnem.

V roce 2018 jsem se rozhodla vrátit zpět do Číny a vzhledem k tomu, že jsem si ze Šanghajské sportovní univerzity odnesla diplom z oblasti vzdělávání, moje volba byla jasná - učit na škole. Navíc platové ohodnocení pro cizince na soukromých školách v Číně je velice dobré, když se k tomu připočtou dlouhé prázdniny a další benefity... v současné době pro mě prostě ideální práce. Nakonec jsem se rozhodla pro pozici vedoucí tělesné výchovy na soukromé dvojjazyčné škole v Šanghaji. Nadšení mi ovšem vydrželo jen první dva měsíce...

Nejdříve vám ale naši školu trochu přiblížím, abyste si mohli udělat představu.

Náš kampus je celkem rozsáhlý, nachází se zde celkem pět divizí: britská základní škola a střední škola, americká, čínská a korejská střední škola. Většina studentů, a to i ze základní školy, na škole bydlí od pondělí do pátku, na víkendy se vrací domů. Celkem u nás studuje přes 1000 studentů, přičemž vedení doufá v následujících dvou letech toto číslo alespoň zdvojnásobit. Průměrný počet studentů v jedné třídě mezinárodní divize je tak 20, zatímco v čínské je studentů přibližně o 10 více. To je stále dobré, protože ve státních školách se v jedné učebně tísní i 40 studentů. Na přijímacím pohovoru jsem projevila přání učit pouze studenty 2. stupně základní školy, ale protože jsem zatím jedinou cizinkou na tělocvik, v rozvrhu mám všechny třídy od 1. ročníku základní školy po poslední ročník střední školy, celkem 22 vyučovacích hodin týdně. K dalším povinnostem každého učitele patří ranní čtvrt hodinka čtení anglických knih a opravování studentských prací - letos začínáme už v 7:50. Dále jednou týdně učíme odpolední zájmový klub v čase od 15:50 do 17:10, na který po večeři navazuje večerní studium, to přiblížím později.

Jak vypadá běžný den na naší škole?

Dokud je dobré počasí, všichni studenti začínají svůj den ranní rozcvičkou a rozběháním pod vedením vychovatelů v 6:30 ráno. V 7 hodin všichni odchází do jídelny na snídani a v učebnách musí být nastoupení v půl osmé, aby měli dostatek času připravit se na vyučování. Učitelé musí být ve škole nejpozději v půl osmé. Pro přihlášení používáme mobilní aplikaci, která většinou nefunguje, takže se hlásíme na vrátnici, ale naše příchody ani odchody nikdo moc nesleduje. První lekce začíná v 8:10 a pro studenty 1. stupně trvá jen 35 minut, zatímco na druhém stupni je hodina o 5 minut delší. Minulý rok jsme měli mezi všemi hodinami přestávku pouze pět minut, letos nás obdarovali 10 minutami, takže si konečně stihneme i odskočit na záchod. V pondělí po první vyučovací hodině následuje slavnostní zahájení nového týdne, kdy se vztyčuje čínská vlajka a hraje se národní hymna. V ostatní dny je tento čas vyhrazen pro čínskou zvláštnost, které se u nás říká “bio” přestávka. Žáci 2. stupně základní školy a střední školy hromadně a spořádaně vyběhnou na atletický okruh, oběhnou si kolečko a nastoupí v řadách na fotbalové hřiště. Z reproduktorů se rozezní nadšený hlas pobízející studenty do rozcvičky... raz dva tři, dva dva tři, tři dva tři... celých 20 minut. Poté opět oběhnou jedno kolečko a vrací se do učeben. Děti z prvního stupně na tom byly loni celkem dobře. Nemusely nikam běhat, po nastoupení do řad se tancovalo. První písní byla čínská dětská slátanina “Ovocná zahrada”, druhou byla skladba “We Will Rock You” od skupiny Queen. Ze začátku si to všichny užívaly, ale po několika týdnech monotónního poskakování je to také omrzelo. Letos bohužel začaly s podobnou spartakiádou, kterou se baví vyšší ročníky. Po cvičení je krátká pauza na svačinu, která se přináší do tříd z jídelny. Další specialitou je “Oční cvičení”, kterému povinně všichni studenti věnují 2x denně pět minut. Asi proto, že ve většině tříd vyšších ročníků je vysoký počet studentů s brýlemi.

Obědová pauza trvá hodinu. Je to jediný čas, kdy si studenti můžou hrát, sportovat nebo prostě jen odpočívat. Ve 12:40 začíná odpolední vyučovací blok, který pro ty nejmenší končí v 15:50, pro větší o hodinu později. Po krátké pauze je od pondělí do čtvrtka na rozvrhu zájmový klub, po kterém se hromadně odchází na večeři. Poté následuje večerní vyučování, během kterého si studenti píší domácí úkoly a opakují si probrané učivo. První stupeň končí v 19:30, druhý stupeň ve 20:35 a středoškoláci zaklapnou knihy ve 21:00. Všichni se (spořádaně) rozutečou na koleje, kde jim vychovatelé na 30 minut rozdají telefony, aby si mohli zavolat domů. Spousta studentů po sprše pokračuje ve psaní úkolů až do večerky.

V pátek po poslední hodině si buď rodiče přijdou své děti vyzvednout, a nebo je naložíme do žlutých školních autobusů, které je postupně rozvezou domů. Aby se náhodou nestalo, že se jednou v týdnu učitelé dostanou domů trochu brzy, pátky jsou zasvěcené nejrůznějším schůzím a hodnotným přednáškám (většinou v čínštině). Děti se do školy vrací v neděli odpoledne a tipněte si, co je čeká... večerní vyučování, aby se dobře připravily na následující týden.

Autor: Kateřina Krumpálová | sobota 14.12.2019 7:05 | karma článku: 44.17 | přečteno: 13231x

Další články blogera

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma článku: 25.42 | Přečteno: 913 | Diskuse

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma článku: 23.50 | Přečteno: 579 | Diskuse

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma článku: 19.90 | Přečteno: 624 | Diskuse

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma článku: 37.44 | Přečteno: 2987 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 8.17 | Přečteno: 211 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 80 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 20.88 | Přečteno: 520 | Diskuse

Michal Merhaut

František Dvořák – archeologií proti nacistům

Do dveří kolínského muzea vešlo několik mužů, jeden po druhém, s potřebným časovým rozestupem. Hlavní bylo, ničím na sebe nepoutat pozornost okolí. Byl letní podvečer roku 1941.

18.3.2024 v 8:12 | Karma článku: 16.08 | Přečteno: 224 | Diskuse
Počet článků 203 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1507

V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...